Categories
OecoGlobus

Napenergia kapacitások jelentős mérföldkövet értek el Magyarországon

☀️ 2022 április 1-i adatok alapján Magyarországon az üzembe helyezett napelemek együttes kapacitása meghaladta a háromezer megawatt kapacitást. Miközben 2017-ben alig 350 MW állt rendelkezésre, addig 2019-ben már több mint 1400, míg 2021 év végére 2954 MW-ra bővült. Mindez azt jelenti, hogy alig négy év leforgása alatt nyolcszorosára bővült az elérhető kapacitás az országban. A pandémia sem tudta visszavetni a napelemek forradalmát, amelyet számos kormányzati támogatási rendszer is sikeresen tudott ösztönözni, így jelenleg 2019-hez képest már több mint kétszer annyi elérhető napelemkapacitás áll rendelkezésre. A napelemek döntő részét, 63 százalékát az 50 kW teljesítménynél nagyobb napelemparkok adják. A Nemzeti Energia Stratégia célkitűzése alapján 2030-ig a napelemek összesített kapacitása a jelenleginek több mint duplájára, 6500 MW-ra bővülhet. A korábbi dinamikus bővülés alapján a kitűzött szám könnyen teljesíthető, mivel időarányosan jól haladnak a telepítések. Figyelembe véve, hogy az orosz-ukrán háború hatására EU-s szintű leválási terv készült az orosz energiahordozókról (RePowerEU), így akár még ambíciózusosabb célszámok is napvilágot láthatnak hazánkban.

⚡ A magyarországi villamosenergia-termelés 2014 óta átlagosan évi közel két százalékkal emelkedik, és 2021-ben megközelítette a 36 terrawattóra mennyiséget. Miközben a termelés döntő részét, 46 százalékban a paksi atomerőmű biztosítja, így a nukleáris energia szerepe megkerülhetetlen hazánkban. A villamos áram előállítása során az elmúlt hét évben elmozdult a földgáz, illetve a megújuló energiaforrások irányába. A megújuló forrásból származó áram mennyisége a MEKH adatai alapján 2014 és 2021 között több mint duplájára, 6,9 TWh-ra emelkedett, amely 12 százalékos éves átlagos növekedési ütemnek felel meg. A napelemek által termelt villamosenergia ennek több mint felét adja már 2021-ben, összesen közel 3800 gigawattóra mennyiséggel, amely több mint tízszerese a 2017-es értéknek.

🔋 Különösen a 2021-ben kezdődő európai energiaválság, illetve az orosz-ukrán háború fényében vált rendkívül fontos kérdéssé az energiabiztonság megteremtése. Miközben az Európai Unió államai (azon belül is különösen a keleti tagállamok) rendkívül magas mértékű kitettséggel rendelkeznek az orosz energiahordozók irányába, addig ez komoly kihívások elé állítja az országok vezetőit. A megújuló energiaforrás használata ráadásul nem csak a energiafüggetlenség erősödését, hanem egyúttal egy fenntarthatóbb jövőt is eredményez.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/romlo-hitelminositesek-a-haboru-arnyekaban/

💾 Az ábra adatainak forrása itt található.

#Energia #Megujulo #Napenergia #Magyarorszag #Energiafuggetlenseg

Külső senior elemző

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre