Categories
OecoGlobus Oecogram

Kína és India: az orosz kőolaj fő felvásárlói

Az Ukrajna ellen 2022 februárjában indított inváziójára válaszul a Nyugat szankciókat vetett ki Oroszország kőolaj-exportjára. A nyugati partnerek elvesztése miatt Oroszországnak új piacokat kellett keresnie, így vált az orosz olaj fő felvásárlójává Kína és India. Az alacsony áraknak köszönhetően a két ázsiai partner orosz kőolajimportja megnövekedett a háború kitörése óta. India saját szükségletei kielégítése mellett az orosz olajat arra is felhasználja, hogy finomított formában nyugati országokba exportálja, ami tovább gyengíti a szankciók hatékonyságát.

A kínai és indiai orosz kőolajimport változása

A 2022-ben kirobbant orosz-ukrán háború következtében a Nyugat az elmúlt évek során szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben. A szankciók az orosz gazdaság egyes szektorait érintik, például az energetikai és pénzügyi szektort, a bankrendszert és a technológiaexportot. Szankcionálták az orosz kőolajtermékek importját, továbbá ársapkát szabtak meg a tengeren történő orosz olajimportra.

Oroszország a nyugati szankciók által a legjelentősebb olajpiacaitól esett el, így új partnereket kellett keresnie. A háború kitörése után India és Kína vált az orosz olaj fő felvásárlójává. 2021 decemberében az orosz részesedés az indiai olajimportból csupán 1,9 százalék volt, azonban 2022 decemberére ez 21 százalékra, 2023 áprilisára pedig 33 százalékra nőtt. Kína esetében 2022-ben 17 százalék, 2023 első felében 18,6 százalék, 2024-ben pedig 19 százalék volt az orosz olaj részesedése a teljes olajimportból. A Center for Research on Energy and Clean Air kutatóintézet idén februári összegzése szerint India 13-szor több kőolajat vásárol Oroszországtól, mint az orosz invázió előtt. Delhi a 2021-2022-es pénzügyi évben kevesebb, mint 2,5 milliárd dollár értékben vásárolt orosz nyers kőolajat, a 2022-2023-as pénzügyi évben viszont már 31 milliárd dollár értékben. Kína orosz olaj vásárlására fordított kiadásai 2021-ben 40 milliárd dollárt tettek ki, míg 2022-ben már 58,4 milliárd dollárt, 2023-ban pedig 60,64 milliárd dollárt.

Az ábra itt hivatkozható: https://public.flourish.studio/visualisation/17581033/

A két ázsiai országnak Oroszország a szankciók hatása miatt kénytelen alacsonyabb áron adni az olajat. A kedvezmény mértéke ugyanakkor idővel csökkent: a két ország 2022-ben több mint 30 dollár/hordó engedményt kapott, ezzel szemben idén áprilisra ez az összeg kevesebb mint öt dollárra mérséklődött.

Az ábra itt hivatkozható: https://public.flourish.studio/visualisation/17731176/

Az ábra itt hivatkozható: https://public.flourish.studio/visualisation/17578672/

Az indiai kőolaj-finomítók szerepe

Indiának a saját szükségletei kielégítése mellett azért is szüksége van az orosz kőolajra, mert jelentős mértékben növeli az olajfinomító-kapacitásait. Az ország ezirányú ambícióit mutatja, hogy Narendra Modi elnök célul tűzte ki az indiai éves olajfinomító-kapacitás 80 százalékkal való növelését. Az orosz kőolajból készült finomított olajtermékeket India többek között a nyugati piacokra exportálja, például üzemanyag formájában. Az indiai export felfutását jól mutatják a következő adatok: 2023-ban a kőolajhoz kötődő indiai kivitel értéke 85 milliárd dollár volt, mintegy 60 százalékkal több, mint 2021-ben. A nyugati országok 2023-ban 9,1 milliárd dollár értékben vásároltak orosz olajból finomított kőolajtermékeket Indiától, ami 44 százalékkal több az előző évi értékhez képest. Az Európai Unió Indiából származó finomított olajimportja 2023-ban napi 231 800 hordót tett ki, ami 115 százalékos növekedés a 2022-es napi 111 000 hordóhoz képest.

Az ábra itt hivatkozható: https://public.flourish.studio/visualisation/17733694/

Az orosz kőolaj indiai importjában a közelmúltban volt egy rövid hullámvölgy, mivel az orosz olajra kivetett amerikai szankciók miatt az indiai olajfinomítók vonakodtak bizonyos orosz olajszállítmányokat átvenni (márciusban például az amerikai pénzügyminisztérium Külföldi Vagyontulajdon-ellenőrző Hivatala tiltólistára helyezte az orosz Sovcomflot tartályhajóit). Miután azonban az Egyesült Államok áprilisban világossá tette, hogy nem várja el Indiától az orosz olaj vásárlásának leállítását, a szállítások újraindultak. Áprilisban India több mint 1,9 millió hordó kőolajat vásárolt Oroszországtól, ami tavaly július óta a legnagyobb mennyiség.

Összegzés

Az orosz kőolaj két fő felvásárlója közül különösen India növelte az import mennyiségét: idén februárban a háború előtti időszakhoz képest 13-szor több orosz kőolajat vásárolt. Az olajat nem csak a saját szükségletei kielégítésére használja fel, hanem finomítja is, majd a finomított olajtermékeket nyugati országokba is exportálja, elsősorban az Európai Unióba és az Egyesült Államokba. Az orosz kőolajexportra kivetett szankciók hatékonyságát ily módon nem csak az ássa alá, hogy Kína és India a korábbi nyugati partnereket felváltva az orosz olaj fő felvásárlóivá lépett elő, hanem az is, hogy – ironikus módon – a szankciók sújtotta orosz kőolajat finomított formában legitim módon vásárolják a nyugati országok Indiától.

Felhasznált források:

Iratkozzon fel hírlevelünkre