Categories
OecoGlobus

A világ élvonalában korábban az amerikai startupok domináltak, de ez kezd megváltozni

🦄 CB Insights adatbázisa alapján 2021 áprilisában összesen 650 olyan unikornis startup létezik a világon, amelynek értéke meghaladja az 1 milliárd dolláros szintet. Az összesített piaci értékük ezeknek a vállalkozásoknak eléri a 2,2 ezer milliárd dollárt. A legértékesebb ilyen vállalat önmagában 140 milliárd dollár értékű – egy kínai cég, a Bytedance, amely arról híres, hogy a TikTok rövid videomegosztó alkalmazás anyavállalata. A legértékesebb startupok között a hatodik helyen szerepel a UiPath, amely gépi automatizációval foglalkozik és Romániában alapították. Mindez azért is fontos, mivel a Top 10 legértékesebb startup listáján elsősorban amerikai cégek dominálnak. Európából alig két cég került csak fel a legjobbak közé, a svéd FinTech vállalat, a Klarna, illetve a UiPath. A legértékesebb induló vállalkozások listája természetesen időről-időre változik, hiszen érett vállalkozássá válnak és újabbak kerülnek alapításra. A Business Insider 2015-ös összeállításában a legértékesebb startup a Xiaomi volt, 46 milliárd dolláros értékkel. A Top 10-es listán akkoriban még olyan nevek szerepeltek, mint az Uber, Snapchat, Palantir, SpaceX, Pinterest vagy az Airbnb, amelyek időközben egyre meghatározóbb vállalatokká nőtték ki magukat. Az új típusú koronavírus-járvány nem törte meg a startupok elsődleges finanszírozási forrását, a kockázatitőke befektetéseket. A Crunchbase 2021 áprilisi beszámolója alapján 2021 első negyedévében a világon összesen 125 milliárd dollár értékben valósítottak meg befektetéseket fiatal vállalkozásokba, amely történelmi rekordnak számít. 2020 első negyedévéhez képest közel duplájára, 2020 negyedik negyedévéhez képest 50 százalékkal nőtt a befektetett pénz mennyisége, amely tovább hajtja majd a startupok fejlődését.

🇭🇺 Magyarországon 2021-ben készítettek először rangsort a legígéretesebb fiatal vállalkozásokról. StartUp Online és a The Launch Code szakmai együttműködése keretében elkészítették a legjobb 15 startupot, illetve 15 legígéretesebb növekedésben lévő (scale-up) céget rangsoroló listát. A startup lista élén a NowTechnologies (kerekessszékkel közlekedők számára fejlesztenek irányítót), a DicomLab (fogorvosi digitális megoldás) és a D-Tag Analytics (hatékonyabb piackutatás) áll. Olyan ígéretes FinTech cégek is helyet kaptak a listán, mint az ff.next vagy a Péntech. A scale-up lista első három helyén áll a Bitrise (hatékonyabb mobilalkalmazás-fejlesztő szoftvert fejlesztenek), Omixon Biocomputing (DNS adatok elemzése) és a Starschema (big data megoldások, adatvizualizáció és adatelemzés). A lista jól szemlélteti, hogy technológiai innovációban nincsen hiány hazánkban.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az ábra forrása itt található.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/a-pandemia-kozepette-uj-csucsra-emelkedik-az-etel-hazhozszallitas/

#Startup #Legertekesebb #Toplista #Vallalkozas

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre