Categories
OecoFocus Oecogram

2023-as budapesti atlétikai világbajnokság: megtérül, zöld, mozgásra ösztönöz és társadalmi felelősséget vállal

🏃 Az atlétika a sportok királynője, így az atlétikai világbajnokságokat a harmadik legnagyobb sporteseményként tartják számon, az olimpia és labdarúgó világbajnokság után. A hasonló, nagy volumenű rendezvények számos pozitív gazdasági következménnyel járnak. A következő cikk arra a kérdésre keresi a választ, milyen kedvező hatásai lehetnek a világbajnokság megrendezésének. Vajon a budapesti atlétika vb szervezői milyen előremutató lépéseket tettek az idei rendezvény körültekintő megrendezése során?

⚖️ Az előzetes becslések azt mutatják, hogy a budapesti atlétika vb a mintegy bruttó hetvenmilliárd forintos összköltsége mellett, a kiadásokat kétszeresen meghaladó, 130 milliárd forint feletti bevétellel teljesíthet. A költség oldalon szereplő számok pedig a szervezők törekvéseinek megfelelően nem a semmibe hullanak, hanem gazdaságélénkítő hatásúak lehetnek. A hazai kis- és középvállalkozásoknál hasznosulnak, azaz a szervezők minden eszközt, szolgáltatást, amit csak lehet, magyar eladóktól és beszállítóktól szereznek be. Ez több ezer magyar családnak jelent bevételt a vb előtt és alatt. Érdemes azonban figyelembe venni a hosszú- és rövid távú hatásokat is.

📣 Hosszú távon javítják a rendező ország ismertségét a világban, ami többek között turistákat vonz, de javítja az ország kultúrájának elfogadottságát is. A rendezvény miatt hazánkba érkező külföldi látogatók a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint már augusztus közepén közel 340 ezer, a verseny időtartamára szóló vendégéjszaka foglalást regisztráltak a fővárosi szálláshely-szolgáltatók, ebből 70 százaléka köthető a külföldi látogatókhoz. A sportesemények szurkolói körében nagy az aránya azoknak, akik visszatérnének. Például a 2017-es londoni vb látogatóinak több mint 90 százaléka ajánlaná ismerősének a helyszínt, és 70 százalékuk vissza akar térni oda egy következő nyaralás alkalmával. A televíziós közvetítésen keresztül 1 milliárdan követhetik szorosan az eseményeket, de a közvetítések összesen 3 milliárd emberhez juthatnak el. Ez legalább hatvanmilliárdos reklámérték Magyarországnak a londoni atlétikai világbajnokság számaiból kiindulva.

🏗️ A helyiek számára előnyt jelent, hogy ez egy hosszú távú befektetés. Az ország és város öröksége a továbbfejlesztett sporthelyszínek lesznek. Fejlődésnek indul az infrastruktúra és a közlekedés is. Ráadásul a rendezők tekintettel lehetnek arra, hogy kevésbé fejlett városrészeket kapcsoljanak be ilyenkor a város vérkeringésébe. Így történt ez a 2023-as atlétikai világbajnokság esetében is, a beruházás Budapest egyik rozsdaövezetében valósult meg.

🏪 A rövid távú gazdasági hatások kiemelten serkentenek egyes szektorokat, így a turizmust, kiskereskedelmet és szállítást. A 2023-as atlétika vb szervezése során kiemelt szempont volt a magyar kis- és középvállalkozások bevonása a beszerzések és igénybe vett szolgáltatások kiválasztása során.

🏃 A társadalmi szempontok is előtérbe kerültek a 2023-as világbajnokság alkalmával. A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szervezése és lebonyolítása során kiemelt figyelmet kapnak a fenntarthatósági szempontok és a társadalmi felelősségvállalás. A világbajnokság fenntarthatósági programjának két alapvető örökségi célkitűzése van. A magyar emberek mozgásra és egészségesebb életmódra való ösztönzése a világbajnokság kapcsán. Már sokezren csatlakoztak a Hétköznapi Hősök programhoz, amely nem csak sportolásra ad lehetőséget, hanem egyúttal 50%-os jegykedvezményt is nyújt a résztvevőknek.

🌳 A másik kiemelt cél a helyszín zöldterületének fejlesztése. Az esemény mottója is a „barnamezőből zöld oázis”. A létesítmény és a körülötte lévő terület nem csak verseny- és edzőközponként üzemel majd a jövőben, hanem egy fás-ligetes zöld szabadidős parkként várja a környékbeli lakosokat. Az új stadion számos modern környezetvédelmi megoldással rendelkezik, mint például a geotermikus fűtés-hűtés rendszer vagy az energiatakarékos világítás.

👨‍👩‍👧‍👦 Társadalmi felelősségvállalás keretében a szervezőbizottság a környezeti fenntarthatóság mellett a társadalmi felelősségvállalást is fontos feladatként jelöli meg. Kiemelt cél, hogy az esemény minden magyar ember részére elérhetővé váljon – ezt biztosítják az alacsony jegyárak, a jegykedvezmények és a civil szervezetekkel való együttműködések. A Civilút Alapítvánnyal elindított jószolgálati programon keresztül többezer rászoruló látogathat ki ingyen a versenyekre, többek között a fogyatékossággal élők, az állami gondozottak és a nagycsaládosok.

💾 Az eredeti cikk itt, itt, itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecobright/mi-az-a-sportturizmus-es-mi-a-jelentosege/

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/foci-gazdasagtan-visszatekintes-2021-re/

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/a-sport-es-az-egeszseges-eletmod-pozitiv-gazdasagi-hatasa/

 

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre