Categories
OecoFocus

Magasabb a foglalkoztatás Magyarországon, mint a szomszédoknál

🗃 A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2021. január 5-én tette közzé a kormányzati szektor egyenlegéhez, a foglalkoztatottsághoz és a munkanélküliséghez kapcsolódó gyorstájékoztatóját. Jelenleg ezekkel a legfrissebb adatokkal tudjuk némileg árnyalni a hazai gazdaság teljesítményét.

💰 A 2020-as év első három negyedévének GDP arányos hiánya 4,6% volt, amely nagyjából 1 629 milliárd forintnak felel meg. Az egyenleg a 2019-es év hasonló időszakához képes némileg több, mint 1400 milliárd forinttal, a GDP arányában pedig 4,0%-kal lett kedvezőtlenebb. A hazai mutató romlása illeszkedik a nemzetközi tendenciákhoz és az okok között a koronavírus okozta gazdasági hatásokat és az azok enyhítésére tett intézkedéseket említhetjük.

🔨 Ugyancsak a KSH szerint 2020 novemberében a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 496 ezer fő volt, amely 45 ezer fős növekedést jelent az előző hónaphoz képest, viszont 26 ezer fős csökkenést az egy évvel korábbi mutatóval való összehasonlításban. Ha 2020 első három negyedévét vesszük figyelembe, akkor rá kell mutatnunk, hogy a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 476 ezer fő volt, amely 41 ezer fővel kevesebb, mint 2019 hasonló időszakában. Az okok között a magyar háztartások külföldön dolgozó tagjai számának és a közfoglalkoztatottak számának visszaesését sejthetjük. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája egyébként 70,2% volt.

Érdemes megjegyezni, hogy ugyan az Eurostat foglalkoztatottsági adatbázisa a 20-64 éves korosztályt vizsgálja és a még a 2019-es adatokat közli, ennek ellenére látható, hogy eszerint a magyar mutató (75,3%) magasabb volt, mint az EU-s átlag (73,1%), de felülmúlta Lengyelországét (73,0%), vagy éppen Szlovákiáét is (73,4%). Ez pedig más megvilágításba helyezheti a foglalkoztatás és annak visszaesésének hazai narratíváját.

👷 2020. novemberi adatok szerint az előző hónappal való összehasonlításban 9 ezerrel, 190 ezer főre csökkent a munkanélküliek száma. A munkanélküliségi ráta 4,1%-os volt, amely 0,2 százalékponttal volt alacsonyabb az egy hónappal korábbinál. A 2020-as év első három negyedévében a munkanélküliek átlagos létszáma 204 ezer fő volt, amely 40 ezerrel több, mint 2019-ben volt. Ebben az időszakban a munkanélküliségi ráta 4,4%-os értéket ért el, amely 0,9%-kal magasabb az előző évinél. Magyarország a munkanélküliség mutatóját tekintve az EU-ban a negyedik legalacsonyabb mutatót produkálja és csak olyan országok előzik meg, mint Málta, Csehország és Lengyelország.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti: http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/a-koronavirus-jarvany-soran-a-hazai-jovedelmek-a-legvalsagallobbak-kozott-voltak-az-europai-unioban/

#makromutatok #magyarorszag #2020

Kutatási igazgató | Megjelent írások

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre