Categories
OecoFocus

A magyarok pénzügyi helyzetét is kikezdi a magas infláció

💰 International Personal Finance (IPF) megbízásából 2021 év végén készített felmérés alapján az új típusú koronavírus okozta gazdasági nehézségek dacára a magyarok megtakarításai kezdtek javuló tendenciát mutatni. 2021 folyamán a magyarok mintegy 24 százalékának javult a pénzügyi helyzete (szemben a 2020-as évi 19 százalék), miközben 45 százalékuk változatlan körülményekről számolt be. Ugyanakkor a magyarok több mint egynegyede nem tudott fizetéséből félretenni. A Magyar Bankholding által végzett 2022-es felmérés szerint a magyarok 15 százalékának semmilyen formában nincsen megtakarítása. Ráadásul az emberek 35 százaléka készpénzben tartalékol, amelynek különösen nagy kitettsége van az elértéktelenedés szempontjából a magas inflációs időszakban.

💸 Az MNB adatai alapján 2022 első negyedévében több mint 43 ezer milliárd forint megtakarítása volt a magyaroknak, amely 10 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi, azonos időszaki értékhez képest. A növekvő infláció miatt a félretett pénz értéke reál értelemben csökkenésnek indult. 2022 júniusában a magyar jegybank már közel 12 százalékos pénzromlást mért, amely jelentős kihívások elé állítja a magyarok vagyoni helyzetét is. Magyarországon az emberek racionális módon igyekeztek megszabadulni a korábban sikernek számító szuperállampapír állományukat, és helyette infláció-követő, Prémium Magyar Államkötvényt kezdtek el vásárolni. 2022 első félévében 1300 milliárd forintnyi MÁP+ állomány tűnt el, amelynek döntő része prémium állampapírba fektettek be a magyarok.

🤑 A Profession.hu állásportál 2022 májusában elvégzett, 1000 fős reprezentatív felmérése alapján közel 1,2 millió embernek van valamilyen formában passzív jövedelme Magyarországon. A magyarok ugyan több mint fele nem ismeri a passzív jövedelem kifejezést, de a fogalom megértését követően háromnegyedük már megnevezett ilyen bevételt. A 18-75 év közöttiek mintegy 67 százaléka a lakás kiadást említette, mint legnépszerűbb kategóriát, miközben a pénzügyi befektetést 46, a tőzsdét 43 százalék jegyezte meg. Ugyanakkor a többségnek pénzügyi befektetése van. A passzív jövedelmi források egyik legfontosabb, hosszú távú motivációja a magyarok 42 százalékánál az, hogy a jövőben több szabadidőt biztosít a számukra.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/irasok/a-kulpiacra-lepes-kezdetei-nehany-hazai-vallalat-szemszogebol/

#Megtakaritas #Inflacio #Befektetes

Külső senior elemző

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre