🇪🇺 Az Eurostat 2022. június 14-én megjelent adatközlése alapján 2020-ban a háztartások adták az EU végső energiafogyasztásának 27,0%-át. A szegmens fogyasztásának nagy részét a földgáz (31,7%) és a villamos energia (24,8%) fedezte. A megújulók részesedése 20,3%, ezt követi a kőolaj (12,3%), valamint a hőtermelés (8,2%). Kis hányadát (2,7%) továbbra is széntermékek (szilárd tüzelőanyagok) adták.

🏡 Az EU-ban a háztartások főként otthonaik fűtésére használják fel az energiát (a lakossági szektorban a végső energiafogyasztás 62,8%-a). A világításra és ma már elektromos készülékekre felhasznált villamos energia 14,5%-ot tesz ki (ez nem tartalmazza a fő fűtési, hűtési vagy főzési rendszer áramellátását), míg a vízmelegítés aránya valamivel magasabb, 15,1%-ot tesz ki. A fő főzőeszközök a háztartások által felhasznált energia 6,1%-át teszik ki az energiafogyasztásnak. A helyiségek fűtése és a víz így a háztartások végső energiafogyasztásának 77,9%-át teszi ki.

🇭🇺 Magyarországon a lakossági energiafogyasztás 32%-t adja, amely meghaladja az európai átlagot. Emellett hazánk azok közé az európai országok közé tartozik, ahol az energiaforrások tekintetében a lakossági szükségletek leginkább a földgázra támaszkodtak. Hollandiában az arány kiugró (67,9 %), míg a következő Luxemburg (52,1 %), Olaszország (52,0 %) és Magyarország (50,7 %) volt.

✅ A hazai lakossági energiafogyasztás mérsékléskélésének és a diverzifikációjának érdekében számos intézkedés történt az elmúlt időszakban. Az MNB 2021 októberében elindította a zöld otthon programját, amelyet a 200 milliárd forintos keret kimerülése után, 2022 áprilisában további 100 milliárd forinttal bővített ki. 2021 októberében újabb elemmel bővítettük a kormányzat otthonteremtési programja is. Az ún. zöld CSOK hitel jelentős pénzügyi segítséget jelent a családoknak az energiatakarékos új otthonok építéséhez, és ezzel hozzájárul a klímavédelmi, energiahatékonysági célok teljesítéséhez is. Továbbá olyan támogatási formák is segítik a lakosságot, mint a napelem pályázat, amely lehetőséget nyújt az országos átlagot el nem érő jövedelmű, saját tulajdonú ingatlannal rendelkező magánszemélyek számára, hogy vissza nem térítendő támogatással lakóépületeket megújuló energiaforrással lássák el.

💾 Az eredeti cikk itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

#Magyarország #Europa #EU #energia #energiafogyasztas #lakossag#eurostat

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.