Categories
Hírek OecoFocus

Oeconomus Sportkonferencia: Sportsikerek és a gazdaság kapcsolata

🥇 A magyar sportolók sikerei,  a nagy, nemzetközi sportesemények rendezési jogának elnyerése és a sportpolitika egymással kölcsönhatásban vannak. A sportolók kiemelkedő eredményei megalapozhatják azt, hogy az országuk elnyerje egy-egy mega-sportesemény rendezési jogát. Ugyanakkor mindkét típusú sikerhez elengedhetetlen a következetes sportpolitika. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány 2023. november 30-i konferenciáján azt a kérdést járjuk körül, hogy milyen gazdasági és társadalmi hatásai vannak az ún. mega-sporteseményeknek, a sportdiplomáciai és a sport sikereknek. A rendezvény első kerekasztal-beszélgetése során magyarországi sportvezetőkkel beszélgetünk arról, hogy milyen tényezők tették sikeressé a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot, a 2017-es és 2022-es vizes világbajnokságot, valamint a 2019-es vívó világbajnokságot. Minek köszönhető, hogy a Nemzetközi Úszószövetség Magyarországra költözik? Van-e esélye annak, hogy 2036-ban Magyarország olimpiát rendez?

🏆 Magyarország sporteredményei:

🇭🇺 Magyarország sportsikereit mutatja, hogy nagyon magas, 52,8 az egymillió lakosra jutó olimpiai érmek száma, amely a világon a 3. legjobb arány. Az aranyérmek esetében még kedvezőbb a helyzet, az egymillió lakosra jutó olimpiai aranyérmek száma 18,7, ami a második legjobb globális összehasonlításban. Hazánk különösen a nyári olimpiák alkalmával volt sikeres, 1896 és 2021 között a világ országai közül 9. legtöbb érmet szerezte, és a 8. legtöbb aranyérmet.

Magyarország az elmúlt évtizedben számos olimpiai sportág esetében volt házigazdája világ- és Európa-bajnokságoknak, közöttük olyan nagy népszerűségnek örvendő sportágakban, mint az atlétika, vizes sportok, kézilabda és sok olyan sportág, amelyben a hazai sportolók kiemelkedő sikereket értek el. Szerző: Németh Viktória. Az ábra itt hivatkozható: https://infogram.com/olimpiai_ermek-sportagankent-1h0r6rpnmwjkl2e?live

🗺️ Budapest a világ egyik kiemelt sportfővárosa

🤽 Ezek a kimagasló eredmények, valamint az ország jelentős sport múltja, mind a sportolók teljesítménye, mind a nemzetközi versenyek rendezése jó alapot nyújtott ahhoz, hogy a 2010-es években indult politikai irányvonal igazi sportnagyhatalommá tette Magyarországot. Hazánk kimagasló számú nemzetközi sportesemény házigazdája volt az elmúlt évtizedben, ahogy a következő ábra is szemlélteti azt.

Magyarország olimpiai érmei sportáganként, és hazánk helyezése az egyes sportágak olimpiai éremtáblázatában. Forrás topendsport, International Olypic Committee medal database. Szerző: Németh Viktória. Az ábra itt hivatkozható: https://infogram.com/magyarorszagi_rendezesu_eb_vb_k-1h1749v57ew0l6z?live

🏟️ Magyarország így más államokhoz képest sokkal kisebb ráfordítással vált olyan helyszínné, amelyet nemzetközi szinten a sporttal hoznak összefüggésbe. Budapest 2022-ben már 13. legkiemelkedőbb városa volt e téren, többek között megelőzve Dohát, amely a 2022-es labdarúgó világbajnokság házigazdája volt. 2023-ban pedig Budapest már a 10. legnépszerűbb célpontja lett a nemzetközi sporteseményeknek és a hozzá kapcsolódó turizmusnak.

👉 Ha Téged is érdekelnek ezek a kérdések, regisztrálj, és gyere el az Oeconomus egész napos konferenciára 2023. november 30-án 9:00 órai kezdettel, a Lónyay-Hatvany-villába (1015 Budapest, Csónak u. 1.)!

📜 A részletes program itt tekinthető meg.

REGISZTRÁCIÓ: itt

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A rendezvényről kép- és videófelvétel készül.

Senior kutató

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot geopolitika szakirányon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az MKB-nál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre