Categories
OecoBright

Mi az a sportturizmus és mi a jelentősége?

🗓️ A 2023 augusztusában kerül sor Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseményére, a budapesti atlétikai világbajnokságra. Felmerülhet a kérdés, mi a jelentősége annak, hogy hazánk számos sportrendezvények ad otthont? Hogyan áll Magyarország nemzetközi összehasonlításban a sportturizmus terén?

🏎️ Az elmúlt években számos példa mutatta a sport hazai turizmusra gyakorolt pozitív hatását. Az olyan események, mint a Hungaroringen zajló Forma-1-es futam kiemelkedő jelentőséggel bírnak a hazai idegenforgalom szempontjából. Az idén 2032-ig meghosszabbított magyar nagydíjon rekordszámú, 150 ezer vendégéjszakát regisztráltak. 2022-ben Budapest az utolsó pillanatban mentette meg az évi vizes világbajnokságot, mivel a japán város, Fukuoka a koronavírus-járvány elhúzódása miatt visszakozott annak megrendezésétől. Budapest képes volt gyorsan átvenni a szervezéssel járó feladatokat. Ebben a 2017-es sikeres budapesti világbajnokság és annak infrastruktúrája is fontos megfontolási szempont volt a Nemzetközi Úszószövetség részéről. A 2022-es rendezvény félmillióval növelte a vendégéjszakák számát Budapesten, de a vidéki helyszíneken is jelentős bővülést tapasztaltak. Emellett a koronavírus-járvány után a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság csábította vissza a külföldi turistákat Magyarországra.

Mi a sportturizmus?

🏟️ A sportturizmus egy speciális utazási forma, amely két főbb irányzatot foglal magába: e csoport egyik részét azok alkotják, akik elsősorban sporttal kapcsolatos tevékenységekben vesznek részt, másik részt azok adják, akik nézői egy-egy nagy sporteseménynek. Ide sorolható az amatőr- vagy profi sportversenyeken való részvétel, speciális sportlétesítményekben való edzés, valamint a kalandsportok, például sziklamászás, vadvízi evezés vagy búvárkodás.

🧗 A sportturizmus egyre népszerűbb módja annak, hogy a turisták új úti célokat fedezzenek fel, különböző kultúrákat ismerjenek meg és sporttal kapcsolatos tevékenységekben vegyenek részt. A sportturizmus mindkét főbb formája egyedülálló módot kínál arra, hogy emlékezetes élményeket teremtsen a résztvevők számára. Így az idegenforgalomnak ez a formája jelentős gazdasági és társadalmi előnyökkel is jár, támogatja a helyi vállalkozásokat és bevételt generál az úti cél számára, miközben közösségi élményt teremt a résztvevőknek, és javítja az érintett egyének jólétét.

Mi a sportturizmus jelentősége?

🏇🏻 Fontos szerepet játszik a gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődés előmozdításában mind az utazó, mind az úti cél számára. A főbb okok, amiért a sportturizmus fontos a gazdaság számára: az úti cél számára bevételt generál a turizmussal kapcsolatos tevékenységekből, például szállásokból, étkezésből, közlekedésből és szórakozásból, emellett javítja a helyszín nemzetközi imázsát. Ez munkalehetőségeket is teremthet a helyi lakosság számára. A sportesemények megrendezése jelentős infrastrukturális beruházásokat igényel, ilyenkor például a stadionokat létesítenek, fejlesztik a már meglévő sportlétesítményeket és közlekedési rendszereket. Ezek a beruházások hosszú távú előnyökkel járhatnak az úti cél számára, javítják az általános életminőségét, és növelik a helyszín vonzerejét mind a látogatók, mind a helyi lakosok számára. A sportturizmus elősegíti a fizikai aktivitást, és arra ösztönzi az egyéneket, hogy egészséges életmódot folytassanak, például testmozgást és szabadtéri kikapcsolódást. A sportturizmus lehetőséget nyújt az utazók számára, hogy új kultúrákat tapasztaljanak meg, és új emberekkel találkozzanak. Ez elősegíti a kultúrák és közösségek közötti megértést és megbecsülést. A sportturizmus segíthet a közösségérzet és a büszkeség érzésének kialakításában a helyi lakosok számára.

⛷️ A sportturizmus már a járvány előtti időszakban is a turizmus legdinamikusabban fejlődő szegmensei közé tartozott nemzetközi szinten. Jelenleg a teljes idegenforgalmi ágazat 10%-át képviseli. Előrejelzések alapján a sportesemények 2023-ban ösztönözni fogják az utazásokat, a sportturizmus esetében nemzetközi szinten 11,6%-os növekedés várható az év során. Így például Kína visszalépett a júniusi Ázsia-kupa labdarúgótorna megrendezésétől, de a zéró-Covid-korlátozások enyhítése jegyében 2023 szeptemberében már otthont ad az elhalasztott Ázsiai Játékoknak. Eközben Franciaország is nagy reményeket fűz ahhogy, hogy fellendíti turizmusát sportrendezvényeken keresztül, különösen a 2024-es nyári olimpiai játékok kapcsán, a 2023-as rögbi-világbajnokság is nagy érdeklődésre tarthat számot.

🏄 A kutatások azt is kimutatják, hogy a sportturizmusban részvevők hosszabb időt töltenek, és többet költenek a turisztikai célpontokon. Emellett erősebb érzelmi kötődést alakítanak ki az úti célponttal, és hajlamosabbak oda visszatérni.

🇭🇺 Budapest nagy előrelépést ért el, hogy fontos sportturisztikai célponttá váljon, 2022-ben már 13. legkiemelkedőbb városa volt a világ sportturizmusának, többek között megelőzve Dohát, amely a 2022-es labdarúgó világbajnokság házigazdája volt. 2023-ban Budapest már a 10. legnépszerűbb célpontja lett a nemzetközi sportturizmusnak.

💾 Az eredeti cikk itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecogram/mi-a-jelentosege-annak-hogy-a-nemzetkozi-uszoszovetseg-budapestre-koltozik/

https://www.oeconomus.hu/irasok/bemelegites-a-2022-es-foci-vilagbajnoksagra/

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/foci-gazdasagtan-visszatekintes-2021-re/

https://www.oeconomus.hu/oecogram/szoboszlai-dominik-atigazolasa-a-szamok-tukreben/

 

Senior kutató

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot geopolitika szakirányon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az MKB-nál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre