Categories
OecoGlobus

A fiatal vállalkozások finanszírozását világszinten fellendítette a COVID-19, ezáltal újabb rekord született

🦄 Az elmúlt években a startup-okba áramló pénz évről-évre dinamikusan növekedett, de 2019-ben megtorpant. Ám a 2020-as évben a COVID-19 világjárvány ellenére robbanásszerűen megugrott a fiatal vállalkozásokba irányuló pénzösszeg, amely a CB Insights adatai alapján 2021 első felében még dinamikusabban tovább emelkedik. 2021 második negyedévében a világon befektetett összeg meghaladta a 156 milliárd dollárt, amely közel 160 százalékos emelkedésnek felel meg a 2020 azonos időszakához képest. 2020 második negyedéve óta kimagasló ütemben, és minden egyes azóta eltelt negyedévben újabb rekord született. A finanszírozás megugrásával összhangban az úgynevezett unikornis (akik vállalati értéke meghaladja az egymilliárd dolláros szintet) vállalatok száma is meredeken emelkedik. Miközben 2020 második negyedévében alig 23 vállalkozás kapta meg az unikornis megnevezést, addig 2021 második negyedévében 136 esetben értek el a fiatal vállalkozások ilyen mérföldkövet, amely közel hatszoros emelkedésnek felel meg.

🇭🇺 Magyarországon a Széchenyi Alapok tízmilliárd forintos tőkebefektetéssel juttatnak pénzt a sikeres hazai inkubátoroknak és akcelerátoroknak annak érdekében, hogy a jelentős piaci potenciállal rendelkező, magyar startup-ok fejlődését támogathassák. A Széchenyi Alapok működéséhez szükséges pénzt a Pénzügyminisztérium fogja rendelkezésre bocsátani, amely az eddigi legnagyobb, ilyen jellegű programnak számít Magyarország történetében. A programban résztvevő partnerek kiválasztásánál megjelenik majd a szaktudás és korábbi sikerek mellett a fenntarthatósági szemlélet is. A Startup Hungary által készített 2021-es felmérés szerint a hazai startup-ok 30 százaléka gondolja úgy, hogy elérheti az unikornis értéket. Ráadásul a cégek 43 százaléka nyilatkozott úgy, hogy helyi kockázatitőke-befektetőtől szerzett pénzt a tervei megvalósításához. A hosszútávú terveikben pedig a külföldi tőkebefektetők szerepe felértékelődik, mivel a válaszadók 34 százaléka külföldi, míg 28 százaléka belföldi kockázatitőke cégtől szerezne finanszírozást.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az ábra forrása itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecogram/az-etelpazarlas-merteke-a-fejlodo-orszagokban-is-sulyos-oecogram/

#Startup #Finanszirozas #Rekord

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre