Categories
OecoGlobus

Újabb mérföldkő a szén-dioxid-mentes világ felé

A változó energiamixben egyre nagyobb szerep jut a szén-dioxid-mentes erőforrásoknak, amely nagy mértékben köszönhető a kormányzatok által folytatott zöld politikának és a globális technológia fejlődésének. A tavalyi év mérföldkőnek számított a szén-dioxid-mentes beruházások értékében, amely elsőként lépte át az ezermilliárd dollárt. A növekvő beruházást elsősorban a megújuló energiaforrások bővülése és az elektromos közlekedés hajtotta, ugyanakkor számos új ágazat is megjelent. A jövőben várhatóan tovább bővül a szén-dioxid-mentes beruházások trendje, amelyben az ágazatok szerkezete egyre szélesebb körben jelenik meg.

Az energiaforrások struktúrája világszerte folyamatosan változik. Ugyanez elmondható a megújuló energiaforrások részarányára is, amelyben kezdetben a vízenergia jelentette a legnagyobb termelést, ugyanakkor a 2010-es évek óta nagyobb szerephez jutott a szél-, és napenergia. A szén-dioxid-mentes beruházásokat elsődlegesen a megújuló energiaforrások ágazata hajtja, azonban az évek során az elektromos közlekedésben történő befektetések felzárkóztak. A növekvő befektetési hajlandóság tovább oszlik számos feltörekvő ágazat közt, amely egy erős növekvő trendet mutat a szén-dioxid-mentes világ felé. Rövid cikkünkben a szén-dioxid-mentes beruházások növekedését és a szektorok helyzetét vizsgáljuk, a jövőbeli trend azonosítása mellett.

⛽ Megújuló, avagy fosszilis

A megújuló és fosszilis energiaforrások versenye az elmúlt években kiéleződött. Mindez az alkalmazott technológiák fejlődésének és a növekvő fosszilis energiahordozók árának köszönhető, a szén-dioxid-mentes befektetések megtérülés ideje pedig jelentősen lecsökkent. Ennek okán – az olyan országok, melyek megtagadják az orosz energiahordozók felhasználását – elsődlegesen a szén-dioxid-mentes beruházások felé fordultak. A kormányzatok kiemelt mértékben kezdték támogatni a szén-dioxid-mentes beruházásokat. Ezt tükrözi az Egyesült Államokban bevezetett klímatörvény is, amely 369 milliárd dollárnyi támogatást nyújt az elektromos járműveket, akkumulátorokat, szélturbinákat vagy hidrogént gyártó cégeknek. Európát tekintve a „zöld” támogatási terv még kidolgozás alatt áll, de várhatóan idén elkészül, mihamarabbi válaszul az amerikai jogszabályra.

A tavalyi év egy újabb mérföldkőnek számított a szén-dioxid-mentes energiarendszerek kialakításában. Azzal ellentétben, hogy a fosszilis tüzelőanyagokba történő globális beruházás mértéke meghaladta az 1,1 ezermilliárd dollárt, elsőként fordult elő, hogy a megújuló energiára való átállásba fektetett beruházások szintén elérték ezt az értéket. Ennek okán a 2022-es év számít az első olyan időszaknak, amelyben a szén-dioxid-mentes beruházások mértéke meghaladta az ezermilliárd dollárt.

Szektorális bontás

A szén-dioxid-mentes energiarendszerek körébe számos ágazat tartozik. A legelterjedtebb beruházási forma a megújuló energia, illetve az elektromos közlekedés, azonban ide tartozik az atomenergia, az elektromos fűtés, az energiatárolás és további technológiák is. A tavalyi év során a megújuló energiaforrásokba fektetett beruházások több mint 350 gigawattnyi kapacitással növelték a megtermelhető energia mennyiségét, míg az elektromos közlekedést több mint 10 millió újonnan értékesített jármű bővítette. Az elektromos fűtés kiépítése 2015 és 2021 között szinte megduplázódott, míg a tavalyi évben 6 milliárd dollár értékben növekedett. Ezáltal a globális szén-dioxid-mentes beruházások 6 százalékáért felel. A nukleáris energia, köszönhetően a környezetszennyező hulladéktermelésnek és a rendszeres karbantartásoknak, egy lassú növekedési pályán van, amely a befektetések közel 3 százalékáért felel. Az elmúlt években látható legnagyobb növekedés ugyanakkor a szén-dioxid-leválasztás és hidrogén felhasználás projektek megvalósításában ment végbe. A két ágazatot tekintve a beruházások értéke egy év alatt a háromszorosára növekedett.

https://public.flourish.studio/visualisation/12626191/

Jövőbeli várható trend

A szén-dioxid-mentes beruházások trendje az elmúlt húsz évben szinte exponenciálisan növekedett. A BloombergNEF számításai szerint a tavalyi évvel bezárólag 6700 milliárd dollár befektetés gyűlt össze. Ugyanakkor az első ezer milliárd eléréshez 8 év volt szükséges, míg az utolsóhoz kevesebb, mint egy év. Ennek okán az Ember kutatócsoport feltételezi, hogy a növekvő trend tíz év alatt egymilliárd eurót spórolhat Európa számára.

https://public.flourish.studio/visualisation/12625006/

Emellett a kutatócég álláspontja alapján az is elérhető, hogy az európai energiamix 95 százalékban megújuló energiaforrásokat tartalmazzon. Az európai trendet tovább erősíti, hogy a tavalyi év során a nap- és szélenergiából termelt villamosenergia mennyisége 3 százalékponttal emelkedett, míg a földgáz 1 százalékponttal csökkent. Az európai napenergia részaránya a villamosenergia-termelésben Hollandiában érte el a legmagasabb értéket 14 százalékkal, ugyanakkor ezt követi Magyarország és Görögország 13-13 százalékkal. A szélenergiának a legnagyobb szerepe Dániában, majd Litvániában és Írországban volt. Mindezek által látható, hogy a minél szélesebb körű szén-dioxid-mentes energiaforrások felhasználása számos pozitív hatással bír. Egyaránt növekszik a költséghatékonyság és az energiabiztonság, amellett, hogy közelebb kerülnek a kitűzött klímacélok.

?Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

? Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/%f0%9f%8c%8dfokozodo-verseny-a-zold-hidrogen-globalis-piacain-megfekezheto-e-kina-terhoditasa/

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/%f0%9f%8c%8e-2023-varhato-esemenyei-oecoglobus/

 

Junior elemző | Megjelent írások

Gergő a Corvinus Egyetem alkalmazott közgazdaságtan szakon diplomázott. Több mint három év munkatapasztalattal rendelkezik állami ügynökségeknél. Elemzéseiben főként makro-, mikrogazdasági, illetve pénzügyi szektorra fókuszál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre