Categories
OecoGlobus

2022-ig nem jutnak védőoltáshoz a fejlődő országok lakosai

💉 Az Oxfam jótékonysági szervezet által készített elemzés szerint a fejlett országok (Kanada, USA, Egyesült Királyság, Ausztrália, Izrael, Japán, Svájc és az Európai Unió tagállamai) annak ellenére, hogy a világ népességének csupán 13 százalékát adják, a potenciális COVID-19 elleni védőoltások 51 százalékát előre megrendelték. A klinikai vizsgálat végső fázisában levő öt ellenszer esetében ez 2,7 milliárd dózis vakcinát jelent, ennyi jutna a közel harmadennyi, centrum országban élő lakosságra. Az Oxfam szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy abban a valószínűtlen esetben, ha mind az öt védőoltás hatásosnak bizonyul, a világ lakosságának 61 százaléka így sem jutna ellenszerhez legalább 2022-ig, mivel nincs megfelelő kapacitása az előállító vállalatoknak. Anna Marriott, az Oxfam egészségügy-politikai tanácsadója szerint addig nem jutnak hamarabb védőoltáshoz, amíg a monopóliumként működő gyógyszeripari cégek nem osztják meg másokkal is olcsóbban a tudást, és kísérleti eredményeiket. A védőoltások aránytalan elosztását jól jelzi, hogy az Egyesült Királyságban egy főre öt adag vakcina jut, míg Bangladesben kilenc főre jut egy.

🔗 A modern globalizálódott világban az államok rengeteg gazdasági és társadalmi szálon összekapcsolódnak, így a normalizálódáshoz elengedhetetlen a világszintű immunitás. A fejlett országokban a vírust már korábban megállíthatják, de a fejlődő országokban a járvány tovább tombolhat. A határokon átívelő ellátási- és érték-láncok miatt a teljes gazdasági újraindulás így csak a vírus maradéktalan felszámolása után következhet be. Mivel a periféria országok később jutnak ellenszerhez és a gazdagabb nemzetek jelentős munkaerőt szívnak fel ezekből az államokból, munkaerőhiány léphet fel. Emellett a rengeteg kiszervezett üzem sem tudja megkezdeni a termelést. Ezen országok jelentős piaccal is rendelkeznek, mely fontos keresletet biztosít a centrum országok számára.

💰 Egy adag oltóanyagot átlagosan 12-35 dollár közötti összegért értékesítettek, mely igen magas ár figyelembe véve, hogy a Világbank legfrissebb felmérése szerint 2017-ben a világ népességének közel tizede (689 millió fő) a nemzetközi szegénységi küszöb (1,9 dollár) alatti összegből élt naponta.

🇭🇺 Orbán Viktor magyar miniszterelnök október 30-án az állami rádióban adott interjújában közölte, hogy Magyarországon a vírus által legveszélyeztetettebb csoportok részére 2020 december végén, tömegek számára pedig pedig 2021 áprilisában lesz elérhető védőoltás.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az eredeti cikk itt olvasható: https://oxfamapps.org/media/press_release/small-group-of-rich-nations-have-bought-up-more-than-half-the-future-supply-of-leading-covid-19-vaccine-contenders/

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti: http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/covid-19-a-pestisrol-tanultak-alapjan/

 

#Vedooltas #COVID19 #Korona #Vakcina #Ellenszer

Junior kutató | Megjelent írások

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdaság- és pénzügy-matematikai elemző mesterképzés szak hallgatója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre