Categories
OecoGlobus

A visegrádi országokban dinamikusan emelkedik az online bankolás

🏛️ Az elmúlt években a mindennapi pénzügyek intézése a bankoknál folyamatosan és egyre jelentősebb mértékben a digitális csatornák felé tolódott. Az új típusú koronavírus hatalmas lökést adott az online felületeknek, főleg a hagyományos, bankfióki ügyintézéshez képest. A The Financial Brand elemzése alapján a bankfiókok látogatása a 2019 decemberi számokhoz képest közel felére esett vissza 2020 áprilisáig. Ezzel párhuzamosan 2020 első hat hónapjában a netbanki ügyfelek száma 3, a mobilbanki ügyfeleké 8 százalékkal emelkedett. A Statista adatai alapján 2019-ben a közép-kelet-európai régióban átlagosan az emberek 63 százaléka online bankolást, illetve 52 százaléka mobil bankolást is használt már.

📲 Az Eurostat adatai alapján a visegrádi országokban az elmúlt években jelentősen növekedett az online banki ügyeit intéző lakosok száma. A digitális csatorna penetrációja a közép-kelet-európai régióban Csehországban a legmagasabb, 70 százalék. Az elmúlt három évben Lengyelországban és Szlovákiában rendre 23 és 14 százalékos növekedést mutatott az online csatornát használó banki ügyfelek száma. 2020-ra a lengyel 49, míg a szlovák penetráció 58 százalékos értéket érte el. 2017 és 2020 között Romániában több mint 70 százalékot emelkedett az online bankolás penetrációja, amely a régió legmagasabb növekedési ütemének számít. A kimagasló román növekedés hátterében a rendkívül alacsony bázis áll, hiszen 2017-ben még csak a román lakosság alig 5 százaléka használta a digitális megoldásokat.

🇭🇺 Magyarországon a teljes lakosságra vetítve 2020-ban az online bankolást használó lakosság aránya elérte az 51 százalékos szintet. Az Európai Unió 57 százalékos átlagától a magyar számok csekély mértékben elmaradnak, ugyanakkor az elmúlt években a használat jelentős ütemben növekedett. 2017-ben még csak a magyarok 38 százaléka használta a digitális felületeket a banki ügyeik intézésére, ezáltal az elmúlt három évben több mint harmadával nőtt a digitális ügyfelek aránya.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/a-kartyas-vasarlasokat-tekintve-hazank-a-masodik-helyen-all-a-regioban/

💾 Az ábra forrásának linkje: https://thefinancialbrand.com/102882/digital-transformation-banking-ai-cloud-technology-innovation-systems-culture/

#Digitalis #Online #Bankolas #Bankszektor

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre