Categories
OecoFocus

Júniusban megint egy lépéssel közelebb került az ötmilliós foglalkoztatottság

🔍 A KSH 2022. augusztus 24-én a júniusi illetve első féléves kereseti adatokat publikálta, míg augusztus 25-én a júliusi foglalkoztatási és munkanélküliségi adatok érkeztek meg.

📊 2022 júliusában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 714 ezer fő volt. 2022. május–júliusban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 699 ezer főt tett ki, 52 ezerrel többet, mint az előző év azonos időszakában. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 57 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 6 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké 11 ezerrel csökkent. Nagy Márton, gazdaságfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter 2021 októberében – (akkor még miniszterelnöki megbízott) – beszélt arról, hogy a kormányzat célja a tavaly őszi 4,51 millió helyett az 5 milliós foglalkoztatotti létszám elérése. Az azóta eltelt hónapokban 200 ezer fővel emelkedett a foglalkoztatottak létszáma. Így a 2022 júliusai adat újabb lépést jelentett a cél elérése felé.

📉 A KSH legfrissebb statisztikái alapján a munkanélküliek száma 2022 júliusában 173 ezer fő volt, míg a munkanélküliségi ráta 3,5%. Az elmúlt negyedévet, vagyis 2022. május–júliusát figyelembe véve a munkanélküliek átlagos létszáma 160 ezer főt, a munkanélküliségi ráta 3,3%-ot tett ki. Az egyes foglalkoztatási csoportokat tekintve kedvező fejlemény volt, hogy a nők munkanélküliségi rátája 1,0 százalékponttal, 3,2%-ra csökkent. Továbbá a 15–24 éves munkanélküliségi ráta 4,8 százalékponttal, 9,9%-ra mérséklődött.

📈 A keresetek vonatkozásában a júniusi adatok a jelentős nominális emelkedés mellett azt mutatják, hogy a reálkeresetek emelkedése is kitart a magas inflációs nyomás ellenére. 2022 júniusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 503 500 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 347 200 forint volt. A rendszeres bruttó átlagkereset 469 500 forintra becsülhető, 16,0%-kal meghaladta az előző év júniusit. A bruttó átlagkereset 15,4%-kal, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 16,1%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A reálkereset 3,3%-kal emelkedett, a fogyasztói árak előző évhez mért, 11,7%-os növekedése mellett. Míg 7,9%-os emelkedést láthattunk 2022. első félévében, a fogyasztói árak előző évhez mért, 9,4%-os növekedése mellett.

✔ Ahogyan korábban az Oeconomus oldalán írtunk róla (link a bejegyzés alján) a kedvező folyamatokat segítette többek között az SZJA-kulcs 15%-ra történő mérséklése, a 25 év alatti fiatalok SZJA-mentessége, a családosokra kiterjedő rendkívüli SZJA-visszatérítés, a 13. havi nyugdíj, hathavi fegyverpénz, továbbá a béremelkedés kimagasló üteme. A fogyasztást közvetlenül élénkítő lépések közé tartozott a SZÉP-kártya használat élelmiszervásárlásra történt kiterjesztése, és az árstoppok bevezetése. A fogyasztás mellett a külföldi tőkeberuházások is támogatták a gazdaság kiemelkedő teljesítményét, illetve az a tényező, hogy az Európai Unióban éllovassá vált a beruházások GDP-hez viszonyított aránya.

💾 Az eredeti cikk itt, itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/hazai-foglalkoztatasi-korkep-2021/

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/kimagaslo-volt-a-hazai-gazdasagi-bovules-2022-elso-negyedeveben-a-borus-kilatasok-ellenere/

https://www.oeconomus.hu/irasok/az-inflacio-merseklesere-hozott-intezkedesek-magyarorszagon/

#foglalkoztatas #munkaeropiac #munkanelkuliseg #keresetek #Magyarorszag #KSH

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre