Categories
OecoGlobus

ūüĆć Az Eskom v√°ls√°ga √©s a t√ļlzott energetikai-liberaliz√°ci√≥ vesz√©lyei

ūüí°A D√©l-afrikai K√∂zt√°rsas√°g ter√ľlet√©n az Eskom elnevez√©sŇĪ villamosenergia-szolg√°ltat√≥ hivatott biztos√≠tani az √°ramtermel√©s t√∂bb, mint 90%-√°t. Azonban az √°llami tulajdonban l√©vŇĎ v√°llalat m√°r hossz√ļ ideje k√©ptelen megfelelŇĎen ell√°tni feladat√°t, az orsz√°gban gyakorlatilag folyamatosak az √°ramkimarad√°sok: a 2022-es √©vben √∂sszesen 207 olyan nap volt, amikor az egyes r√©gi√≥kban hosszabb-r√∂videbb ideig megszŇĪnt az √°ramszolg√°ltat√°s. Az Eskom napjainkra az ad√≥ss√°gcsŇĎd sz√©l√©re ker√ľlt, tartoz√°s√°nak √©rt√©ke hozz√°vetŇĎlegesen 400 milli√°rd D√©l-afrikai rand (azaz nagyj√°b√≥l 22 milli√°rd doll√°r). Pillanatnyilag √ļgy tŇĪnik, m√°r csak egy ‚Äď nemr√©giben bejelentett‚Äď korm√°nyzati seg√©lycsomag jelenthet sz√°m√°ra kiutat a v√°ls√°gb√≥l. Mai bejegyz√©s√ľnkben az eml√≠tett √°llami intervenci√≥t √©s annak v√°rhat√≥ hat√°sait j√°rjuk k√∂rbe.

ūüíįAz Eskom drasztikusan rossz p√©nz√ľgyi helyzete √©s a v√°llalat el√©gtelen menedzsel√©se m√°r az elm√ļlt √©vek sor√°n is gyakran eredm√©nyezett √°ramkimarad√°sokat. A d√©l-afrikai korm√°nyzat 2008-t√≥l sz√°m√≠tva t√∂bb √≠zben is k√©nytelen volt kiseg√≠teni az Eskom mŇĪk√∂d√©s√©t, a neh√©zs√©gekre azonban ez id√°ig k√©ptelen volt tart√≥s megold√°st tal√°lni.¬† A villamosenergia-ell√°t√°s megb√≠zhatatlans√°ga s√ļlyos ‚Äď napi szinten t√∂bb milli√≥ doll√°ros ‚Äď k√°rokat okozott az orsz√°g sz√°m√°ra, annak n√∂veked√©si kil√°t√°sait is visszavetette: 2022 okt√≥ber√©ben a d√©l-afrikai kincst√°r m√©g 1,4%-os gazdas√°gi n√∂veked√©st j√≥solt az idei √©vre, ezt az √©rt√©ket azonban egy √≥vatosabb, 0,9%-os becsl√©s v√°ltotta fel 2023 elej√©n. √Črz√©kelve az Eskom kil√°t√°stalan helyzet√©t, a korm√°ny egy 254 milli√°rd randos (teh√°t 13,9 milli√°rd doll√°ros) mentŇĎcsomagot ny√ļjt a v√°llalat r√©sz√©re- jelentette be Enoch Godongwana p√©nz√ľgyminiszter 2023. febru√°r 22-√©n elhangzott, a k√∂lts√©gvet√©s kil√°t√°sait √©rt√©kelŇĎ besz√©d√©ben. Ahogyan az al√°bb l√°that√≥ √°bra is szeml√©lteti, a t√°mogat√°si √∂sszegek foly√≥s√≠t√°sa az elk√∂vetkezendŇĎ √©vek sor√°n h√°rom r√©szletben t√∂rt√©nik majd.

https://public.flourish.studio/visualisation/12875559/

Megeml√≠tendŇĎ tov√°bb√° az is, hogy 2026-ban a korm√°ny √°tv√°llalja az Eskom ad√≥ss√°gportf√≥li√≥j√°nak jelentŇĎs h√°nyad√°t. A 70 milli√°rd rand (3,8 milli√°rd doll√°r) √©rt√©kŇĪ tehermentes√≠t√©st r√∂vid-√©s hossz√ļ lej√°rat√ļ k√∂tv√©nyek belf√∂ldi kibocs√°t√°s√°n kereszt√ľl tervezik finansz√≠rozni. A korm√°nyzat seg√≠ts√©gny√ļjt√°s√°√©rt cser√©be megb√≠zhat√≥bb teljes√≠tm√©nyt v√°r el, valamint a sz√©nt√ľzel√©sŇĪ erŇĎmŇĪvek r√©szleges privatiz√°ci√≥j√°t is megk√∂veteli. Cyril Ramaphosa, a D√©l-afrikai K√∂zt√°rsas√°g eln√∂ke hossz√ļ ideje t√°mogatja az Eskom mag√°nos√≠t√°s√°t, valamint az √°ramell√°t√°s liberaliz√°ci√≥j√°t. A felsorolt krit√©riumokon t√ļlmenŇĎen az Eskomnak ‚Äď√°prilis elsej√©tŇĎl sz√°m√≠tva‚Äď tart√≥zkodnia kell k√∂lcs√∂n√∂k felv√©tel√©tŇĎl eg√©szen az ad√≥ss√°gk√∂nny√≠t√©si idŇĎszak v√©g√©ig. Ha a k√∂zmŇĪszolg√°ltat√≥ nem teljes√≠ti a kiszabott felt√©teleket, piaci kamatl√°bak szerint vissza kell fizetnie a hiteleket a D√©l-afrikai Nemzeti Bev√©teli Alap r√©sz√©re.

ūüĒĆFelmer√ľlhet a k√©rd√©s, hogy a korm√°ny mik√©nt teremtette meg a rendk√≠v√ľli int√©zked√©sek kivitelez√©s√©hez sz√ľks√©ges k√ľl√∂nleges jogi k√∂rnyezetet. Cyril Ramaphosa 2023. febru√°r 9-√©n besz√©det tartott, amely sor√°n hat√°rozatlan idŇĎre sz√≥l√≥ katasztr√≥fahelyzetet hirdetett meg a villamosenergia-kr√≠zis ok√°n. A rendk√≠v√ľli jogrend lehetŇĎs√©get biztos√≠t p√©nz√ľgyi forr√°sok felszabad√≠t√°s√°ra, valamint ezek foly√≥s√≠t√°s√°nak felgyors√≠t√°s√°ra. Kor√°bban m√°r eml√≠t√©st tett√ľnk arr√≥l, hogy az Eskom az elm√ļlt √©vek sor√°n sem volt k√©pes stabil √°ramszolg√°ltat√°st biztos√≠tani, meglehetŇĎsen gyakoriak voltak az √ļgy nevezett ‚Äětervezett le√°ll√°sok‚ÄĚ az orsz√°gban. A v√°llalat nemr√©giben tov√°bbi terhel√©scs√∂kkent√©seket jelentett be, ugyanis egyes erŇĎmŇĪvek k√©ptelenek kiszolg√°lni a magas keresletet. A korm√°nyzatot v√©lhetŇĎen ez ut√≥bbi bejelent√©s k√©sztette cselekv√©sre. A d√©l-afrikai jegybank inform√°ci√≥i alapj√°n az √°ramkimarad√°sok k√ľl√∂n√∂sen nehezen √©rintik az √ľzleti szektort, napi szinten pedig 899 randnak (49 milli√≥ doll√°r) megfelelŇĎ √∂sszegŇĪ k√°rt jelentenek az orsz√°gnak. Az ell√°t√°si kr√≠zis term√©szetesen s√ļlyos indulatokat sz√ľlt, orsz√°gos tiltakoz√°si hull√°m vette kezdet√©t aktivist√°k √©s k√ľl√∂nb√∂zŇĎ, fŇĎk√©nt √ľzleti √©rdekcsoportok r√©szv√©tel√©vel. A t√ľntet√©sek egyelŇĎre b√©k√©sen zajlanak, ugyanakkor az orsz√°g t√∂rt√©nelm√©ben akadt m√°r p√©lda erŇĎszakos demonstr√°ci√≥kra, amelyek v√©g√ľl zavarg√°sokba torkollottak.

‚ĚóAz Eskom eredm√©nyes mŇĪk√∂d√©s√©t nehez√≠tŇĎ t√©nyezŇĎk k√∂z√∂tt ‚Äďa p√©nzhi√°nyon √©s a hozz√° nem √©rtŇĎ menedzsmenten fel√ľl‚Äď szint√ļgy meg kell eml√≠ten√ľnk a korrupci√≥t is. Az Eskomon bel√ľl zajl√≥ tisztess√©gtelen elj√°r√°sokra nem kisebb szem√©ly h√≠vta fel a d√©l-afrikai hat√≥s√°gok figyelm√©t, mint Andre de Ruyet, a v√°llalat egykori vez√©rigazgat√≥ja: az etv-nek adott decemberi interj√ļj√°ban De Ruyet t√∂bb magas rang√ļ vezetŇĎt is korrupci√≥val v√°dolt. Tov√°bb√° kifejtette, hogy ‚Äěaz Eskomban havonta ellopott p√©nz mennyis√©ge hozz√°vetŇĎlegesen egymilli√°rd randot tesz ki.‚ÄĚ Nem sokkal k√©sŇĎbb az √ľzletember ellen mer√©nyletet szerveztek, √°m t√ļl√©lte a ci√°nm√©rgez√©st. De Ruyet m√°r a tavalyi √©v december√©ben bejelentette felmond√°s√°t, viszont az eredeti elk√©pzel√©sek szerint eg√©szen 2023 √°prilis√°ig dolgozott volna az Eskom √©l√©n. Ezzel szemben a VOA News √©rtes√ľl√©sei szerint a v√°llalat vezetŇĎs√©ge √©s De Ruyet „k√∂lcs√∂n√∂s megegyez√©sre jutott” a felmond√°si idŇĎ ler√∂vid√≠t√©s√©rŇĎl.

ūüĒčA d√©l-afrikai jegybank √ļgy v√©li, a korm√°nyzati beavatkoz√°s r√∂vid √ļton ugyan nem j√°r majd komolyabb eredm√©nnyel, ugyanakkor hosszabb t√°von bizonyosan enyh√≠ti majd a v√°ls√°got. A johannesburgi Witwatersrand Egyetem k√∂zgazd√°sza, Lumkile Mondi √ļgy v√©li, az ad√≥ss√°gterhek r√©szleges √°tv√°llal√°sa kifejezetten j√≥ int√©zked√©snek sz√°m√≠t a korm√°nyzat r√©sz√©rŇĎl. Az orsz√°g villamosenergia-ell√°t√°s√°nak neh√©zs√©geit azonban a fejletlen elektromos-infrastrukt√ļra is s√ļlyosb√≠tja. Ahogyan Asanda Ngoasheng f√ľggetlen elemzŇĎ r√°mutat, az apartheid (a faji elk√ľl√∂n√≠t√©sre √©p√ľlŇĎ politikai ir√°nyzat) idej√©n a lakoss√°gnak csup√°n egy eleny√©szŇĎ r√©sze ‚Äď szinte kiz√°r√≥lagosan a feh√©r k√∂z√∂ss√©g ‚Äď jutott hozz√° villamos-energi√°hoz. A jelenkor kih√≠v√°sai teh√°t m√°r az 1990-es √©vekben is elŇĎre l√°that√≥ak voltak: az apartheidet k√∂vetŇĎ elsŇĎ, Nelson Mandela vezette korm√°nyzat nem gondoskodott √ļj energiatermelŇĎ egys√©gek fel√©p√≠t√©s√©rŇĎl. Mandel√°t t√∂bb energetikai szak√©rtŇĎ is figyelmeztette, hogy ezek hi√°ny√°ban az orsz√°g j√∂vŇĎbeli √°ramell√°t√°s√°t vesz√©ly fenyegeti, √°m a politikai vezet√©s r√©sz√©rŇĎl ez a k√©rd√©s nem √©lvezett priorit√°st. MindebbŇĎl az k√∂vetkezik, hogy az infrastruktur√°lis h√°l√≥zatok kiterjedts√©ge √©s fejletts√©ge meglehetŇĎsen korl√°tolt maradt, ez a probl√©ma pedig napjainkra sem old√≥dott meg teljes m√©rt√©kben. Tekintve, hogy az im√©nt bemutatott mentŇĎcsomag √∂nmag√°ban is hatalmas m√©rt√©kŇĪ anyagi r√°ford√≠t√°st ig√©nyel, val√≥sz√≠nŇĪtlen, hogy az elektromos h√°l√≥zatok korszerŇĪs√≠t√©se megval√≥sulhat a k√∂zelj√∂vŇĎben. Enoch Godongwana p√©nz√ľgyminiszter szerint a tervezett seg√©lycsomag nagyj√°b√≥l 300 milli√°rd eur√≥ra, azaz a GDP 73,6%-√°ra is felemelheti az orsz√°g √°llamad√≥ss√°g√°t az elk√∂vetkezendŇĎ h√°rom √©vben. Mindez oda vezetett, hogy a D√©l-afrikai K√∂zt√°rsas√°gban m√°r pillanatnyilag is t√∂bb p√©nzt ford√≠tanak az ad√≥ss√°gokra, mint az eg√©szs√©g√ľgyi ell√°t√≥rendszer fejleszt√©s√©re vagy a v√©delmi kiad√°sokra.

‚ĚďA d√©l-afrikai Eskom p√©ld√°ja t√∂bb kulcsfontoss√°g√ļ k√©rd√©st is felvet az energiaszektor liberaliz√°ci√≥j√°t illetŇĎen. A liberaliz√°ci√≥ tank√∂nyv szerint √©s a gyakorlatban is a piaci verseny felpezsd√ľl√©s√©t jelenti, amely a v√°rakoz√°sok szerint n√∂veli a villamosenergia-ell√°t√°s stabilit√°s√°t √©s cs√∂kkenti az √°r√°t. Am√≠g azonban az adott szegmens privatiz√°ci√≥ja nem val√≥sul meg kellŇĎ m√©rt√©kben, monopol helyzet alakulhat ki, lehetŇĎs√©get biztos√≠tva a helyi v√°llalkoz√°sok √∂nc√©l√ļ √°remel√©s√©re. Ez√°ltal a kisebb fogyaszt√≥k ‚Äď√≠gy p√©ld√°ul a h√°ztart√°sok‚Äď helyzete nemhogy nem javul, de terheik egyenesen n√∂vekedhetnek. Tekintettel arra, hogy a korrupci√≥ m√©rt√©ke igencsak jelentŇĎs a D√©l-afrikai K√∂zt√°rsas√°gban, a tov√°bbi vissza√©l√©sek vesz√©lye a privatiz√°ci√≥s folyamatt√≥l f√ľggetlen√ľl v√©lhetŇĎen magas marad.

ūüá≠ūüáļ Magyarorsz√°g √°ramell√°t√°sa kapcs√°n fontos megeml√≠ten√ľnk, hogy a korm√°ny folyamatosan t√∂rekszik a hazai v√°llalkoz√°sok tulajdonr√©sz√©nek n√∂vel√©s√©re a magyar energiaszektorban. Ahogyan egy kor√°bbi elemz√©s√ľnkben (melynek linkje a cikk alatt tal√°lhat√≥) is utaltunk r√°, a korm√°nyzat m√°r 2010 √≥ta hangs√ļlyozza a szegmens k√∂zszolg√°ltat√°s jelleg√©t, amelyet a rezsics√∂kkent√©s politik√°ja is al√°t√°masztott az elm√ļlt idŇĎszakban. A tov√°bbiakban azonban t√∂bb s√ļlyos kih√≠v√°st is szem elŇĎtt kell tartanunk a zavartalan energiaell√°t√°s fenntart√°s√°nak √©rdek√©ben. Ide soroland√≥ p√©ld√°ul az infrastrukt√ļra felk√©sz√≠t√©se a napelemes rendszerek elterjeszt√©s√©re. Ezek sz√©lesebb k√∂rŇĪ ki√©p√ľl√©s√©t a magyar korm√°ny a lakoss√°gi napelem p√°ly√°zat ki√≠r√°s√°val t√°mogatta.

ūüĎćHa tetszett a poszt, k√©rj√ľk, t√°mogasson minket azzal, hogy kedveli vagy k√∂veti az Oeconomus oldalt. Naponta j√∂v√ľnk √ļj tartalommal.

ūüď≤ Ez a kor√°bbi √≠r√°sunk is √©rdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecobright/az-energiaarak-szempontjabol-mi-a-kedvezobb-a-liberalizalt-piac-vagy-ha-az-energiaszektor-strategiai-iparag-oecobright/

K√ľlsŇĎ junior elemzŇĎ | Megjelent √≠r√°sok

Fetter B√°lint az Oeconomus Gazdas√°gkutat√≥ Alap√≠tv√°ny k√ľlsŇĎ junior elemzŇĎje; a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem mesterszakos hallgat√≥ja. √ČrdeklŇĎd√©se k√∂z√©ppontj√°ban az afrikai √©s eur√≥pai fejlŇĎdŇĎ orsz√°gok gazdas√°gi √°talakul√°sa, a migr√°ci√≥, illetve a demogr√°fiai probl√©m√°k √°llnak.

Iratkozzon fel h√≠rlevel√ľnkre