Categories
OecoGlobus

Nem kíméli az árfolyamleértékelődés az afrikai országokat

💰Nigéria nemzeti valutájára súlyos nyomás nehezedik. E sorok írásakor egy amerikai dollár körülbelül 420 nigériai nairát ér; az elmúlt év megegyező időszakához viszonyítva komoly pénzromlás látható (Ekkor nagyjából 350 naira tett ki egy dollárt). Hasonlóképp kedvezőtlen helyzet figyelhető meg Ghánában is, éppen ezért rövid írásunkban a naira és a cedi leértékelődésének okait járjuk körbe, kitekintést nyújtva a pénznemek értékének további, várható alakulására is.

📉A naira árfolyama már jóval a 2020-as évek sorozatos válságait (koronavírus járvány és az ezzel összefüggő kereskedelmi fennakadások; energia-és fokozódó klíma krízis, orosz–ukrán háború) megelőzően drasztikus gyengülésbe kezdett. Az elmúlt tíz évben jól érzékelhetőek voltak a recesszió jelei, amelyek alapvetően kettő fő kiváltó okra vezethetőek vissza. Nigériában virágzik a feketepiaci kereskedelem, amely a hivatalos piacok megkerülésén alapul. Aligha meglepő, hogy a dollárvásárlás sok esetben ezeken a helyeken történik, hiszen ezen ügyletek lekövetése a hatósági szervek részéről sokkalta nehézkesebb, mint a „hagyományos” piacok esetében. Az illegális piacokon tevékenykedő kereskedőkön túlmenően szintén komoly gondot jelent a devizahiány is, kiegészülve azzal a ténnyel, hogy a nairát birtoklók jelentős része igyekszik mihamarabb megválni egyre csak értéktelenedő pénzétől.  Mondanunk sem kell, ez a folyamat szintén rontja a naira értékét a dollárral szemben. Mindazonáltal a naira árfolyama igen sebesen váltakozhat, ezt támasztja alá az alábbi példa is.

💲Az Investors & Exporters Window egy olyan piaci kereskedelmi szegmens, amely segítségével befektetők, exportőrök és végfelhasználók egyaránt vásárolhatnak és értékesíthetnek devizát az érvényben lévő piaci ár alapján. Az „I&E ablak” múlt hét szerdai (2022.08.17) adatait vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a naira eladási ára egyetlen napon belül is igen széles skálán mozoghat. A naira értéke a dollárral szemben 429,38-on állapodott meg a nap végén; ez 0,16%-os javulást mutat a keddi 430,67-hez viszonyítva. Eközben a dollár legalacsonyabb átváltási ára 417, legmagasabb pedig 444 naira volt. Egyébiránt mindösszesen 120,46 millió naira értékben kereskedtek szerdán az Investors & Exporters Window berkein belül. Mindez pedig arra enged következtetni, hogy egyre többen szeretnének túladni nigériai valutájukon, még mielőtt az túlzottan elértéktelenedne. A nigériai kormány 2023-ban további 6,19 százalékos leértékelődésre számít, érthető tehát az állampolgárok aggodalma. Nigéria azonban nem az egyedüli afrikai ország, melynek valutája erőteljes értékvesztést produkált az utóbbi időben.

👛A Bloomberg szerint a ghánai cedi 2019. március 19-e óta a legsúlyosabb heti értékcsökkenés felé tart. 2022. augusztus 17-én a cedi 1,1%-ot zuhant, így egy heti viszonylatban összesen 5,2%-os leértékelődés volt tapasztalható. Meg kell jegyeznünk azt is, hogy a cedi a Srí Lanka-i rúpiát leszámítva a Bloomberg által megfigyelt 150 gazdaság legrosszabbul teljesítő valutája idén. Mindez főként a termelői árak elképesztő mértékű emelkedésében tetten érhető: júliusban ebben a szegmensben 41,2%-os volt a drágulás; 2014 óta nem volt megfigyelhető ekkora áremelkedés. A ghánai Monetáris Politikai Bizottság előrejelzése alapján az infláció bizonyosan tovább gyorsul majd már rövid távon is. Ez többek között arra késztetheti a központi bankot, hogy 21%-ra növelje az irányadó kamatlábat. A Ghánai Központi Bank a második szubszaharai afrikai bank, amely rendkívüli ülést rendelt el a példátlan áremelkedések láttán: A víz-és villamosenergia-díjak előreláthatóan 22-27%-kal emelkednek majd a következő hónaptól számítva.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/az-orosz-ukran-haboru-es-elelmiszerhiany-afrikaban/

#arfolyam #nigeria #ghana #covid #haboru #inflacio

Kutatási igazgató

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre