Categories
OecoFocus

A koronavírus-járvány kezelésének költsége meglátszik az államadósságon

🏛️ A koronavírus járvány nem csak az emberek számára, hanem a költségvetés számára is hatalmas terhet jelent. A magyar államadósság a bruttó hazai termékhez (GDP) mért aránya 2019-re 65 százalék alá csökkent. A 2010-es közel 81 százalékos szintről egy évtized leforgása alatt jelentősen sikerült mérsékelni az adósságot, amely így támogatni tudta a magyar gazdaság stabilizálását. 2020 év elején még reális célnak tűnt, hogy a maastrichti kritériumokban meghatározott 60 százalékos szintet elérje Magyarország, de a pandémia keresztbe húzta a trendeket.

📈 A GDP-arányos államadósság 2020-ban 80 százalék közeli szintre emelkedett. A növekedés mögött egyrészről a magyar GDP jelentős mértékű visszaesése, illetve a COVID-19 negatív gazdasági hatásainak kezelésére elindított, nagyszabású kormányzati intézkedések állnak. A 2020-as költségvetési hiány 9 százalék körül alakul, ami összesen 3 600 milliárd forintnak felel meg. A Pénzügyminisztérium adatai alapján a 2020 költségvetésben a kiadások 6 600 milliárd forinttal lettek magasabbak, amelyek a gazdaságélénkítő programok és támogatások biztosítására fordított a kormányzat (pl.: munkahelyvédelmi bértámogatás, turisztikai támogatás).

💡 Konjunktúra idején az adósságok leépítése az ésszerű, ahogy az a 2010-es években sikeresen megvalósulhatott Magyarországon. Válsághelyzetben ugyanakkor egy felelősségteljes kormányzat az állami intézkedésekkel és beruházásokkal támogatja a bajba jutott gazdasági szereplőket, illetve a társadalmat. 2020. december 31-én a Pénzügyminisztérium közzétette a 2021-re a konzervatív 3,5 százalékos GDP-növekedéssel kapcsolatos várakozását, amely teljesülése esetén várhatóan 76 százalékos GDP-arányos államadósság szintre csökkenthető a felhalmozott adósság.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecofocus/jelentosen-bovultek-tavaly-a-babakotvenyben-elhelyezett-megtakaritasok/

#Allamadossag #Korona #Magyarorszag

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre