Categories
OecoFocus

ūüĆć Akkumul√°tor nagyhatalom-e Magyarorsz√°g?

ūüĒčA magyar gazdas√°gpolitika c√©litŇĪz√©sei k√∂z√© tartozik, hogy az orsz√°g akkumul√°torgy√°rt√≥ nagyhatalomm√° v√°ljon, k√ľl√∂n√∂sen az elektromos aut√≥khoz elŇĎ√°ll√≠tott akkumul√°torok eset√©ben. Ennek megfelelŇĎen az ut√≥bbi √©vekben sz√°mos beruh√°z√°s zajlott le az √°gazatban √©s a j√∂vŇĎben is √ļjabbakat terveznek megval√≥s√≠tani az ipar√°g erŇĎs√≠t√©s√©nek √©rdek√©ben. A magyar gazdas√°g erŇĎs poz√≠ci√≥kkal rendelkezik a glob√°lis j√°rmŇĪgy√°rt√°sban √©s az elektromos aut√≥k t√©rnyer√©s√©vel p√°rhuzamosan a gazdas√°gpolitika t√∂rekv√©se, hogy ezt a poz√≠ci√≥t fenntartsa √©s tov√°bb fokozza az akkumul√°torok gy√°rt√°s√°n kereszt√ľl. Az akkumul√°torok egyben a j√°rmŇĪvek fontos alkatr√©szei is, melynek hazai elŇĎ√°ll√≠t√°s√°n kereszt√ľl a v√©gterm√©k (a k√©sz j√°rmŇĪ) √©rt√©kben is magasabb lehet a magyar hozz√°adott-√©rt√©k.

‚öôÔłŹ A magyar gazdas√°g rendszerv√°lt√°st k√∂vetŇĎ gazdas√°gpolitik√°j√°hoz illeszkedŇĎ c√©lkitŇĪz√©srŇĎl van sz√≥, amely elsŇĎsorban a k√ľlf√∂ldi tŇĎk√©re t√°maszkodik √©s a feldolgoz√≥iparhoz, k√ľl√∂n√∂sen a j√°rmŇĪiparhoz √©s az elektronikai iparhoz kapcsol√≥dik. Ez egyben azt is jelenti, hogy a magyar gazdas√°g hasonl√≥ term√©kek gy√°rt√°s√°ra √©s export√°l√°s√°ra specializ√°l√≥dott, √≠gy rendelkezik azokkal a k√©szs√©gekkel, k√©pess√©gekkel, amelyek az akkumul√°torok elŇĎ√°ll√≠t√°s√°hoz sz√ľks√©gesek. Ezeket a szempontokat figyelembe v√©ve teh√°t kijelenthetŇĎ, hogy re√°lis, el√©rthetŇĎ c√©lkitŇĪz√©s fogalmaz√≥dott meg.

ūüďą Az elektromos akkumul√°torokat fŇĎk√©nt az aut√≥ipar sz√°m√°ra √°ll√≠tj√°k elŇĎ √©s az elektromos aut√≥k t√©rnyer√©s√©nek k√∂sz√∂nhetŇĎen egyre nagyobb kereslet mutatkozik ezen term√©kek ir√°nt. Ez a k√©p rajzol√≥dik ki a glob√°lis kereskedelmi adatokb√≥l is. A sz√°mok az mutatj√°k, hogy 1995-ben az elektromos akkumul√°torok kereskedelme 8,1 milli√°rd USA doll√°rt tett ki, amely a teljes glob√°lis kereskedelem 0,16 sz√°zal√©k√°t jelentette. A forgalom √©rt√©ke az ezt k√∂vetŇĎ 20 √©vben kisebb ingadoz√°sok mellett folyamatosan n√∂vekedett, azonban az emelked√©s m√©rt√©ke hasonl√≥ volt a glob√°lis k√ľlkereskedelem bŇĎv√ľl√©s√©hez. Ezzel szemben 2015-tŇĎl kezdŇĎdŇĎen egy erŇĎteljesebb n√∂veked√©snek indult az ipar√°g, melynek k√∂sz√∂nhetŇĎen a forgalom √©rt√©ke 2021-re el√©rte a 95,3 milli√°rd doll√°rt, amely m√°r a glob√°lis kereskedelem 0,45 sz√°zal√©k√°t is meghaladta. Tekintettel arra, hogy a glob√°lis k√ľlkereskedelemben ezern√©l is t√∂bb term√©k √©rt√©kes√≠t√©se folyik, az akkumul√°torok szerepe meglehetŇĎsen nagy √©s a legfontosabb exportcikkek k√∂z√© sorolhat√≥.

1. √°bra: Az elektromos akkumul√°torok forgalma √©s r√©szesed√©se a glob√°lis k√ľlkereskedelmen bel√ľl. Forr√°s: BACI CEPII (HS92). SzerzŇĎ: Braun Erik.

ūüĎĎ Hol tart jelenleg Magyarorsz√°g az akkumul√°torgy√°rt√≥ nagyhatalomm√° v√°l√°s folyamat√°ban? Ennek vizsg√°lat√°hoz abb√≥l √©rdemes kiindulni, hogy az akkumul√°torok glob√°lis kereskedelm√©n bel√ľl milyen r√©szar√°nyt tesz ki Magyarorsz√°g exportja. A vizsg√°lt idŇĎszak elej√©n a magyar export 5,7 milli√≥ doll√°r k√∂r√ľl alakult, ami a glob√°lis akkumul√°tor export 0,07 sz√°zal√©k√°t jelentette csup√°n. Ezt k√∂vetŇĎen Magyarorsz√°g 2004-re t√∂bb mint h√ļszszoros√°ra n√∂velte az akkumul√°torok exportj√°t, azonban az √°gazat glob√°lis kereskedelm√©n bel√ľl nem siker√ľlt √©rdemben n√∂velni az orsz√°g s√ļly√°t. Ezt k√∂vetŇĎen 2010-ig a magyar √©rt√©kes√≠t√©s √©rt√©ke nagym√©rt√©kben ingadozott, m√≠g ezzel p√°rhuzamosan az √°gazat k√ľlkereskedelm√©n bel√ľl sz√°mottevŇĎ visszaes√©s l√°that√≥ haz√°nk eset√©ben.

A helyzet √©rdemben 2015-tŇĎl indult v√°ltoz√°snak, amely idŇĎpontt√≥l kezdŇĎdŇĎen nagyfok√ļ emelked√©s figyelhetŇĎ meg a magyar akkumul√°tor export √©rt√©k√©ben √©s ennek k√∂sz√∂nhetŇĎen a glob√°lis akkumul√°tor kereskedelmen bel√ľl is erŇĎs√∂d√∂tt Magyarorsz√°g poz√≠ci√≥ja. 2021-ben a hazai export m√°r meghaladta 4,1 milli√°rd doll√°rt, amely megk√∂zel√≠tŇĎleg az √°gazat glob√°lis exportj√°nak 4,38 sz√°zal√©k√°t tette ki. Figyelembe v√©ve Magyarorsz√°g n√©pess√©g√©t √©s gazdas√°g√°nak m√©ret√©t, kijelenthetŇĎ, hogy a fŇĎk√©nt az elektromos j√°rmŇĪvekhez gy√°rtott akkumul√°torok eset√©n Magyarorsz√°g szerepe drasztikusan megn√∂vekedett √©s 2020-ban m√°r a vil√°g 6. legnagyobb exportŇĎr√©nek sz√°m√≠t. Ugyan K√≠na k√ľlf√∂ldi √©rt√©kes√≠t√©se k√∂zel 8-szor nagyobb, Magyarorsz√°g m√°r jelenleg is akkumul√°torgy√°rt√≥ k√∂z√©phatalomnak nevezhetŇĎ, az ut√≥bbi √©vek tendenci√°i alapj√°n pedig j√≥ √ļton j√°r, hogy nagyhatalomm√° v√°ljon ezen a t√©ren. Ezt t√°masztja al√°, hogy a Debrecen k√∂zel√©ben megval√≥s√≠tani k√≠v√°nt gy√°r tervezett termelŇĎi kapacit√°sa kimagasl√≥ √©s a gy√°rt√°s beindul√°s√°val a hazai akkumul√°torgy√°rt√°s is sz√°mottevŇĎen n√∂vekedni fog.

2. √°bra: Magyarorsz√°g elektromos akkumul√°tor exportja (HS92: 8507, milli√°rd USA doll√°r). Forr√°s: BACI CEPII (HS92). SzerzŇĎ: Braun Erik.

‚ö†ÔłŹ A hazai akkumul√°torgy√°rt√°s nemcsak a glob√°lis kereskedelem viszonylatban t√∂lt be egyre fontosabb szerepet az ut√≥bbi √©vekben, hanem a magyar exporton bel√ľl is egyre nagyobb a r√©szar√°nya. M√≠g 1995-ben a teljes hazai export 0,16 sz√°zal√©k√°t tette ki az akkumul√°torok kereskedelme, 2021-ben m√°r a 3,04 sz√°zal√©kot is meghaladta. A j√∂vŇĎbeli beruh√°z√°sok megval√≥sul√°s√°val felt√©telezhetŇĎen tov√°bb erŇĎs√∂dik az √°gazat √©s ak√°r m√°r n√©h√°ny √©ven bel√ľl a legfontosabb magyar exportcikk√© v√°lhat. K√©rd√©s azonban, hogy ez a t√ļlzott n√∂veked√©s mennyire teszi kiszolg√°ltatott√° a magyar gazdas√°got √©s milyen m√©rt√©kŇĪ f√ľggŇĎs√©get eredm√©nyez az aut√≥ipar viszonylat√°ban, amelyeknek k√∂sz√∂nhetŇĎen ak√°r m√©g s√©r√ľl√©kenyebb√© v√°lhat a gazdas√°g.

3. √°bra: Az akkumul√°torok szerepe a magyar exportban (HS92: 8507, milli√°rd USA doll√°r). Forr√°s: BACI CEPII (HS92). SzerzŇĎ: Braun Erik

ūüĆ≥ Az akkumul√°torok egyre fontosabb term√©kekk√© v√°lnak, ugyanis sz√°mos m√°sik, mindenapjainkat meghat√°roz√≥ term√©k (p√©ld√°ul laptopok, okostelefonok, j√°rmŇĪvek) mŇĪk√∂d√©s√©ben t√∂ltenek be n√©lk√ľl√∂zhetetlen szerepet. Fontos ugyanakkor, hogy ezek a projektek a sz√ľks√©ges k√∂rnyezetv√©delmi szabv√°nyok betart√°s√°val ker√ľljenek megval√≥s√≠t√°sra, amire a d√∂nt√©shoz√≥knak is √ľgyelni kell.

ūüĎćHa tetszett a poszt, k√©rj√ľk, t√°mogasson minket azzal, hogy kedveli vagy k√∂veti az Oeconomus oldalt. Naponta j√∂v√ľnk √ļj tartalommal.

ūüíĺ Az eredeti cikk itt olvashat√≥.

ūüď≤ Ez a kor√°bbi √≠r√°sunk is √©rdekelheti: https://www.oeconomus.hu/oecofocus/az-autoipar-jovoje-magyarorszagon-a-kornyezettudatos-technologiai-irany/

K√ľlsŇĎ senior elemzŇĎ | Megjelent √≠r√°sok

Braun Erik egyetemi tan√°rseg√©d √©s kutat√≥ a P√©csi Tudom√°nyegyetem K√∂zgazdas√°gtudom√°nyi Kar√°n. Doktori fokozat√°t 2021-ben szerezte meg k√∂zgazdas√°gtudom√°nyok ter√ľlet√©n, fŇĎ kutat√°si ter√ľlete a gazdas√°gi h√°l√≥zatok, azon bel√ľl a glob√°lis √©rt√©kl√°ncok √©s kereskedelmi kapcsolatok elemz√©se.

Iratkozzon fel h√≠rlevel√ľnkre