Categories
OecoFocus

Folyamatosan emelkedik a mobillal történő vásárlás népszerűsége

📱 Az új típusú koronavírus a magyar bankok digitalizációja mellett az elektronikus fizetésekre is pozitívan hatott az utóbbi időszakban. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikája alapján a hazai kibocsátású kártyákhoz regisztrált mobiltárcákat a pandémia kirobbanása óta folyamatosan, egyre többet használják. 2020-ban összesen több mint 340 milliárd forint összegben vásároltak a mobiltárcákkal, addig 2021-re mindez 730 milliárd forintra emelkedett, amely 114 százalékos növekedést jelent. Az átlagos vásárlási érték minimálisan nőtt, 2021-ben 5913 forintot jelentett. 2021 év végén már közel 1,3 millió hazai kibocsátású kártyát regisztráltak a magyarok a digitális pénztárcákba, amely már közel 13 százalékos részesedés a majdnem tíz millió fizetési kártya közül. Miközben 2021 első negyedévében a mobiltárcás vásárlások értéke 70 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának értékét. Az év további negyedéveiben az érték több mint a duplájára emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest. 2021 utolsó negyedévében a mobiltárcás fizetés értéke már meghaladta a tíz százalékos arányt, a kártyával történő fizetési forgalomhoz viszonyítva.

💸 A Mastercard által megbízott Free Association Research által végzett 2022-es kutatása alapján az Iphone-nal rendelkező magyaroknál nagyobb arányban van használatban a mobilpénztárca. Az Apple termékkel rendelkezők 26 százaléka rendszeresen mobillal is fizet, miközben 51 százalékuk már kipróbálta a megoldást. Korcsoportok esetében pedig a legaktívabb használóknak a fiatalok tekinthetők, esetükben közel minden ötödik mobiltárcát használ fizetéskor. A kutatás megemlíti, hogy a vásárlók közel fele azt emelte ki a mobilfizetéses opció használata mellett szóló érvként, hogy telefonjuk mindig náluk van.

💳 A CIB Bank 2021 év végi tapasztalatai alapján azon ügyfelei, akik mobiltárcán keresztül fizetnek átlagosan 15-20 százalékkal nagyobb összegnél tették ezt, mint bankkártyával fizető ügyfelek. Sziráki László, a CIB Bank Digitális Csatornák és CRM vezetőjének becslése alapján a mobiltárcák 2025 és 2027 között vehetik át a fizetési forgalomban a vezető szerepet.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/napenergia-kapacitasok-jelentos-merfoldkovet-ertek-el-magyarorszagon/

💾 Az ábra forrása: Magyar Nemzeti Bank

#Penzforgalom #Mobiltarca #Innovacio #Fizetes #Vasarlas

Külső senior elemző

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre