Categories
OecoFocus

A digitális transzformációval folyamatosan növekszik a betöltetlen IT munkahelyek száma – Megoldást kínálhatnak-e a különböző oktatási képzések?

💻 A digitális transzformáció elterjedésével az informatikusok iránti kereslet folyamatosan növekszik a világban. Ráadásul az új típusú koronavírus-járvány csak tovább erősítette ezt a folyamatot, hiszen olyan iparágakban, mint például a vendéglátás, a digitális jelenlét és elérhetőség, a túlélést jelentette. Ugyanakkor az online megjelenéshez, és annak fenntartásához is különböző kompetenciájú IT tudásra van szükség. Európai Unión belül az információs és kommunikációs technológiai (ICT) szektoron belül egyre nehezebb betölteni az állásokat. Az Eurostat 2018-as adatai alapján az EU-ban lévő vállalatok átlagosan 58 százaléka számára jelent komoly problémát az IT álláshelyek betöltése, amely 2014-ben még csak 38 százalékot jelentett. Magyarország kis mértékben ugyan, de az EU-s átlag alatt helyezkedik el, 57 százalékkal. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetség (IVSZ) 2015-ös felmérésében megállapította, hogy közel háromezer betöltetlen informatikai álláshely volt Magyarországon, illetve 2017-ig összesen közel 22 ezer álláshely betöltésének szükségességét mérték fel. Az IVSZ által 2020-ban megismétlésre került a kutatás és az a megállapítás született, hogy a betöltetlen álláshelyek száma háromszorosára, kilencezerre nőtt, miközben a potenciálisan foglalkoztatható informatikusok száma a duplájára, 44 ezer főre emelkedett.  Európában jelenleg pedig összesen közel 800 ezer IT-s szakembert tudnának alkalmazni, amennyiben lenne megfelelően szakképzett munkavállaló.

💵 A szakemberhiány évről-évre folyamatosan emelkedik, annak ellenére, hogy a magyarországi bérekhez képest ebben a szektorban jellemzően magasabb fizetésben részesülnek a munkavállalók. A Bluebird 2020-as évi fizetési felméréséből az derül ki, hogy egy szenior szoftver architect havonta átlagosan bruttó 1,2 és 1,5 millió forint között is kereshet, miközben egy mobil fejlesztő átlagosan havi bruttó 500 és 800 ezer forint közötti jövedelemben részesülhet. Ráadásul egy pályakezdő programozó akár több mint 350 ezer forintos bruttó fizetést kaphat elhelyezkedését követően. A diplomantul.hu 2020-as felmérése alapján a 2017-2018-as tanévben, az informatikai területen végzett alap- és mesterszakos hallgatók kereshetik a legtöbbet Magyarországon a többi iparághoz képest, ahol rendre átlagosan közel havi bruttó 490 ezer, illetve 650 ezer forintos jövedelemre tehetnek szert.

📖 A szakemberhiány megoldása kiemelt fontosságúvá vált, amelyet egyre többen igyekeznek megoldani. Az elmúlt években folyamatos programok és képzések nyílnak annak érdekében, hogy a kialakult helyzetre megoldást találjanak. Legutóbb 2021. február 1-jén indította el közös programját a HTTP Alapítvány, a Microsoft és a Green Fox Academy annak érdekében, hogy a digitalizációval járó munkaerőpiaci kihívásokra megoldást kínáljanak. Ennek keretében magyar nyelven tettek elérhetővé olyan, a jelentkezők számára ingyenes kurzust, amely keretében három hét leforgása alatt az érdeklődők az alapvető programozói tudást el tudják sajátítani. A COVID-19 miatt kialakuló pandémia elején, 2020 márciusában a Green Fox Academy elindította hasonlóan költségmentes programját angol nyelven. A Green Fox Academy egy 2015-ben alapított, magyar programozó iskola, amely egyfajta gyorstalpaló (bootcamp) képzés keretében készíti fel a diákokat vagy a karrierváltáson gondolkodókat az informatikai pályára. A bootcamp lényege, hogy egy négyhónapos intenzív tanulást követően a kódolás iránt érdeklődők számára olyan meghatározó alapot adjanak, amellyel el tudják kezdeni a karrierjüket az IT szektoron belül. Hasonló utat jár be a Codecool programozó iskola is, amely bár szintén magyar alapítású, de a Green Fox-szal ellentétben hosszabb, 12+6 hónapos képzést kínál. A program első évében elméleti tudást szereznek a diákok, utána fennmaradó időszakban pedig a jelentkezők megszerzik a szükséges szakmai gyakorlatot. Az egyes képzések árai ugyanakkor a potenciális későbbi fizetéssel arányban meglehetősen magasak. A Green Fox Academy esetében az előrefizetés esetén 1,2 millió forintos költséggel szembesülnek a diákok, míg a Codecool képzése előrefizetés és állásgarancia esetében 1,7 millió forintba kerül (állásgarancia nélkül több mint 2,8 millió forint).

📈 Az IT szakemberek iránti hatalmas keresletet is szemlélteti, hogy a két magyar programozó iskola képzését elvégző diákok 90 százalékot meghaladó mértékben sikeresen találnak maguknak állást. Mindkét cég állásgaranciát is biztosít a jelentkezők számára, azaz garantálják, hogy a képzés leteltét követően biztos állásuk lesz egy cégnél. Az IT oktatás iránt hatalmas kereslet mutatkozik, nem véletlen, hogy a Green Fox és a Codecool is egyre több régiós országban indítja el képzését. A Codecool Romániában és Lengyelországban nyitott oktatási központokat, míg a Green Fox Academy Csehországban és Szlovákiában is kínálja képzéseit. A Green Fox 2020 áprilisáig, kevesebb mint öt év leforgása alatt, már több mint ezer résztvevőnek adta át a szükséges IT tudást. A Codecool 2015-ös fennállása óta hasonlóképpen, több mint ezer végzett hallgatóval büszkélkedhet.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az ábra forrása: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20200221-1

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/az-europai-ferfiak-nagyobb-esellyel-vesztettek-el-allasukat-a-koronavirus-valsag-hatasra-mint-a-nok/

#IT #Programozas #Hiany #Allas #Oktatas

Zsófia Németh
Külső junior kutató | Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre