Categories
OecoFocus

Miért nem várható alacsonyabb rezsiszámla a csökkenő gázárak mellett?

⛽ A gáz lakossági ára az idei év első felében – a tavalyi árakhoz viszonyítva – Magyarország kivételével minden uniós tagállamban növekedett. Emellett a gáz piaci ára nyár óta drasztikusan lecsökkent. Várható még ezáltal alacsonyabb rezsiszámla? Európa egy kis időre fellélegezhet és számos vállalkozás megkönnyebbülhet a lakosság mellett a jelenlegi gázáraknak köszönhetően. Ennek ellenére a lakosság által fizetett rezsiszámlák várhatóan nem csökkennek, mivel az itthon fizetett árak már ígyis jóval a piaci árak alatt helyezkednek el. Az átlagfogyasztási rezsiárak lazításához nagyobb mozgástérre van szükség a költségvetésben, amihez a hosszú távú olcsó gázárak hozzásegíthetnék a magyar gazdaságot. Rövid cikkünkben az európai gázár helyzetéről és a magyar körülményekről lesz szó.

📉 Csökkenő gázár

🧺 Az európai gázárakat a holland tőzsdén működő TTF megawattóránkénti árával szokás meghatározni. A nyár végi gázárakhoz képest november elején már csak harmad annyit kell fizetni megawattóránként és ez várhatóan tovább mérséklődik. Ez a csökkenés több okra vezethető vissza. Elsőként, az eddig orosz kitettséget csökkentő Európa megtelítette gáztározóit, így a piacon erős keresletcsökkenés tapasztalható. Az egymásra licitáló kormányok feltöltötték a tározókat, így a piaci verseny mérséklődött. Továbbá, az enyhe időjárásnak köszönhetően nem szükséges még nagymértékű fűtés, így az elmúlt évek tapasztalatai ellenére tovább növekedhet a gáztározók töltöttsége. A Goldman Sachs elemzői szerint a jelenlegi árhoz képest év végén és 2023 első negyedévében még 30 százalékos visszaesés is látható lesz. Ugyanakkor a következő év első három hónapját követően agresszív emelkedés várható. Ez elsődlegesen az LNG kínálatának szűkülése indokolja, de az újabb versenytársak megjelenése is növelheti az árakat a piacon. Az Amerikai Energiainformációs Ügynökség adatai alapján 2021-ben a legnagyobb LNG importőr Kína volt, viszont a zéró-Covid politika miatt az ország gazdasága még nem teljes mértékben üzemel. A koronavírus teljes leküzdésével egy jelentős versenytárs térhet vissza a piacra. A közeljövő árát vizsgálva Európában egyre több a fejlesztés az LNG kapacitások növelésére, viszont ezek a projektek csak 2026 után realizálódhatnak. Viszont a Rystad Energy előrejelzései alapján a kapacitások kiépítése után a jelenlegi 130 eurós megawattoránkénti árral szemben mindösszesen 30, 1 eurós megawattóránkénti ár várható a kontinensen.

🇪🇺 Európai összehasonlítás

📈 Az Eurostat október végén tette közzé a 2022. év első félévéről szóló gáz- és áram elemzését. Az előző évi árakhoz viszonyítva a háztartásoknak az áramért 3,3 euróval, a gázért 2,4 euróval kell többet fizetniük 100 kilowattóránkként. A gáz fogyasztói ára 23 EU tagállamnál növekedett. A legmagasabb érték Észtországban volt, ahol 154 százalékos emelkedés látható, de Litvániában 110 százalékkal, Bulgáriában 108 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak. Hazánkban a a rezsicsökkentésnek köszönhetően -0,5 százalékos volt az árak változása, ami az egyedüli negatív érték Európában. Az átlagos háztartásonként 100 kilowattóráért fizetett árak rangsorában hazánk áll az első helyen 2,9 euróval, majd Horvátország és Lettország következik. A legmagasabb árakat Svédországban, Dániában és Hollandiában kellett fizetni, ahol a magyar árak négyszerese, ötszöröse látható. A rezsiszámla másik fontos eleme az áram, amelyért 100 kilowattóránkként fizetett összegben a második helyen állunk Hollandia mögött 9,5 eurós átlagárral, míg Dániában, Belgiumban és Németországban az áram fogyasztói ára az itthoni háromszorosa, négyszerese.

🏷️ Rezsicsökkentés

💰 Amellett, hogy az idei első félévben hazánkban kellett a legkevesebbet fizetni a háztartásoknak a gázfelhasználásért és tovább csökkent az elmúlt időszakban a gáz piaci ára, nem várható alacsonyabb gázár a rezsiszámláknál. Ez az összefüggés a szabályozott árak miatt van, amit itthon rezsicsökkentésnek hívunk. Az energia-vészhelyzet alatt a magyar kormány – több más országhoz hasonlóan – több pontból álló intézkedés tervet hirdetett ki. Ennek az egyik része a családokat védő rezsicsökkentés, amely már nem csak nemzeti stratégiai dokumentumokban szerepel, hanem uniós szinten is meghatározza a kormány hozzáállását. A rezsicsökkentés több éve van jelen a hazai politikában, azonban különösen a mostani energiaválság alatt számos háztartásnak jelentős segítséget nyújt, hogy a megnövekedett árak megfizethetőek maradjanak. A kormány számításai szerint a rezsicsökkentett gázár, a nyáron bevezetett sávhatárok alatt éves szinten 1,5 millió forint megtakarítást nyújt a családoknak. Az alacsonyabb piaci ár a magyar beszerzési szerződésekben fognak látszódni, ami a megterhelt hazai költségvetésen enyhít a közeljövőben.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/uncategorized/mi-all-az-europai-gazar-csokkenese-mogott/

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/kilottek-az-energiaarak-20-fole-nott-az-inflacio/

Külső junior elemző

Gergő a Corvinus Egyetem alkalmazott közgazdaságtan szakon diplomázott. Több mint három év munkatapasztalattal rendelkezik állami ügynökségeknél. Elemzéseiben főként makro-, mikrogazdasági, illetve pénzügyi szektorra fókuszál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre