Categories
OecoFocus Oecogram

Hull a pelyhes… – avagy mennyibe kerül a mikuláscsomag?

2022-2023-ban globálisan csúcsokat döntött az infláció, Magyarországon januárban tetőzött az árdrágulás, ami többek között a nemzetközi hatásokkal is magyarázható volt. Ugyanakkor az év jelentős része már az infláció lassulásáról szólt, mely Magyarországon az év második felében felgyorsult és idén októberben 10% alatti árszínvonal-romlást mért a KSH. December 6-án a gyermekes családoknál és köznevelési intézményekben várják a gyermekek a Mikulást, aki mikuláscsomagot, csokimikulást, gyümölcsöket és egyéb ajándékokat „hoz” nekik. A mikuláscsomagok áraiban, összetevőiben is érződhet az elmúlt egy év áremelkedése, ugyanakkor pozitív tendencia zajlik e tekintetben is: az év első felében látott csúcsszintekről lassult már a termékek inflációja. Az általános árszínvonal-romlás várható további lassulásával tovább mérséklődhet a mikuláscsomag termékeinek áremelkedése is. Egy infografikán gyűjtöttük össze Magyarország tekintetében, mennyibe is kerülhet egy tipikus mikuláscsomag összeállítása, illetve mennyivel nőttek az árak egy év alatt, összevetve az Európai Unió inflációs adataival.

A KSH fogyasztói átlagárait vizsgálva (2023. október), amennyiben a mikuláscsomagba kerül egy tábla mogyorós tejcsoki, 1 szem narancs és 1 szem alma, illetve nagyjából 10 dkg dió, átlagosan összességében (a gyümölcsök méretétől függően) 1500-1600 forint körül alakulhat az összeállítása, nem számítva a csomagolóanyagot, mely szintén hozzátesz pár száz forintot. 2022-ben egy hasonló csomag 1400-1500 forint között volt. Legnagyobb mértékben a csokoládé drágult az elmúlt egy év során (2023. október), ugyanakkor ez globális jelenség, elsősorban a termőterületeknél jelentkező rossz időjárás, termésbetegségek és kártevők miatt.

Hasonló, országok közti összevetésre alkalmas, euróban kifejezett termékárakat nem tesz közzé az Eurostat. Ugyanakkor a Numbeo.com gyűjti egyéni bejelentések alapján az egyes városokban, országokban lévő árakat világszerte. Az alma, banán és narancs kilogrammonkénti árai elérhetőek az adatbázisban, csokoládéra vonatkozó adatokat nem gyűjtenek (letöltés ideje: 2023.12.04.). A Numbeo.com adatai alapján egy szem narancs, egy szem alma és egy banán összesen Magyarországon kb. 1,49 euróba kerül, vagyis 566 Ft körül mozog a mikuláscsomag három gyümölcsének együttes ára. Ezzel szemben Németországban a mikuláscsomagba kerülő 3 gyümölcs ára 1,78 euró (676 Ft körüli), Franciaországban 2,25 euró körüli (855 Ft), míg Romániában olcsóbb, 1,11 euró (422 Ft). Tehát összességében ha a három gyümölcsből egyenként 1-1 szemet teszünk a mikuláscsomagba, Magyarországon olcsóbbra jön ki, mint a vizsgált nyugat-európai országokban.

Az Európai Unióban hasonlóan drágultak a mikuláscsomag tipikus termékei, mint Magyarországon. A gyümölcsök árait figyelve idén októberben Magyarországon az uniós átlagnál és a legtöbb tagországnál is kisebb mértékű drágulást mértek. Szárított gyümölcsök és diófélék, illetve a játékok inflációja tekintetében rendre az első harmadban, valamint a negyedik helyen állt a hazai októberi infláció az uniós rangsorban.


Az infografika itt hivatkozható: https://infogram.com/mikulas-csomag-1hxj48px5ykoq2v?live

Senior elemző | Megjelent írások

Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott közgazdasági elemző mesterszakon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja. 2022. szeptembere óta az Oeconomus senior elemzője.

Iratkozzon fel hírlevelünkre