Categories
OecoGlobus

A járvány utáni gazdasági nyitás rég nem látott szintre hajtja az üzemanyagárakat

🌎 A járvány utáni gazdasági nyitás rég nem látott szintre hajtja az üzemanyagárakat – OecoGlobus

⛽ 2020-ban az új koronavírus megjelenését követően az üzemanyag iránti kereslet szinte egyik napról a másikra jelentős mértékben visszaesett. Az elhúzódó járványügyi helyzet és a fenntartott korlátozások miatt az olaj iránti kereslet nyomott szinten alakult. Az átoltottság növekedésével, és a gazdaságok újranyitásának hatására az üzemanyagok iránti kereslet hirtelen felélénkült. Az olaj hordónkénti tőzsdén jegyzett árfolyama rég nem látott szintre, 70 amerikai dollárra emelkedett, amelyet legutoljára 2018 októberében tapasztaltak. 2021 januárja és június eleje között mind a Brent, mind pedig a WTI típusú olajár közel 40 százalékot emelkedett. Júliusban történt egy hirtelen visszaesés a világpiaci árakban, de azt pár nap alatt a piacok feldolgozták és az árfolyam továbbra is 70 dollár felett tartózkodik. Ugyanakkor az olaj világpiaci ára meglehetősen volatilis volt az elmúlt két évtized során. 2008-at megelőzően közel háromszoros drágulást követően 150 dollárra is felment a hordónkénti ára, illetve 2020-ban átmenetileg, a kereslet hirtelen lecsökkenését követően negatívba is fordult.

🛢️ A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) legfrissebb, 2021. júliusi olajpiaci jelentése alapján két hónapos csökkenést követően júniusban 3,2 millió hordóval nőtt a napi olajkereslet mértéke, ezáltal elérve a 96,8 millió hordós napi értéket. Az IEA 5,4 millió, míg az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynökségének (EIA) 2021. július elején közzétett várakozása alapján 2021-ben az üzemanyagfogyasztás napi szinten 5,3 millió hordóval növekedhet. Érdemes megemlíteni, hogy 2020-ban összesen napi szinten 8,6 millió hordóval csökkent a világ olaj iránti igénye. A gazdasági újranyitások ellenére az olajkereslet a 2019-es fogyasztási szintet (napi 101 millió hordó) várhatóan csak 2022-ben érheti el. Az Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) 2021 áprilisa óta visszafogja az olajtermelésüket, amely hozzájárul a fogyasztói üzemanyagárak jelenlegi erőteljes emelkedéséhez.

🇭🇺 Magyarországon a nemzetközi olajáremelkedéssel összhangban 2021. július végére a benzin országos átlagára elérte a 454 forintos szintet, amely történelmi csúcsnak számít. A holtankoljak.hu 2021. augusztus 2-i összesítő adata alapján a 95-ös benzin literje átlagosan 452 forintba kerül az országban. Ugyanakkor az országban eltérő árakkal találkozhatunk. Miközben a 95-ös változatot legolcsóbban 421 forintért lehet megvásárolni, addig a legdrágább helyen majdnem 507 forintot is elkérnek a kutakon. Ezzel párhuzamosan a gázolaj átlagára közel 450 forint, miközben az országban 412 és 504 forint között vásárolható meg literenként. A nemzetközi olajárak emelkedésével, illetve a dollár árfolyamemelkedésével párhuzamosan a magyar töltőállomásokon tovább növekedhet középtávon az üzemanyagok fogyasztói ára. A korábbi üzemanyagár rekorddöntés a benzin esetében 2012 áprilisában volt 453,8 forinttal.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az ábra linkje: https://www.eia.gov/outlooks/steo/report/global_oil.php

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti: http://www.oeconomus.hu/oecofocus/europabaon-a-leggyorsabb-az-erdosites-de-van-meg-hova-fejlodni-oecofocusn-magyarorszag/

#Benzin #Uzemanyag #Aremelkedes #Rekord

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre