Categories
OecoGlobus

Egyre jobban hasít a kínai–afrikai kereskedelem

🚢 Az elmúlt évek során a Kína és Afrika között zajló kereskedelem szinte állandó lendületű volt, és ez a pozitív tendencia a pandémia idején, sőt a 2021-es évben, valamint 2022 első felében is fennmaradt. A China Customs nemrégiben közzétett jelentése szerint, a felek közötti bilaterális kereskedelmi mérleg összértéke 254,3 milliárd dollárt tett ki 2021-ben. Mindez 35,3%-os növekményt jelez 2020-hoz képest. (Ennél a látványos növekedésnél természetesen meg kell jegyeznünk az ún. bázishatás jelenségét, amely bizonyos esetekben látványos számokat produkálhat.)

🌍 2022 első negyedévében további 23 százalékos (hozzávetőlegesen 64,8 milliárd dolláros) növekedés volt megfigyelhető, amely főként a kínai fém-és ásványimportnak volt köszönhető. Ebben az időszakban a Dél-afrikai Köztársaság volt Kína legjelentősebb kereskedelmi partnere a régióban. A teljes kereskedelem értéke 12,3 milliárd dollár volt; ebben a viszonylatban egy év alatt 13.5 százalékos bővülés volt látható. A kínai import, melyek leginkább fémekből és különböző ásványokból tevődnek össze, 7 milliárd dollárt tett ki. Az ázsiai ország egyéb kereskedelmi partnereitől is importál fémeket és ásványokat, így például az olajban gazdag Angolából és a Kongói Demokratikus Köztársaságból. Előbbi teljes Kínával lebonyolított kereskedelmének értéke 6, 5 milliárd; utóbbié 5,59 milliárd; míg Nigériáé 5,45 milliárd; Egyiptomé pedig 4,9 milliárd dolláros volt. Az adatok azt mutatják, hogy Kína Afrika irányú kereskedelmi volumene húszszorosára emelkedett az elmúlt 20 évben. Kína továbbá ígéretet tett arra, hogy 2025-ig összesen 300 milliárd dollár értékben vásárol majd afrikai termékeket; csökkentendő a kereskedelmi egyensúlytalanságot és aszimmetriát. Az utóbbi évtizedekben azon tételek palettája, amelyeket vámmentesen lehet Kínába exportálni ugyancsak kibővült.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/az-orosz-ukran-haboru-es-elelmiszerhiany-afrikaban/

#kina #afrika #kereskedelem #novekedes #ternyeres

Kutatási igazgató | Megjelent írások

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre