Categories
OecoFocus

Egy év után a magyar azonnali fizetési rendszert már nemzetközi díjjal is elismerték

💳 Az azonnali fizetési rendszer 2020. március 2-án került bevezetésre. Az új rendszert a Magyar Nemzeti Bank és a GIRO Zrt. közösen fejlesztette, és különlegességét adta, hogy a világon egyedülálló módon a hazai bankok számára kötelezően és egységesen, egy időpontban került elindításra. A digitalizáció korszakában az új, innovatív pénzügyi megoldásokra egyre nagyobb igény mutatkozik. Mindezért az infrastruktúra folyamatos fejlesztése elengedhetetlenné vált, amelyet a COVID-19 csak még tovább fokozott.

💸 Az azonnali fizetési rendszer (AFR) első éve alatt közel 150 millió darab átutalás történt, összesen 30 ezer milliárd forint összértékben. Az új rendszer előnye, hogy az átutalások azonnal végrehajtásra kerülnek, a tranzakciók 99 százaléka öt másodperc alatt valósult meg, amely korábban akár órákat is igénybe vett. Ráadásul a gyorsaság mellett nem csak munkanapokon, hanem munkaszüneti napokon vagy hétvégén is teljesülnek a megbízások. Miközben egy átlagos munkanapon 400 ezer utalás történt, addig munkaszüneti napokon 116 ezer darab valósult meg. A rendszer további előnye, hogy már nem szükséges a kedvezményezett bankszámlaszámának ismerete az utalás végrehajtásához. Az ún. másodlagos azonosítók bevezetésével, már úgy is utalhatunk pénz, hogyha például az ismerősünk telefonszámát, vagy email címét ismerjük. Természetesen az ilyen tranzakciók lebonyolításának előfeltétele, hogy a kedvezményezett korábban engedélyezze ezt a lehetőséget a pénzintézeténél.

🏆 Az azonnali fizetési rendszer az MNB sajtóközleménye alapján az elmúlt három évtized egyik legnagyobb pénzügyi innovációja, amely hozzájárul a bankszektor digitális átállásához is, mivel számos új, innovatív pénzügyi szolgáltatás előtt megnyitja a kapukat. Az MNB a Central Banking Institute magas presztízsű díjában részesült 2021. március 22-én. A magyar jegybank az azonnali fizetési rendszer hazai modelljével érdemelte ki a rangos elismerést a pénzforgalom és piaci infrastruktúrák fejlesztésének kategóriájában. A nemzetközi szervezet világszinten elsősorban az úttörő, innovatív megoldásokat díjazza. A kitüntetés közleményében többek között a kötelező csatlakozást, illetve példátlan lefedettséget emelték ki.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecofocus/mi-jellemezte-a-nemzetkozi-utazasokat-2020-utolso-negyedeveben/

#Penzforgalom #Azonnalifizetes #Innovacio #MNB

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre