Categories
OecoFocus OecoMaps

Meglepő, de Magyarország már most is az Európai Unió élmezőnyében van a saját földgáz kitermelésében

🇭🇺 Meglepő adat, hogy a hazai földgázkitermelés már ma is az uniós országok rangsorának elején szerepel. A saját gáztermelés esetében sokszor a tengeri területtel rendelkező országok vannak előnyben. A fogyasztás és lakosságarányos adatokat tekintve pedig a kisebb lakossággal és nagyobb (akár tengeri) területtel rendelkező országok kerültek kedvező helyzetben. Ennek ellenére Magyarország abszolút értelemben (1,7 milliárd köbméter) és a felhasználás arányában (16,1%) egyaránt a hetedik legkedvezőbb értékkel rendelkezett európai uniós összehasonlításban. A saját földgáztermelés aránya e kiindulási helyzetből emelkedhet tovább, a 2022. augusztusi kormányzati bejelentés alapján, melynek célja az európai energiaválság negatív hatásainak mérséklése. Az intézkedés következtében már jövő év elején megkezdődhet a földgáz kitermelése a Békés megyei Nyékpusztán, miután a kormány felgyorsította az ehhez szükséges hatósági engedélyeztetést.

🇪🇺 A legnagyobb volumenű gázt kitermelő országok sorrendben: Hollandia (24 milliárd köbméter), Románia (8,9 milliárd köbméter), Németország (5,8 milliárd köbméter), Lengyelország (5,6 milliárd köbméter) és Olaszország (4,0 milliárd köbméter).

🗺 A felhasználás arányában a legnagyobb termelők: Románia (75,9%), Hollandia (54,6%), Dánia (50,7%), Írország (37,2%) és Horvátország (27,9%).

📉 További fontos szempont, hogy a gáz kitermelése az uniós trendekkel összhangban csökkent Magyarországon is, a 2012-es 21,6% után 2020-ban 16,1% volt a saját termelésű gáz aránya a felhasználás arányában. Hazánkban a termelés visszaesésének mértéke sem volt olyan drasztikus, mint más uniós tagállamokban. Míg néhány ország, közöttük Hollandia vagy Dánia a saját szükségletei felett volt képes termelni, addig mára már importra szorulnak. Hollandiában a 175,3%-ról 54,6%-ra csökkent az arány, Dániában pedig 148,0%-ról 50,7%-ra.

↕ A környezeti szempontok és az energiabiztonság kérdése már régóta dilemma elé álltja az Európai Uniót. Ennek a kérdésnek az egyik vetülete, hogy lényegében a környezeti kockázatok mérséklésére tekintettel az uniós országok folyamatosan csökkentették a saját forrásból származó gáz kitermelését. Ilyen módon a termelés kevesebb, mint felére csökkent egy évtized alatt, a 2012-es 150 milliárd köbméteres szint után 2020-ban már csupán 66 milliárd köbméter volt annak aránya. Ennek eredményeként 2020-ban az EU földgázának több mint 80%-át importálta, vagyis a környezeti kockázatok mérséklése mellett az energiabiztonság mérséklődése ment végre, az import növekedése által. Az orosz-ukrán konfliktus viszont az energiabiztonság kérdésére, és a saját termelés fontosságára irányította rá a figyelmet.

💾 Az eredeti cikk itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/terkepen-europa-gazellatasa/

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/mely-europai-orszagok-voltak-gaztartalekolasban-a-legelorelatobbak-2022-nyaran/

#Europa #EU #Magyarország #gaz #energia #energiafogyasztas #gazfelhasznalas #energiatermeles #eurostat

Senior kutató

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot geopolitika szakirányon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az MKB-nál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre