Categories
OecoGlobus

A Covid-19 járvány világszerte tovább emelte a szupergazdagok vagyonát

💰 Az új típusú koronavírus járvány ellenére a gazdagok pénzügyi vagyona jelentős mértékben növekedett 2020-ban, ezáltal új történelmi csúcsot ért el. A Boston Consulting Group (BCG) legfrissebb, Global Wealth tanulmánya alapján a világ pénzügyi vagyona meghaladta a 250 ezermilliárd dolláros értéket, miközben a teljes vagyon eléri a 431 ezermilliárd dollárt. Az ingatlanok értéke átlagosan 48 százalékot tesznek ki a teljes vagyonból, ugyanakkor eltérő az érték az egyes régiók között. Miközben Ázsiában 64 százalékot, addig Észak-Amerikában csak 28 százalék az ingatlanvagyon koncentrációja. A World Economic Forum adatai alapján a COVID-19 miatt kitörő világjárvány a világ leggazdagabb embereinek kedvezett a legjobban. Miközben 2020 áprilisa és júliusa között világszerte több mint 16 millió fertőzöttet és közel 630 ezer halottat azonosítottak a vírusnak köszönhetően, addig a gazdagok vagyona közel kétezer milliárd dollárral emelkedett. A jelentős vagyongyarapodás ellenére a World Economic Forum összegyűjtése alapján alig 209 olyan tehetős magánszemély volt tavaly, aki 2020 júliusáig nyilvánosan adományozott a koronavírus-járvány kezelése érdekében. A pandémia kezelésére összesen alig 7,2 milliárd dolláros adományt ajánlottak fel.

💎 A BCG által elkészített tanulmány kitér arra, hogy a Földön az Amerikai Egyesült Államokban él a legtöbb dollármilliomos, ugyanis 17 millió fős táborral a világ leggazdagabbjainak több, mint 64 százalékát foglalja magába. Második helyen jelentős lemaradással szerepel Kína 1,6 millió fővel, míg a dobogó harmadik helyén Japán áll 1,2 millió fővel. Érdekesség továbbá, hogy miközben az Amerikai Egyesült Államokban a lakosság 6,6 százaléka tartozik ebbe az elit klubba, addig Kínában és Japánban ez az érték rendre 0,1 és 1,1 százalékon áll. A top tíz ország közül egyedül Svájcban magasabb a lakosságon belüli relatív részarány, ugyanis a kis ország népességének 8,1 százaléka mondhatja magát dollármilliomosnak. Ráadásul a jelentés kitér arra, hogy az ultragazdagok (100 millió dollár feletti pénzügyi vagyonnal rendelkező személy) köre 2020-ban több mint hatezer fővel bővült, így összességében már több mint 60 ezer ilyen magánszemély él a világban, akik együttesen a teljes befektethető vagyon 15 százalékát birtokolják. A leggazdagabb amerikai milliárdosok együttes vagyonnövekedése 2020 márciusa és novembere között a Statista adatai alapján ezer milliárd dollárral, átlagosan 34 százalékkal növekedett. Jeff Bazos, az Amazon vezetőjének vagyona ezen időszak alatt több mint 61 százalékkal, 182 milliárd dollár felé emelkedett. Kimagasló vagyonnövekedést a Tesla vezetője és alapítója, Elon Musk ért el, mivel vagyona 413 százalékkal került feljebb egészen 126 milliárd dollár felé.

💵 A PYMNTS and LendingClub által az Amerikai Egyesült Államokban 30 ezer ember megkérdezésével készített legfrissebb felmérése szerint az ezredforduló gyermekeinek (most 25 és 40 év közöttiek) 70 százaléka viszont egyik hónapról a másikra él a fizetéséből. A probléma összesen 125 millió felnőttet érint az országban annak ellenére, hogy éves jövedelmük 50 és 100 ezer dollár között alakul. Összehasonlításként a korábbi generáció tagjainál ez az arány csak 40 százalékos szinten áll. A felmérés alapján 2021 májusában kicsit több mint 3900 dolláros megtakarítással rendelkeztek ezek a fiatalok. A kutatás eredménye rámutatott arra is, hogy a nehéz anyagi körülmények nem feltétlen csak a gazdasági nehézségek (például a 2008-as gazdasági világválság) következményei, hanem a fiatalabb generáció megnövekedett igényeiből, és túlzó életvitelével is magyarázható.

🇭🇺 A BCG elemzése szerint Magyarországon is, a régiós országokban tapasztaltakkal összhangban, növekedett a lakosság pénzügyi vagyona a COVID-19 uralta környezetben. Hazánkban ugyanakkor a globális átlaghoz képest erőteljesebb volt a vagyonnövekedés. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján az új típusú koronavírus járvány ellenére a magyar háztartások pénzügyi vagyona történelmi csúcsra, összesen 68 ezer milliárd forintos szintre emelkedett, amely 12 százalékos emelkedésnek felelt meg. Az MNB adatai alapján a járvány alatt keletkező megtakarítások több mint 7400 milliárd forinttal tudtak növekedni. Ennek döntő részét, több mint 40 százalékát a magyar emberek ugyanakkor alacsony hozamot biztosító készpénzben, illetve betétben tartják. Közel 2300 milliárd forintot pedig a magyarok részvényekbe fektettek a tavalyi év folyamán. A K&H 2021 második negyedévében készített felmérése alapján hazánkban a 19 és 29 év közötti fiatalok közel 60 százalékának van megtakarítása, amely a bank elmondása szerint ez történelmi rekordnak számít. A megkérdezettek 35 százaléka nyilatkozta azt, hogy már a hónap elején rendelkezésére álló pénzből félretesz, amely jelentős szemléletváltás a hónap végén megmaradó pénz megtakarításához képest. Az új típusú koronavírus járvány ellenére a fiatal generáció átlagos megtakarítása 736 ezer forintra növekedett, amely több mint 13 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi, 649 ezer forintos összeghez képest.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/eledezik-a-legiforgalom-magyarorszagon-ugyanakkor-a-covid-19-miatt-tovabbra-is-nehez-helyzetben-van-a-szektor/

💾 Az ábra forrása itt található.

#Vagyon #Novekedes #Gazdagsag #Fiatalok #Megtakaritas

Junior kutató | Megjelent írások

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdaság- és pénzügy-matematikai elemző mesterképzés szak hallgatója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre