Categories
OecoGlobus

Háborús külkereskedelem – Ukrajna külkereskedelmének alakulása 2021-ben és 2022-ben – OecoGlobus

⚔️2022 februárja óta a világ figyelme ismét Ukrajna felé irányult. A 2014 óta kisebb nagyobb megszakításokkal újrainduló orosz-ukrán konfliktus, majd háborús konfliktus idén tavasszal ismételten fellángolt, ezúttal határozottan más módon, mint a korábbi években. A gazdaság válasza a háborús helyzetre szintén sokkoló volt: az ukrán külkereskedelemben több, mint 50%-os visszaesés tapasztalható idén a 2021-es adatokhoz képest.

🧮Az elmúlt hónapok során a korábbi években javuló adatokat mutató ukrán gazdaság növekedése ismét megtorpant, csökkenni kezdett. Az országban jelen lévő belső gazdasági problémák, mint az infrastruktúrában és a mezőgazdasági területeken keletkezett károk együttesen kihatottak a külkereskedelemre is. Ukrajna legfontosabb export termékei között vannak a magolajok, a búza és a kukorica, a vasérc és a félkész vas termékek. Importra szorul a finomított kőolaj, a csomagolt gyógyszerek, a kőolajból készülő benzin, valamint a szénbrikett tekintetében. Az Ukrán Statisztikai Hivatal jelentése alapján az áruexport esetében az alábbi diagramon követhető végig az idei, valamint az előző év növekedési és csökkenési üteme. A jelentés szerint a kivitel 2021-es évi teljesítménye végig növekvő jelleget mutat, az idei évet azonban a háború februári reaktiválódása már erőteljesen befolyásolta. Februárra az év eleji tendenciához képest visszaesés látható, amely tovább erősödött az év hátralévő részében is. Idén júniusra tovább csökkent a kivitel, a tavalyi évhez képest közel 40%-kal lett kevesebb az export értéke.

 

🧮Az import esetében hasonló a 2021-es és az idei mutató, mint az exportnál: az egy évvel ezelőtti értékek dinamikusabb növekedést mutatnak, főként az év második felétől, amelyet az idei események márciusra új pályára állították. Az exporthoz viszonyítva a behozatal idén júniusban nem mutat akkorra csökkenést, az előző év azonos időszakához képest, ugyanis hozzávetőlegesen 35-36%-kal volt kevesebb az import értéke.

 

🤝Az Ukrán Statisztikai Hivatal jelentése szerint a 2022-es év első félévében a teljes export 22731,7 millió USD, míg az import 25199,5 millió USD értékben mozgott, ezáltal a külkereskedelmi egyenleg negatív, – 2467,8 millió USD értékű. Ebből a hazánkba érkező export értéke 2022. január és június között a KSH adatai szerint 428.979,3 millió forint (~1128,92 millió USD), míg import 468.362,3 millió forint (~1232,56 millió USD) volt.  A legfontosabb kiviteli termékek Ukrajnából Magyarországra az elektromos fűtőberendezések (24,1%), kőolaj-gáz (13,2%), villamos energia (8,59%), szigetelt huzal termékek (9,86%) és a telekommunikációs eszközök adják (5,94%). Az import esetében hazánkból keleti szomszédunkhoz leginkább gyógyszerek (10,6%), kőolajból készülő benzin (13,2%), gépjármű (6,33%), elektromos fűtőberendezések (4,6%) és alacsony teljesítményű védőberendezések (3,83%) érkeznek. Várhatóan a magyar – ukrán külkereskedelemben nem lesz akadozás a későbbiekben sem, függetlenül a háború esetleges elhúzódásától. Mindazonáltal keleti szomszédunk más külkereskedelmi partnerei esetében ez már nem mondható ekkora bizonyossággal: 2021-ben Ukrajna legfontosabb export és import országai között szerepelt Oroszország, Kína és Fehéroroszország is. Az időközben elmélyülő háború miatt újabb embargós intézkedéseket léptetett életbe orosz és fehérorosz szomszédjai irányába, a Kínával való kapcsolatát pedig erőteljesen befolyásolhatja az egyre élénkebb orosz-kínai közeledés is.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az eredeti cikk itt, és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/tovabbra-is-oroszorszag-es-ukrajna-marad-a-vilag-eleskamraja/

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/ukrajna-a-vilag-otodik-legnagyobb-gabonatermeloje-igy-a-haboru-elelmiszerhianyt-okozhat-es-fokozza-az-inflaciot/

 

#Ukrajna #kereskedelem #külkereskedelem #export #import #gazdaság

 

 

 

Elemző

Szigethy-Ambrus Nikoletta, nemzetközi kapcsolatok elemző. Mestertanulmányait a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karán folytatta. Kutatásokat folytat az orosz-ukrán konfliktus, a külkereskedelmet érintő és gazdaságtörténeti témakörökben is. Jelenleg az ELTE BTK PhD hallgatója, kutatási területe a Magyarországra áramló külföldi tőke szerepe az ország iparosodásában a XIX-XX. század során.

Iratkozzon fel hírlevelünkre