Categories
OecoGlobus

A tőzsdei szárnyalás jelentős volt 2021-ben, de a növekvő infláció idén változást hozhat

📈 2021 a tőzsdei szárnyalásról is szólt. Az Amerikai Egyesült Államok egyik legfontosabb indexe, az S&P500 éves hozama megközelítette a 29 százalékot (osztalékokat is figyelembe véve), amely első sorban az energetikai, pénzügyi, és technológiai cégek teljesítményének volt köszönhető. Az index a XXI. században mért harmadik legjobb teljesítményét tudhatja magáénak a tavalyi évet követően. A Goldman Sachs pénzügyi konglomerátum elemzése alapján az S&P 500 index hozamának egyharmadáért öt, döntően technológiai cég, az Apple, Microsoft, Nvidia, Tesla és az Alphabet (Google) felelős. A Fortune összesítése alapján 2021 egyik legjobb tőzsdei befektetése a kávé volt, amelynek világpiaci ára egyetlen év leforgása alatt több mint 76 százalékkal emelkedett. Összehasonlításként a Bitcoin árfolyama 66 százalékkal, az olaj 55 százalékkal, míg a földgáz ára közel 47 százalékkal növekedett. Mindezzel ellentétben, a nemesfémek közül az arany 3,5, míg az ezüst több mint 11 százalékkal mérséklődött. A Goldman Sachs idén összességében hét százalékos emelkedést, míg a Morgan Stanley négy százalékos mérséklődést vár az S&P500-as index értékében.

🏛️ Az elmúlt másfél évtized folyamán a nagy jegybankok, köztük az amerikai Fed is meglehetősen laza monetáris politikát folytatott. Az alacsony kamatkörnyezet, illetve az eszközvásárlási programokkal (quantitative easing) fenntartották a gazdaság számára az olcsó finanszírozási lehetőségeket, amelyek hajtották a tőzsdei lehetőségeket. Az új típusú koronavírus járvány okozta gazdasági válságból való kilábalással világszinten megjelent az infláció, amely számos országban már évtizedek óta nem látott szintet ért el. A jegybankok ezáltal monetáris szigorításba, például kamatemelésbe, kezdtek. A Reuters információja alapján a Fed idén három lépésben összesen egy százalékkal emeli majd az alapkamat értékét, miközben négy évtizede nem látott szinten van az amerikai infláció. Mindez azt jelenti, hogy a finanszírozás egyre drágulni fog, amely végső soron a tőzsdei szárnyalást is visszavetheti, illetve akár el is hozhatja a korrekció, a medve piac idejét.

🇭🇺 A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 2021 utolsó kereskedési napon 50720 ponton zárt, amely alapján egy év alatt egyötödével emelkedett. A BÉT forgalma megközelítette a 3400 milliárd forintos kereskedési értéket. A hazai blue chip részvények közül legjelentősebb mértékben az OTP részvényeinek piaci értéke emelkedett, több mint 24 százalékkal. A Richter, a MOL, illetve a Richter teljesítménye rendre 17,3 , 15,1 , valamint 8,3 százalékos növekedést ért el egy év alatt. A Magyar Nemzeti Bank 2021 júniusában, 0,3 százalékpontos emeléssel indította el a kamatemelési ciklust, amelyet Matolcsy György jegybankelnök jelentett be. Azóta minden egyes hónapban tovább szigorított az MNB, és 2022 januárjában már 2,9 százalékig, majd pedig február vége felé 3,4 százalékra emelkedett a magyar alapkamat mértéke. Időközben a kirobbant orosz-ukrán háború, amely a világ valamennyi tőzsdeindexét magával rántotta, a BUX értékét közel tízezer ponttal mérsékelte, így 2022 február végén 44 ezer alatt zárt.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecogram/emelkedik-az-adatforgalom-es-a-monitor-elott-toltott-ido-oecogram/

💾 Az ábra adatainak forrása itt található.

#Tozsde #Befektetes #Emelkedes #Jegybank #Monetarispolitika

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre