Categories
OecoGlobus

Terítékre került a szupergazdagok adózása az USA-ban

📈 Az év elején hivatalába lépett amerikai elnök adóügyi szempontból legkevésbé sem tekinthető tétlennek, hiszen szinte az első intézkedései között lengette be a gazdagokra kivetett adóteher növelését, és a globális vállalati minimumadó tervét. Ezen utóbbival a korábbiakban már foglalkoztunk, most pedig azt a kérdést vesszük górcső alá, hogy miért készül adóemelésre az amerikai elnök az évi 400 ezer dollárnál többet keresők esetében, aztán pedig, hogy miért történik kísérlet az adórendszer szinte teljes átalakítása.

🏭 Először is azt kell kiemelnünk, hogy Biden a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhítendő egy nagyjából 4000 dolláros munkahely megőrzési és teremtési programot indított el, amelyhez egy infrastruktúrafejlesztési program is csatlakozik. A kezdeményezés finanszírozásához pedig feltétlenül forrásokat kell találni. Biden az adóemelésekből kívánja finanszírozni az új egészségügyi elképzeléseit is. A tervek között olyan adóemelések szerepelnek, melyek szerint a leggazdagabbak adója 37 százalékról közel 40 százalékra növekedne. A legtehetősebbeknek pedig majd azok számítanak az új adótörvények szerint, akik egyéni adózóként legalább 452 700 dollárt, házaspárként pedig minimum 509 300 dollárt keresnek egy évben. Az 1 millió dollárnál többet kereső személyek esetében a tőkenyereség adója ezen túl normál jövedelemként fog adózni, így 20 százalékról közel 40 százalékra növekszik az adó mértéke. A leggazdagabbakat ráadásul egy 3,8 százalékos extra adó is sújtja majd a megszerzett tőkejövedelmük után. A tervek között pedig még az örökségek nagyobb adókulcsa is szerepel.

👪 Bidennek nincs könnyű dolga a nagyobb adóztatás kapcsán, hiszen az utóbbi napok gazdasági sajtójában röppent fel a hír, hogy a 25 leggazdagabb amerikai vagyona 2014 és 2018 között több mint 400 milliárd dollárral nőt, az adózási kedvük jövedelemadó tekintetében viszont csak 13,6 milliárd dollárral javult. A ProPublica szerint voltak olyan évek, amikor az olyan szupergazdagok, mint Elon Musk, Jeff Bezos, vagy éppen Michael Bloomberg egyetlen cent jövedelemadót sem fizettek. A Forbes szerint Jeff Bezos a világ leggazdagabb embere, és 2007-ben és 2011-ben nem fizetett személyi jövedelemadót. 2014 és 2018 között 4,2 milliárd dollár volt jövedelme, és 973 millió dollár adót fizetett. A vagyona időközben közel 100 milliárd dollárral emelkedett. A jelenleg második leggazdagabb Elon Musk 2018-ban egyáltalán nem fizetett személyi jövedelemadót. Az ő esetében 2014 és 2018 között 1,5 milliárd dolláros jövedelem képződött, és 455 millió dollár adót fizetett. A vagyona eközben közel 14 milliárd dollárral növekedett.

Az USA-ban hosszú évtizedek óta téma a leggazdagabbak adóztatatása. Ronald Reagan idejében például éppen az ő adóterheiket csökkentették, és az adómérséklés gazdaságösztönző hatását emelték ki. A szintén republikánus Trump hasonlóan járt el. Ehhez képest Biden kezdeményezése merőben más, ugyanakkor kevésbé valószínű, hogy a tervezetet ebben a formában elfogadja a Kongresszus. A republikánusok ugyanis sietve jelezték, hogy ellenzik az adóreformot és az infrastruktúra-fejlesztési programot is. Marad tehát a sok nyitott kérdés a leggazdagabbak adóztatása kapcsán.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/valoban-ennyire-sokszinuek-a-vallalati-adoterhek/

#biden #gazdagok #adozas #koronavirus

Kutatási igazgató

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre