Categories
OecoGlobus

A visegrádi államok munkaerőpiaca volt a legválságállóbb 2020 második negyedévében

🌎 A visegrádi államok munkaerőpiaca volt a legválságállóbb 2020 második negyedévében – OeconoMap

🎬 2020 második negyedévében, vagyis az április és június közötti hónapok alatt, a világ lényegében bezárt, majd fokozatosan újranyitott. Az időszakra vonatkozó statisztikákat még biztosan sokáig fogjuk elemezni. Az Eurostat október végén megjelent tájékoztatója például a munkaerőpiaci hatásokat vizsgálta.

👨‍🔧 A munkahely átmeneti elvesztése vagy a csökkentett munkaidő bevezetése leginkább a dél-európai országokat jellemezte, ami mellett a munkanélküliség veszélye szintén Spanyolországban, Olaszországban és Portugáliában volt a legerősebb. A nyugati- és északi országok közül Írország és Finnország kerültek a legrosszabb helyzetbe. A legkedvezőbb mutatók, vagyis a munkaerő piac válságállósága a visegrádi országokban és Romániában volt a legjellemzőbb.

⚡ Az egész európai társadalmat vizsgálva megállapítható, hogy a legveszélyeztetettebb csoportok a 16-24 év közötti munkavállalók és a szezonális munkákat végzők voltak. (A két csoport között átfedés van.) Ők általában olyan szektorokban dolgoztak, mint: a vendéglátás, turizmus, építőipar vagy a kiskereskedelem. Továbbá, – lényegében összhangban az előbbi adatokkal – az alacsonyabb jövedelmi kategóriába tartozók nagyobb kockázattal szembesültek, 25% körül volt az esélye annak, hogy átmeneti vagy tartós változás következik be kereseti lehetőségeikben, míg a magasabb jövedelem kalóriában ennek esélye 15-20% között alakult.

🇭🇺 Magyarország ahhoz az öt országhoz tartozott, ahol a munkahely végleges vagy átmeneti elvesztésre a legkisebb esély volt, Bulgária, Litvánia és Svédország mellett. Az idei második negyedévben az Eurostat adatai alapján hazánkban a foglalkoztatottak 3%-a vált munkanélkülivé, míg munkaidő csökkenéssel vagy átmeneti kényszerszünettel a munkavállalók 7%-a szembesült. Eközben Spanyolországban a foglalkoztatottak 8% veszítette el állását, Görögországban a munkavállalók 27%-nak ment keresztül átmeneti vagy részleges jövedelem kiesésen. Az EU országcsoportjai közül pedig a visegrádi négyek munkaerőpiaca volt a legstabilabb.

💾 Az eredeti cikk itt olvasható:

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20201027-2?inheritRedirect=true&redirect=%2Feurostat%2F
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=COVID-19_labour_effects_across_the_income_distribution
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Overall_shares_by_country_shares_losing_job_versus_layoffs_reduced_hours_(%25_in_working_population).png

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/a-gdp-novelese-az-oktatason-keresztul/

#munkaeropiac #EU #Eurozone #Magyarorszag #reszmunkaido #munkanelkuliseg

Senior kutató

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot geopolitika szakirányon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az MKB-nál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre