Categories
OecoGlobus

Magyarország Európa legnagyobb bortermelői között

🍷 Az Eurostat infógrafikát publikált az európai bortermelésről. 2019-ben 16 milliárd liter bort termeltek az Európai Unió területén. A legnagyobb termelők: Olaszország (5,5milliárd liter), Spanyolország (4,3 milliárd liter), Franciaország (3,4 milliárd liter), Portugália (milliárd liter), Németország (0,7 milliárd liter) és Magyarország (0,4 milliárd liter) voltak.

🍾 Az Európai Unió teljes borexportjának közel fele (2019-ben 43%-a, 7,1 milliárd liter) EU-n kívüli országokba irányul. Ebben fontos szerepe van a Brexitnek is, mivel a térségen kívüli export elsődleges célpontja az Egyesült Királyság. A briteket az USA, Oroszország és Kína követi. Az EU legnagyobb bor exportőre Olaszország volt 2019-ben, mind az EU-n belüli, mind pedig az azon kívüli viszonylatban. Az olaszok általában franciákkal vetekszenek az elsőségért, így az előző évben a Franciaország volt az éllovas.

🌐 Európa jóval kevesebbet importál borokból (4,8 milliárd liter), mint a kivitel mennyisége. Az unión belül eladott boroknak csupán 16% származik a közösségen kívülről. Ebben az elsődleges partnerek 2019-ben Chile (0,17 milliárd liter) és Dél-Afrika (0,16 milliárd liter) voltak. A legtöbb bort nem-EU-s országokból tavaly Németország (0,23 milliárd liter), Hollandia (0,11 milliárd liter), Dánia (0,07 milliárd liter), Svédország (0,06 milliárd liter), Belgium, Franciaország és Írország (egyaránt S0,05-0,05 milliárd liter) szállította be.

🇪🇺 Érdemes azt is látni, hogy hazánk a világ legfontosabb bortermelő régiójának hatodik legnagyobb exportőre. Az Európai Unió kivitele 2019-ben dollárban számítva 26,7 milliárd dolláros árbevételt ért el, amely a világkereskedelem 73,8%-t tett ki a tavalyi évben.

🇭🇺 🍷 Magyarország árbevétel alapján világviszonylatban a 25 legnagyobb exportőr között volt 2019-ben. 112 millió dollárral a 23. legfontosabb szereplő volt a borok piacán.

💾 Az eredeti cikk itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/egyre-inkabb-a-mobiltelefonjukkal-fizetnek-a-magyarok/

#GDP #EU #Magyarorszag #Hungary #bortermelés #wineproduction #bor #wine

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre