Categories
OecoGlobus Oecogram

Mely európai országok voltak gáztartalékolásban a legelőrelátóbbak 2022 nyarán?

📏 Amellett, hogy az európai uniós tagállamok energiafelhasználásán belül rendkívül eltérő a gáz aránya, a gáztárolók mérete is nagy különbségeket mutat. Jelentős eltérések adódnak a tekintetben, hogy az éves gázfelhasználásnak mekkora hányadát teszi ki a tárolókapacitás. Kilenc tagállam egyáltalán nem rendelkezik tárolókkal. Ezek közé az országok közé tartozik a gázt egyáltalán nem használó Ciprus, de a negyedik legnagyobb gázfelhasználású Írországig is, (amely 32,8%-os aránnyal megközelíti Magyarország értékét). Az Európai Unióban a tárolók éves felhasználáshoz viszonyított aránya ezzel együtt is 29,2%, míg kizárólag a gáztározóval rendelkező országok átlaga 45,9%. Két uniós ország rendelkezik nagyobb kapacitásokkal, mint az éves szükséglete, Lettország (205,9%) és Ausztria (112,8%). Ennek a számnak és a jelenlegi gáztároló töltöttségre vonatkozó adatnak (109,8%) a tükrében látható, hogy a Lettország esetében leállított gázszállítás sem kockáztatja az ország energiabiztonságát az idei télre.

🇭🇺 Magyarország így is a legnagyobb tartalékolási lehetőségekkel rendelkező országok közé tartozik (65,9%), amely Szlovákia (81,4%) után a negyedik legnagyobb az Európai Unióban. Ilyen módon a magasabb arányú hazai gázfogyasztáshoz mérten a tartalékolás lehetősége is kiterjedtebb idehaza. Emellett érdemes azt is látni, hogy Magyarországon a 2006-ban külföldi kézbe került gáztárolók visszavásárlásáról a kormány 2012-ben döntött, és egy évvel később ez sikerült is.

❔ Mire elég az eddigi gáztároló-töltöttségi szint?

🔋 A gáztartalékok vizsgálatánál – a fentiekkel összhangban – érdemes a teljes energiafelhasználáson belül a gáz arányát összevetni az abból már eltárolt mennyiségekkel, ahogy a térkép is mutatja. A legelőrelátóbb tagállamok, vagyis a gázfelhasználásukhoz mérten nagyobb tartalékokat képező államok közé tartozik Lettország, amely jelenleg egy évre elegendő készlettel rendelkezik. Utána következik Ausztria (59,5%), Szlovákia (56,8%) és Magyarország. Hazánk a szükségleteinek több, mint harmadával rendelkezik, amely már jelenleg is lefedi a teljes lakossági fogyasztást. A többi tagállam értékei ettől elmaradnak. Az Európai Bizottság erre is tekintettel lehetett, amik a gázfogyasztás 15%-os csökkentését javasolta a következő télre. Ugyanakkor e javaslat ellenmondást mutat az Európai Tanács korábbi rendeletével, amely alapján a gáztározók a földfelszín alatti gáztárolókat a kapacitásuk legalább 80%-áig fel kell tölteni a 2022–2023-as téli időszak kezdetét megelőzően.

💾 Az eredeti cikk itt, itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/irasok/europai-unios-szankciok-es-az-energiabiztonsag-kerdese/

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/javuloban-az-europai-gaztarozok-toltottsegi-szintje/

#Europa #EU #Magyarország #gaz #energia #energiafogyasztas #gazfelhasznalas #lakossag#eurostat

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre