Categories
OecoFocus

A Magyar Honvédség Gripenjei

Sajtóértesülések szerint nagyszabású hadiipari megállapodás van kilátásban Magyarország és Svédország kormánya között, amelynek keretében a Magyar Honvédség újabb Gripen vadászrepülőgépekhez jutna. Ez összhangban lenne a magyar kormány azon célkitűzésével, hogy – különösen az orosz-ukrán háború fényében – a magyar hadseregnek ütőképesnek kell lennie a potenciális támadók elrettentése érdekében, valamint újabb lendületet adna a közel húsz éves múltra visszatekintő magyar-svéd védelmi együttműködésnek. Infografikánkban áttekintjük a hazai Gripen-flottához kapcsolódó főbb eseményeket.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter már 2022. decemberében beszélt arról, hogy 2024-ben a már meglévő 14 Gripen mellé négy új érkezhet. A JAS-39 Gripen egy könnyű, egyhajtóműves, többfunkciós vadászrepülőgép, amelyet a svéd Saab csoport gyárt. 1997-ben állították hadrendbe a Svéd Légierőnél. Magyarországon kívül Svédország, Csehország, Brazília, a Dél-afrikai Köztársaság és Thaiföld légierejében üzemelnek Gripenek. A jelenleg a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó 14 darab JAS-39 Gripen C/D vadászrepülőgépet Magyarország Svédországtól lízingeli. A repülőgépek 2006-ban érkeztek Magyarországra. A beszerzés a rendszerváltás óta a Magyar Honvédség legnagyobb haderőfejlesztése volt, egyben pedig a keleti haditechnológiával való szakítást is jelezte. A Gripenek logisztikai támogatására vonatkozó szerződés 2026-ig szól, ezt követően a vadászgépek végleg magyar tulajdonba kerülnek.

Az ábra itt hivatkozható: https://infogram.com/a-magyar-honvedseg-gripenjei-1h0n25o8wzd7l4p?live

Megjelent írások

Nemzetközi kapcsolatok elemző. Mestertanulmányait az ausztrál Macquarie University nemzetközi kapcsolatok szakán végezte. A Pallas Athéné Geopolitikai Kutatóintézet munkatársa volt, majd a Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozott három évig. Kutatási területe a geopolitika, kiemelten az indo-csendes-óceáni térség.

Felhasznált források:

Iratkozzon fel hírlevelünkre