Categories
OecoGlobus

Az Európai Unió gázársapkája rángatja a földgáz árfolyamát

📈 Hónapokig tartó vita után december 19-én megegyeztek az Európai Unió tagállamainak vezetői a kiemelkedően magas földgázárak leszorítását elősegítő ársapka bevezetéséről. Az új szabályozás jövő év februárjának közepén lép életbe, és két kritérium mentén fogja csillapítani az elszálló energiaárakat. Az elmúlt hónapban a változó hangulatú tárgyalások jelentős kilengéseket okoztak az Európában irányadó holland TTF (Title Transfer Facility) gázárfolyamban. Az új előírás szerint 180 euró/megawattórás szinten maximalizálták a földgáz nagykereskedelmi árát. A magyar kormány álláspontja szerint az árvezérelt piaci verseny miatt az Európai Unió az intézkedéssel veszélyezteti az energiabiztonságát. Magyarországnak újra kell tárgyalnia a hosszútávú gázszerződéseit, ezek menetéről és végeredményéről azonban nem kell egyeztetnie az Európai Bizottsággal. Az alábbi elemzésben megvizsgáljuk az ársapka gazdasági hatásait és a földgáz árának jövőbeli kilátásait.

🇪🇺 A nyárihoz hasonló, rendkívül magas TTF árfolyam megelőzése érdekében az Európai Bizottság és a soros elnökséget betöltő Csehország egyfajta gázársapkát dolgozott ki. Először a Bizottság nyújtotta be javaslatát, melyet azonban november második felében leszavaztak. Ebben az előterjesztésben a TTF-re vonatkozó árplafon 275 euró volt. A második kritérium szerint az ármaximálás akkor is hatályba lépne, ha az első hónapos határidős TTF szerződés árfolyama több mint 58 euróval meghaladná az Európába szállított cseppfolyósított földgáz (LNG) referenciadíját. Mindkét feltételnek két hétig kellett volna teljesülnie az aktiváláshoz. Ezt a tervezetet számos tagállam, például Lengyelország, Görögország és Franciaország is kritizálta. A spanyol környezetvédelmi miniszter egyenesen alkalmazhatatlannak, hatástalannak és céltévesztőnek nevezte. A Bizottság sikertelen kezdeményezése után a cseh elnökség az első kritérium küszöbértékét 220 euróra, a másodikét pedig 35 euróra csökkentette. Emellett az aktiválódási időszakot is lecsökkentették öt, illetve tíz napra. Az új változat szerint az árplafon a feltételek teljesülésének megszűnésekor automatikusan deaktiválódik. Az európai vezetők december 13-i ülésén Németország, Ausztria és Hollandia nyomására elhalasztották a gázársapkáról, más néven a Piaci Korrekciós Mechanizmusról való szavazást. Ennek hatására a TTF árfolyama csökkenni kezdett.

Ez a jelenség megerősíti a legtöbb energiapiaci szakértő véleményét, miszerint már a gázársapka hat leginkább jelenleg a tőzsdei várakozásokra. A tagállamok két táborba különültek; a lengyelek és litvánok vezette csoport Oroszország megbüntetése miatt minél alacsonyabb ársapkát akar kiharcolni, a Németország által vezetett csapat számára pedig az ellátásbiztonság az elsődleges. Utóbbi tagállamok érve, hogy az árvezérelt működés miatt a beszállítók elfordulhatnak az alacsony ajánlatot adó piacoktól, ezzel akadályozva az ellátást. Végül december 19-én állapodtak meg a tagállami vezetők a megawattóránként 180 eurós, illetve az LNG világpiaci áránál 35 euróval magasabb küszöbértékekben. Az aktiválódáshoz szükséges időt három napra szállították le.  Teljesülés esetén az ármaximalizálás automatikusan érvénybe lép, húsz nap elteltével pedig megszűnik. A hatálybalépése alatt az első és a harmadik havi kontraktus mellett az éves teljesítésre lesz érvényes, de hatása a többi teljesítési idő árfolyamán is érződni fog. Tervek szerint jövő év február 15-től lép életbe a tervezet. Németország javaslatára több biztonsági mechanizmust is beépítettek a javaslatba, ami a gázársapka gyors felfüggesztését teszi lehetővé abban az esetben, ha negatív következményekkel járna. Egyes vélemények szerint a javaslat nem is egy árplafont, hanem inkább egy biztonsági féket jelent, ami megakadályozza az irracionálisan magas árfolyamokat.

🔗 Az új javaslat alapján arra lehet következtetni, hogy az Európai Unió vezetése az egyoldalú függőség fenntartása helyett az interdependencia kiépítésére törekszik. A közös földgázpiaci fellépéssel kölcsönös függést lehet kialakítani a kollektíven erős európai uniós tagállamok mint felvevőpiac, és a földgázkereskedők között.

🏠 Fontos hangsúlyozni, hogy a most elfogadott ársapka a földgáz nagykereskedelmi árára vonatkozik, a tagállami szinten eltérően szabályozott végfogyasztói tarifákat csak áttételesen érintheti. Emiatt a kereskedőknél jelentős extraprofitot tud okozni, ami növeli a lakosság rezsiterheit. A tervezet érinti Magyarország hosszútávú gázbeszerzési szerződéseit is, emiatt azokat az energiabiztonság fenntartásának érdekében újra kell tárgyalni. Szijjártó Péter Külgazdasági- és külügyminiszter szerint azonban a tárgyalásokat nem kell egyeztetni a Bizottsággal.

🇨🇳 Abban az esetben, ha túl alacsony a meghatározott ár, hiány alakulhat ki, ha túl magas, pedig hatástalan. A gáztermelők és kereskedők mindig a még elérhető, de legnagyobb nyereségre fognak törekedni. Összességében kijelenthető, hogy Európának az orosz energiahordozókról való leválasztása jelentős költségnövekedést fog eredményezni. Bár az idei tél fogyasztásának fedezéséhez szükséges gázmennyiség már biztosítva van, várhatóan a következő évben fognak jelentkezni az ellátásproblémák és a magas földgázdíjak. A nehéz időszak jövő tavasszal kezdődhet, amikor kritikus szintekre csökkenhet a töltöttség, és az orosz földgáz elérhetősége kérdéses lesz. Az Északi Áramlat 1-2 csővezeték az európai földgázfogyasztás 31 százalékát látta el, így kiesése jövőre okozhat jelentős ellátási problémákat. A tárolók feltöltése mellett Kínának a járvány utáni újranyitása is tovább fokozza a keresletet, felhajtva ezzel a gázárfolyamokat. A bevezetett lezárások hatására a világ második legnagyobb gazdaságában 2022 első tíz hónapjában 22 százalékkal csökkent az LNG megrendelések volumene. A kínai gazdasági teljesítmény 2023-as erőteljes visszapattanása még nehezebb helyzetbe hozhatja Európát.

📈 November első felében számos elemzéssel lehetett találkozni, melyben azt jósolták, hogy a fő európai gázárfolyam 100 eurós szintre mérséklődésével véget ért az energiakrízis, és Európa sikeresen megszüntette oroszországi függőségét. November közepétől december derekáig azonban ismét jelentős árfolyamemelkedés volt tapasztalható, ami egyrészt a kiapadó gáztározóknak, másrészt pedig az európai gázársapka tervezetnek volt köszönhető. A november eleji 95 eurós árfolyamról december elejére több mint 45 százalékkal magasabb szintre, közel 150 euróra kúszott vissza a TTF árfolyama. Ez bár kevesebb mint fele a nyári csúcsnak, még így is a koronavírus előtti, 2019-es árszínvonal tízszerese, és a háború előtti árfolyamnak pedig duplája. A gázársapka elfogadásának hírére december 20-ra a 105 eurós szintre mérséklődött a TTF árfolyama.

🏡 Az európai gázpiaci modellben az előrejelzett fogyasztás függvényében a határidős tőzsdén előre kötik le a szükséges gázmennyiség többségét. Ezután a tényleges fogyasztás fedezéséhez szükséges, fennmaradó mennyiséget az azonnali tőzsdén szerzik be. Másfél hónappal ezelőtt az azonnali piaci árfolyamok ugyan elérték a 100 euró körüli értéket, de az egy vagy két hónapos és hosszabb teljesítésű időpontú szerződések árfolyamai továbbra is 10-40 euróval magasabb szinten mozogtak. Emiatt bár az azonnali piacon az elmúlt egy év átlagos árfolyamához viszonyítva olcsónak számított a földgáz, a jövőbeli teljesítésekért továbbra is sokat kellett fizetni. Az ilyen határidős szerződések megkötésekor a vevőnek bizonyos összeget letétbe kell helyeznie arra az esetre felkészülve, ha esetlegesen a teljesítés időpontjában fizetésképtelen lenne. Elemzők szerint ez az összeg jövőre 80 százalékkal megemelkedhet, ami áttételesen tovább fogja növeli a végfogyasztók terheit. Egy korábbi elemzésünkben bemutattuk, hogy miért és hogyan hat a gáz árfolyama az elektromos áram árára.

🚀 Európában a holland TTF (Title Transfer Facility) gáztőzsde a leginkább likvid, ezért itt kereskednek a legnagyobb volumenben. Európa-szerte számos országban használják a TTF-et a hosszútávú gázszerződésekben foglalt ármeghatározó képletek referenciaértékeként. A földgáz az elmúlt másfél évben az egyik legjobban teljesítő árucikk, az árucikkeszközök közül egyedül a kőszén tudta felülmúlni. Hathavi mélypontja november közepén 97 euró volt, míg csúcspontja az augusztusi 340 euró. Emiatt a nagy tételben vásárló földgázkereskedők mellett a spekulációs szándékú befektetőket is vonzza a szektor. Egyes energiapiaci szakértők szerint az októberi gázárfolyam csökkenése annak is betudható, hogy a korábban nagy mennyiségben gázt vásároló spekulánsok lezárták a pozícióikat. Ennek következtében egyrészt az ügyes befektetők jelentős profitot realizáltak, másrészt növelve a kínálatot mérsékelték az árfolyamot. Egy német energetikai cég szakértője szerint ezek nélkül az újraértékesített gázmennyiségek nélkül jelenleg is 300-400 euró közötti lenne a TTF árfolyama, a jelenlegi 150 körüli helyett.

🇺🇸 Az ING előrejelzése szerint 2023 első negyedévében a TTF árfolyama 150 euró körül fog mozogni, az utolsó negyedévre pedig eléri a 220 eurós szintet. A Henry Hub földgáztőzsde árfolyamára ugyanezen időszakokra 6,5, illetve 4,7 dolláros prognózist adtak. A Henry Hub árfolyama az Európába szállított LNG felára miatt emelkedett meg, mivel a kereskedők a nagyobb profit érdekében az exportot előtérbe helyezve szűkítik a belföldi kínálatot. A Henry Hub az Egyesült Államok legjelentősebb és referenciaként szolgáló gáztőzsdei árfolyama, a TTF-fel való közvetlen összehasonlításra azonban nem alkalmas. Előbbi mértékegysége dollár/MMBTU (millió brit hőegység), utóbbié pedig euró/MWh (megawattóra). Emellett az Egyesült Államok a világ legnagyobb földgáztermelője és önellátása biztosított, míg Európának ezért a szállítással járó felárat kell fizetnie. December elején a fő európai TTF és a fő amerikai Henry Hub közötti 90 napos mozgó-korrelációs együttható 0,88 volt, ami erős kapcsolatot jelez. Az év elején a mutató értéke még -0,38 volt, mivel a háború hatására Európában beindult a pánikvásárlás.

📉 A legtöbb embert a témával kapcsolatban az a kérdés foglalkoztatja, hogy vajon mikor fog normalizálódni a piac, és hogy újra eljöhet-e a háború előtti olcsó energiahordozók ideje. Piero Cingari, a Capital.com szakértője szerint nem valószínű a gázárfolyamok háború előtti szintre való mérséklődése, ha az ukrajnai konfliktus tovább folytatódik. Véleménye szerint annak is kicsi az esélye, hogy az augusztusihoz hasonló magasságokba fog emelkedni a földgáz ára, köszönhetően a beindult amerikai LNG behozatalnak. A bejelentett beruházások jelentős többletkapacitást okozhatnak a szektorban, lehajtva az árakat. 2027 és 2029 között túlkínálat jöhet létre, aminek hatására átmenetileg rendkívül alacsony gázárak is kialakulhatnak.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/mi-koze-a-foldgaznak-az-aram-arahoz/

Junior kutató | Megjelent írások

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdaság- és pénzügy-matematikai elemző mesterképzés szak hallgatója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre