Categories
OecoGlobus

Második világháború óta nem látott magasságokba repítette az amerikai adósságot a koronavírus

🇺🇸 Az Amerikai Egyesült Államokban az elmúlt évek emelkedő tendenciájának további lökést adott az új típusú koronavírus járvány. 2020 év végén az amerikai adósságállomány meghaladta a bruttó hazai össztermék 100 százalékos értékét, amely az 1940-es évek óta nem látott szint. Az amerikai adósságállomány jelentősen 2008 és 2016 között ugrott meg, amikor is kevesebb mint 40 százalékos szintről a duplájára nőtt az érték. A költségvetési előrejelzés alapján az elkövetkező egy évtizedben várhatóan a GDP-hez viszonyítva tartósan magasan, 100 százalék felett alakul.

📊 Az amerikai adósságot „élőben” követő Usdebtclock.org felülete alapján még szembetűnőbb az amerikai adósság háttere. Az USA adósságállománya 2020. március 18-án már 28 ezer milliárd dollár szintre emelkedett, ami közel 85 ezer dollárt jelent lakosonként, illetve 224 ezer dollárt adófizetőnként. A GDP arányosan a teljes nemzeti adósság jelenleg megközelíti a 130 százalékos szintet, amely kimagasló érték elsősorban a COVID-19 miatt visszaeső gazdasági teljesítménynek köszönhető. 2012-ben a teljes adósságállomány 15 ezer milliárd dolláros szinten alakult, amely állampolgáronként alig 48 ezer, míg adófizetőnként kevesebb, mint 148 ezer dollár volt 2012. március 18-án. Az amerikai adósságot legnagyobb mértékben ázsiai országok finanszírozzák. A Statista 2020. decemberi adatai alapján Japán, Kína és az Egyesült Királyság rendre 1 250, 1070 és 440 milliárd dollárnyi amerikai állampapírt tartanak. Az USA adósságállományának durván ötödét Japán, míg közel 16 százalékban Kína finanszírozza, míg a harmadik legnagyobb finanszírozó, az Egyesült Királyság kevesebb mint 6 százalékát teszi ki.

🇭🇺 Magyarországon a korábbi évtized során a GDP arányos államadósság 2019-re 65 százalékra csökkent a 2010-es több mint 80 százalékos szintről. A COVID-19 járvány miatti rendkívüli kormányzati intézkedések kezelése miatt a magyar államadósság újból megközelítette a 2010-es értéket. A koronavírus hatására is az állam összes kiadása 6600 milliárd forinttal növekedett 2020 folyamán. A Pénzügyminisztérium korábbi várakozása alapján a 2020 év végi több mint 81 százalékos szintről 2021 év végére az adósságszint 76 százalékra mérsékelhető lenne, de a járvány elhúzódó hatása miatt inkább a 80 százalék körüli szint elérése/megtartása lesz a reális. Az adósság leépítése a gazdasági nehézségek hatására várhatóan lassabb ütemben fog zajlani, mint az elmúlt 10 évben.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/elteroek-az-inflacios-palyak-a-v4-es-orszagokban/

💾 A cikk forrása.

#USA #Allamadossag #COVID19 #Hatalom

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre