Categories
OecoGlobus

Megváltozott a világ leggazdagabb embere a koronavírusnak köszönhetően

🏆 2021. január 7-én hosszú évek után Elon Musk vált a világ a leggazdagabb emberévé, akit elsősorban a Tesla, elektromos autógyártással foglalkozó cég vezetőjeként, és egyben alapító tulajdonosaként ismer a világ. A Bloomberg milliárdosokról szóló rangsorának (Bloomberg Billionaires Index) 2021 január 11-i aktuális állapota alapján az üzletember vagyona már több, mint 200 milliárd dollárra növekedett, amely már lényegében a magyar bruttó hazai termék (GDP) mértékét is meghaladja. Musk vagyonának gyarapodási üteme igen figyelemre méltó, főleg, hogy mindezt a COVID-19 uralta környezetben sikerült elérnie. Természetesen, a tőzsde napi szintű alakulása miatt a vagyon nagysága, és így az első helyezett is könnyen meg tud változni. 2020 év elején még alig 27 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett, és mindösszesen egy év leforgása alatt a közel 170 milliárd dolláros gazdagodást a Tesla részvények értékének több mint kilencszeres növekedésével tudta megvalósítani. A CNBC állítása szerint eddig a világtörténelemben még soha senki nem jutott el ilyen gyorsan a leggazdagabbak listájának első helyre, hiszen a tavalyi év elején még éppen csak felfért az 50-es toplistára.

⭐A világ leggazdagabb embere 2017 óta Jeff Bezos volt, aki az Amazon e-kereskedelmi cégóriás vezetője és alapítója. A koronavírus hatására az e-kereskedelem is egy olyan szektorrá vált, amelyet a kialakult járványhelyzet tovább erősített. Nem csak az egész iparágnak, de az Amazonnak is kivételesen jól sikerült a tavalyi év. 2020-as évben a tőzsdei szárnyalás eredményeként Jeff Bezos vagyona közel 70 milliárd dollárral tudott növekedni, ugyanakkor a jelentős mértékű vagyongyarapodás ellenére a leggazdagabb ember címét 2021 év elején elveszítette. Igaz, vagyona így is jelentős mértékű; összesen 186 milliárd dollár.

🤵 Elon Musk sikerei nem kizárólagosan a Teslához kapcsolódnak. A sikeres vállalkozót sokan csak a Marvel filmekből ismert karakter Tony Stark, azaz a Vasember, valóéleti megfelelőjének titulálják, hiszen szinte mindenhez kiválóan ért. Számos iparágban épít egyszerre, egyidőben sikeres vállalkozásokat. Ilyen például a magánkézben lévő űrkutatási vállalata (SpaceX), vagy egy vasúti közlekedést forradalmasító (Hyperloop), vagy a megújuló energiatermeléssel foglalkozó (SolarCity) cég. Továbbá fiatalkorában ő alapította a PayPal fizetési rendszert, amelyet később eladott. Elon Musk hatalmas munkamorállal, már-már mániával rendelkezik. Átlagosan 80-90 órát dolgozik egy héten, de bevallása szerint volt olyan időszak, amikor akár 120 órát is eltöltött munkával. Mindemellett rendkívül különc és megosztó személyiség is egyben, a közösségi médián keresztül időről-időre megbotránkoztatja a világot. 2018 február 6-én például olyan nagyszabású marketingeszközhöz nyúlt, hogy a SpaceX egyik űrhajójával az űrbe kilőtt egy Tesla Roadster-t, aminek híréről az egész világon beszámoltak. Ugyanebben az évben pedig élő adásban a YouTube-on nekiállt marihuánás cigarettát szívni, amely egészen szokatlan a nemzetközi sikercégek vezetői körében.

💰 Nem csak Musk és Bezos voltak az egyedüli dollármilliárdosok, akik jelentősen növelni tudták a vagyonukat a pandémia közepette. Az amerikai Forbes becslése szerint, a világ több mint 2 200 milliárdosa együtt összesen 1,9 ezer milliárd dollárral (Magyarország GDP összegének tízszeresével) tudta növelni nettó vagyonukat. Az új típusú koronavírus negatív gazdasági hatása ellenére a tőzsdei árfolyamok szárnyaltak a 2020-as év folyamán, és így a világ leggazdagabb embereinek vagyona tovább gyarapodhatott. Ezzel párhuzamosan pedig világszerte milliók veszítették el megélhetésüket, illetve komplett szektorok és foglalkozások lehetetlenültek el. Összehasonlításként az Amerikai Egyesült Államokban közel 600 dollármilliárdos található, miközben 20-30 millió olyan ember él, akiket 2021 elején a kilakoltatás fenyeget.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti: http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/moratorium-nelkul-milliokat-fenyeget-a-kilakoltatas/

💾 A cikk linkje:  https://www.cnbc.com/2021/01/07/elon-musk-is-now-the-richest-person-in-the-world-passing-jeff-bezos-.html

#USA #COVID-19 #Musk #Vagyon #Leggazdagabb

Zsófia Németh
Külső junior kutató | Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre