Categories
OecoBright

Az EU beleegyezik a csatlakozási tárgyalások megkezdésébe Ukrajnával és Moldovával, azonban a tagság még messze lehet

Az idei utolsó EU-csúcson számos kulcsfontosságú téma került terítékre, beleértve a hosszú távú költségvetés áttekintését, a közel-keleti eseményeket, valamint a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és Moldovával, valamint tagjelöltséget Grúzia és Bosznia-Hercegovina számára.  Az államfők többségének döntése szerint Ukrajna és Moldova megkezdheti a csatlakozáshoz szükséges tárgyalásokat. Ugyanakkor, figyelembe véve a jelenlegi tagországok csatalkozási statisztikáit, a jóváhagyás hosszú időt vehet igénybe, akár a következő évtizedig is elhúzódhat.

A pozitív értékelés után a vezetőknek meg kell határozniuk a tárgyalási keretet, hogy Ukrajna és Moldova felkészülhessen az uniós jogszabályok és normák alkalmazására. Ez a keret az Európai Bizottság javaslatán alapul és a tagállamok jóváhagyását igényli. A tárgyalások befejezése után a Bizottság értékelést tesz közzé arról, hogy Ukrajna és Moldova készen áll-e az uniós csatlakozásra, amit az összes tagállamnak és az Európai Parlamentnek is egyhangúlag kell elfogadnia. Végül a 27 tagállam és Ukrajna, illetve Moldova vezetői kormányközi konferenciát hívnak össze, ahol mindenki aláírja a csatlakozási szerződést. A csatlakozási szerződést ezután minden tagállamnak ratifikálnia kell, amit általában a nemzeti parlamentek vagy népszavazás útján tesznek meg.

Az alábbi ábrán megmutatjuk hány évbe telt a jelenlegi tagországoknak az Unióhoz való csatlakozás:


Az ábra itt hivatkozható: https://infogram.com/eu-timeline-1hnp27mwqjegy2g?live

Külső junior elemző

Gergő a Corvinus Egyetem alkalmazott közgazdaságtan szakon diplomázott. Több mint három év munkatapasztalattal rendelkezik állami ügynökségeknél. Elemzéseiben főként makro-, mikrogazdasági, illetve pénzügyi szektorra fókuszál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre