Categories
OecoFocus

Megtakarításoknál racionálisan védekeznek a magyarok az infláció ellen

💰 Miközben 2021 év végén a lakossági állampapírok állománya meghaladta a tízezer milliárd forintos mérföldkövet, az emelkedő infláció 2022-ben elkezdte átalakítani a megtakarítás szerkezetét. A szuperállampapír néven elhíresült konstrukciót 2019 júniusában hozták forgalomba először, és a pénzromlás 2022-ig történő felerősödéséig lényegében dominálta a magyarok állampapírban tartott megtakarítását. Az indulás első hetében több mint ötszörös mennyiségben bocsátottak ki, mint a meghirdetett 100 milliárd forintos mennyiség. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai alapján a szuperállampapírban tartott vagyon nagysága 2021 augusztusában lépte át a hatezer milliárd forintos szintet, amely kis mértékben még tovább emelkedett decemberig.

💸 2021-ben ugyanakkor az infláció átlagos mértéke meghaladta az öt százalékot. Egy 2019 júniusában vásárolt MÁP+ állampapír esetében a lépcsőzetesen emelkedő kamatozásnak köszönhetően idén júniustól 5 százalékos kamatot termel a befektetése. A teljes öt éves futamidőre az évesített hozam 4,95 százalék. Jól látható ebből, hogy átlagosan már 2021-ben kis mértékben, de az infláció miatt a befektetés reál értelemben negatívba fordul. 2022-ben az orosz-ukrán háború hatására még inkább fokozódik nemzetközi szinten is és Magyarországon is az inflációs nyomás. A KSH adatai alapján 2022 márciusi 8,6 százalékos pénzromlást követően áprilisban már 9,5 százalékot mértek hazánkban.

📈 2021 év végétől fokozatosan a MÁP+ állománya csökkenésbe kezdett, amellyel párhuzamosan a PMÁP-ba növekedett a befektetett mennyiség. 2022 márciusában a szuperállampapír teljes kint lévő mennyisége hatezer milliárd forint alá mérséklődött. Az idei első negyedév során 426 milliárd forintnyi megtakarítás áramlott ki a MÁP Pluszból, ezzel szemben a PMÁP konstrukciókba ezzel közel azonos mértékű (412 milliárd forint) befektetés érkezett a magyaroktól. Az infláció történelmi magasságokba emelkedésével a Prémium Magyar Állampapír robbanásszerű népszerűségnek örvend. A hároméves konstrukció kamatprémiuma 0,75 százalék, míg az öt évesé 1,5 százalék, amely 2022-ben az előző év átlagos inflációjára (5,1 százalék) rakódik rá, így a hároméves papír 5,85 százalékot, míg az ötéves 6,6 százalékos kamatot fizet idén, amely az inflációs pálya alakulása alapján jövőre biztosan emelkedni fog. Ezzel szemben a MÁP+ papír utolsó, ötödik évében is maximum hat százalékos kamatot fizet.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/az-imf-elorejelzesenel-kedvezobben-teljesithetnek-a-regio-gazdasagai/

💾 Az ábra forrása itt található.

#Befektetes #Szuperallampapir #Premium #Inflacio #Megtakaritas

Külső senior elemző

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre