Categories
OecoGlobus

ūüĆć Az USA kiugr√≥ t√∂bblethal√°loz√°si r√°t√°i munkaerŇĎpiaci anom√°li√°khoz vezethetnek

Mag√°t√≥l √©rtetŇĎdŇĎnek tŇĪnik a felt√©telez√©s, amely szerint a fejlettebb, vagyonosabb orsz√°gok lak√≥i napjainkban hossz√ļ √©s biztons√°gos √©letet √©lnek. √Ām ‚Äďa korszerŇĪ eg√©szs√©g√ľgyi ell√°t√°s √©s a j√≥ gazdas√°gi teljes√≠tm√©ny dac√°ra‚Äď a t√∂bblethal√°loz√°sok ar√°nya m√©gis kiugr√≥an magas az Egyes√ľlt √Āllamokban, mik√∂zben a v√°rhat√≥ √©lettartam is folyamatos stagn√°l√°st mutatott a k√∂zelm√ļltban. ¬†Mai bejegyz√©s√ľnkben azt vizsg√°ljuk, hogy mi √°llhat az elsŇĎ l√°t√°sra meglepŇĎ eredm√©nyek m√∂g√∂tt, amelyek a j√∂vŇĎben ak√°r szŇĪk√∂s munkaerŇĎ-k√≠n√°latot eredm√©nyezhetnek az USA-ban.

‚ĚďElsŇĎk√©nt √©rdemes lehet meghat√°roznunk, hogy mit is √©rt√ľnk t√∂bblethal√°loz√°s alatt. A kifejez√©s tulajdonk√©ppen a t√©nylegesen bek√∂vetkezett √©s az elŇĎzetesen becs√ľlt hal√°loz√°sok sz√°m√°nak k√ľl√∂nbs√©g√©t jelenti az adott orsz√°gban, egys√©gnyi idŇĎ alatt. A 2021-es √©vben mind√∂sszesen 3 456 000 ember hunyt el az USA-ban, k√∂z√ľl√ľk pedig t√∂bb mint 892 ezer fŇĎ hal√°la (teh√°t a v√©gsŇĎ √©rt√©k nagyj√°b√≥l 25%-a) tekinthetŇĎ t√∂bblethal√°loz√°snak. Viszony√≠t√°sk√©ppen, a hal√°loz√°sok csup√°n 17%-√°t sorolhattuk ebbe a kateg√≥ri√°ba 2019-ben. Patrick Heuveline,a Kaliforniai Egyetem szociol√≥gus professzora elemz√©s√©ben r√°mutat, hogy a t√°rgyalt ar√°ny roml√°sa nem √ļj keletŇĪ jelens√©g, hanem egy hosszabb ideje tart√≥ trend r√©sze. Az ezredfordul√≥t√≥l 2017-ig tart√≥ idŇĎszak sor√°n a t√∂bblethal√°loz√°sok h√°nyada k√∂zel 35%-kal emelkedett az Egyes√ľlt √Āllamokban. Ami a 2019 √©s 2021 k√∂z√∂tti mint√°zatokat illeti, azt gondolhatn√°nk, hogy a kedvezŇĎtlen tendenci√°k h√°tter√©ben fŇĎk√©nt a koronav√≠rus-j√°rv√°ny h√ļz√≥dik meg. Ugyan a vil√°gj√°rv√°ny nagyban hozz√°j√°rult a mortalit√°s meredek emelked√©s√©hez, egy√©b faktorokat is figyelembe kell venn√ľnk, ha teljesebb k√©pet szeretn√©nk alkotni. Al√°bb ezeket a befoly√°sol√≥ t√©nyezŇĎket j√°rjuk k√∂r√ľl.

ūüíóAz USA-ban a sz√≠v-√©s √©rrendszeri betegs√©gek gyakoris√°ga rendk√≠v√ľli m√≥don magas, az ilyesfajta eg√©szs√©g√ľgyi probl√©m√°k √©s a k√≥ros elh√≠z√°s k√∂z√∂tt pedig bizony√≠tott √∂sszef√ľgg√©s √°ll fenn. A Trust for America‚Äôs Health 2022 szeptember√©ben publik√°lt ‚Äď2021-es adatok alapj√°n k√©sz√ľlt‚Äď jelent√©se szerint az Egyes√ľlt √Āllamok felnŇĎtt lakoss√°g√°nak k√∂zel 40%-a t√ļls√ļlyos vagy elh√≠zott. A t√ļls√ļlyos felnŇĎttek ar√°nya 19 amerikai √°llamban volt 35%-os vagy enn√©l magasabb 2021-ben. Elmondhatjuk, hogy a s√ļlyf√∂l√∂sleg kialakul√°s√°ban mind szoci√°lis √©s t√°rsadalmi, mind pedig biol√≥giai √©s genetikai t√©nyezŇĎk is szerepet j√°tszanak. A k√≥ros elh√≠z√°s probl√©m√°ja elsŇĎ sorban a k√∂zepes j√∂vedelmŇĪ csoportokhoz tartoz√≥ f√©rfiakat √©rinti, mik√∂zben a kifejezetten alacsony vagy magas keresettel rendelkezŇĎket ritk√°bban. Ami a nŇĎket illeti, eset√ľkben a fŇĎiskolai/egyetemi v√©gzetts√©get szerzettek kev√©sb√© hajlamosak az elh√≠z√°sra. Ugyancsak megeml√≠tendŇĎ, hogy az Egyes√ľlt √Āllamokban kiugr√≥ az erŇĎszakos cselekm√©nyekbŇĎl fakad√≥ hal√°loz√°sok sz√°ma. 2021-ben csaknem 21 ezer ember vesztette √©let√©t lŇĎfegyverek √°ltal, amely sz√°m rekord magasnak tekinthetŇĎ- der√ľl ki a Pew Research Center k√∂zlem√©ny√©bŇĎl. Ezen fel√ľl a k√°b√≠t√≥ -√©s egy√©b tudatm√≥dos√≠t√≥ szerek haszn√°lata is gyakorta vezet trag√©di√°hoz: 106 699 hal√°leset k√∂tŇĎd√∂tt k√°b√≠t√≥szer t√ļladagol√°shoz 2021-ben. Ahogyan az al√°bbi √°bra is szeml√©lteti, 2019 √≥ta meredek emelked√©s figyelhetŇĎ meg a t√°rgyalt mutat√≥ tekintet√©ben.

https://public.flourish.studio/visualisation/14197962/

Az eml√≠tett h√°rom t√©nyezŇĎ hozz√°j√°rul a t√∂bblethal√°loz√°si r√°t√°k meredek bŇĎv√ľl√©s√©hez, de mi magyar√°zza a sz√ľlet√©skor v√°rhat√≥ √©lettartam emelked√©s√©nek stagn√°l√°s√°t az amerikai t√°rsadalom k√∂reiben?

‚öēÔłŹA Betegs√©gellenŇĎrz√©si-√©s MegelŇĎz√©si K√∂zpont (CDC) k√∂zlem√©nye szerint az amerikai √°llampolg√°rok v√°rhat√≥ √©lettartama k√∂zel k√©t √©vtizedes m√©lypontra, 76,4 √©vre s√ľllyedt. A t√©ma kapcs√°n a CDC k√©t szak√©rtŇĎje, Michelle Williams √©s Asaf Bitton fejtett√©k ki megl√°t√°saikat a Washington Post podcastj√©ben. Ut√≥bbi √ļgy v√©li, az USA eg√©szs√©g√ľgyi rendszere komoly struktur√°lis neh√©zs√©gekkel k√ľzd. A minŇĎs√©gi betegell√°t√°shoz, illetve az eg√©szs√©get alapjaiban meghat√°roz√≥ k√∂r√ľlm√©nyekhez ‚Äď √≠gy a tiszta levegŇĎh√∂z, j√≥ minŇĎs√©gŇĪ √©lelmiszerekhez ‚Äď val√≥ hozz√°f√©r√©s bizonyos t√°rsadalmi csoportok r√©sz√©re nem biztos√≠tott. Bitton pozit√≠v, k√∂vetendŇĎ p√©ldak√©nt Costa Ric√°t √©s Portug√°li√°t eml√≠ti meg: ezek az √°llamok sikeresen terjesztett√©k ki az alapvetŇĎ eg√©szs√©g√ľgyi szolg√°ltat√°sokat, valamint az eg√©szs√©gbiztos√≠t√°si rendszert a t√°rsadalom szinte eg√©sz√©re. L√©v√©n egy orsz√°g permanens fejlŇĎd√©s√©nek kulcsa a hum√°n tŇĎke √©ps√©g√©nek megŇĎrz√©s√©ben rejlik, √©ppen ez√©rt a korm√°nyzat legfontosabb befektet√©si ter√ľletei k√∂z√© soroland√≥. De hov√° vezet, ha a fentebb t√°rgyalt trendek (a t√∂bblethal√°loz√°sok magas sz√°ma, illetve a v√°rhat√≥ √©lettartam cs√∂kken√©se) a k√∂zelj√∂vŇĎben is jellemzŇĎek maradnak?

ūüíľElsŇĎsorban a munkaerŇĎpiac szempontj√°b√≥l √©rdemes megk√∂zel√≠ten√ľnk a feltett k√©rd√©st. Egy gazdas√°g teljes√≠tŇĎk√©pess√©ge nagyban √©p√≠t a hum√°n erŇĎforr√°sokra valamint ezen dolgoz√≥k szaktud√°s√°ra. A kedvezŇĎtlen demogr√°fiai mint√°zatok a munkaerŇĎ-k√≠n√°lat beszŇĪk√ľl√©s√©t eredm√©nyezhetik az Egyes√ľlt √Āllamokban, mindez pedig negat√≠van befoly√°solhatja az orsz√°g n√∂veked√©si kil√°t√°sait. A felv√°zolt folyamatot hŇĪen szeml√©lteti N√©metorsz√°g esete: Eur√≥pa legnagyobb gazdas√°g√°nak bŇĎv√ľl√©si √ľteme l√°tv√°nyos v√°ls√°gt√ľneteket produk√°l az egyre nagyobb m√©rteket √∂ltŇĎ munkaerŇĎhi√°ny hat√°s√°ra. Megeml√≠tendŇĎ, hogy a t√∂bblethal√°loz√°si mutat√≥k az Eur√≥pai Uni√≥ban is drasztikusan megugrottak a koronav√≠rus-j√°rv√°ny kit√∂r√©s√©t k√∂vetŇĎen, √≠gy ez√°ltal munkaerŇĎpiaci hat√°sok ebben a re√°l√°ci√≥ban is lehetnek. A t√∂bblethal√°loz√°sok uni√≥s √°tlag√°nak alakul√°s√°t az al√°bbi, az Eurostat adatai alapj√°n k√©sz√ľlt √°bra szeml√©lteti.

https://public.flourish.studio/visualisation/14257386/

A mutat√≥ 2020 november√©ben el√©rte a 40%-ot, amely a vizsg√°lt idŇĎszak cs√ļcs√©rt√©k√©nek tekinthetŇĎ. A tavaly decemberben N√©metorsz√°gban 37%-os, Ausztri√°ban 27%-os, D√°ni√°ban pedig 22%-os emelked√©st regisztr√°ltak, √≠gy az uni√≥s t√∂bblethal√°loz√°si ar√°ny √∂sszess√©g√©ben 20%-os volt. KiemelendŇĎ, hogy am√≠g az Eur√≥pai Uni√≥ tag√°llamainak t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©ge ekkor erŇĎteljes n√∂veked√©st produk√°lt, haz√°nkban ez a mutat√≥ csup√°n 2,8% volt. A tavalyi √©v eg√©sz√©t tekintve Magyarorsz√°g eredm√©nye (5,2%) a legalacsonyabbak k√∂z√© soroland√≥ Sv√©dorsz√°g (3,9%) √©s Rom√°nia (3,4%) mellett, mik√∂zben a legs√ļlyosabb √©rt√©keket Ciprus (26,4%), M√°lta (17,9%), valamint Finnorsz√°g (17,1%) produk√°lt√°k. DecembertŇĎl sz√°m√≠tva folyamatosan cs√∂kken√©s l√°that√≥ az √∂sszes√≠tett uni√≥s adatok tekintet√©ben, √≠gy a r√©gi√≥ t√∂bblethal√°loz√°si r√°t√°ja 0.6%-ra s√ľllyedt 2023 m√°rcius√°ban.

ūüá≠ūüáļ Visszat√©rve a magyar eredm√©nyekre, √©rdemes ezeket a foglalkoztatotts√°g alakul√°s√°nak t√ľkr√©ben √©rtelmezn√ľnk. 2022 elej√©n a 15-74 √©ves √°llampolg√°rok foglalkoztatotts√°gi r√°t√°ja 74%-os volt, az √°prilist√≥l j√ļniusig terjedŇĎ idŇĎszakra pedig 74,3%-ra bŇĎv√ľlt- √≠rja a KSH. Mindez azt jelenti, hogy az eml√≠tett h√≥napokban √°tlagosan 4 milli√≥ 693 ezer fŇĎ rendelkezett √°ll√°shellyel, 74 ezerrel t√∂bb, mint 2021 megegyezŇĎ idŇĎszak√°ban. A foglalkoztatotts√°g permanens bŇĎv√ľl√©se jellemezte a tavalyi √©vet, a mutat√≥ cs√ļcs√©rt√©k√©t az augusztust√≥l okt√≥berig tart√≥ ciklusban √©rte el (74,7%), ezt pedig az √©v v√©g√©n enyhe ‚Äďmind√∂sszesen 0,1%-os‚Äď visszaes√©s k√∂vette. Az eddigieket √∂sszegezve teh√°t azt mondhatjuk, hogy a magyar munkaerŇĎpiac nem roppant meg az elm√ļlt √©vek s√ļlyos kih√≠v√°sai alatt, sŇĎt a 2021-es √©v kezdet√©tŇĎl fogva szinte √°lland√≥ n√∂veked√©s jellemezte a foglalkoztatottak ar√°ny√°t. A t√∂bblethal√°loz√°s pedig nem volt kimutathat√≥ a munkaerŇĎpiaci folyamatok alakul√°s√°ban.

ūüĎćHa tetszett a poszt, k√©rj√ľk, t√°mogasson minket azzal, hogy kedveli vagy k√∂veti az Oeconomus oldalt. Naponta j√∂v√ľnk √ļj tartalommal.

ūüď≤ Ez a kor√°bbi √≠r√°sunk is √©rdekelheti: https://www.oeconomus.hu/oecobright/allami-vagy-magan-ki-az-usa-jegybankjanak-tulajdonosa/

K√ľlsŇĎ junior elemzŇĎ | Megjelent √≠r√°sok

Fetter B√°lint az Oeconomus Gazdas√°gkutat√≥ Alap√≠tv√°ny k√ľlsŇĎ junior elemzŇĎje; a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem mesterszakos hallgat√≥ja. √ČrdeklŇĎd√©se k√∂z√©ppontj√°ban az afrikai √©s eur√≥pai fejlŇĎdŇĎ orsz√°gok gazdas√°gi √°talakul√°sa, a migr√°ci√≥, illetve a demogr√°fiai probl√©m√°k √°llnak.

Iratkozzon fel h√≠rlevel√ľnkre