Categories
OecoGlobus

Magára találhat-e a turizmus a koronavírus-járvány után?

🔢 Az OECD a 2020-as év tapasztalatai alapján számba vette a turizmust ért veszteségeket és a kilábalás előre látható tendenciáit.

😷 2020-ban az OECD becslése alapján a nemzetközi turizmus 80%-os visszaesést szenvedhetett el, amelyet a belföldi turizmus – országonként eltérő mértékben, de – csak részlegesen tudott enyhíteni. Továbbá a kormányzati beavatkozásnak, a gazdaságösztönzésnek valamint a munkahelyek és a vállalkozások védelmének szintén fontos szerepe volt.

🌿 A kormányzatok a járvány utáni időszakra is készülnek. Az új kulcsszavak a rugalmasság (reziliencia), a fenntartható fejlődés, digitalizáció és zöldebb turisztikai rendszerre való áttérés elősegítése. Ez összességében a turizmus újragondolását jelenti, nagy hangsúlyt fektetve a jövő generációira.

📈 A számszerűsíthető tendenciákat tekintve az OECD előrejelzése alapján az oltás megjelenése kedvezhet a szektornak, de a kihívások továbbra is megmaradnak. Az ágazat várhatóan 2021-ben is a túlélésért fog küzdeni. A belföldi turizmus és a kormányzati támogatások tompíthatja a negatív hatásokat, de az OECD a nemzetközi turizmus visszatérésétől várja a tényleges fellendülést. E tekintetben az üzleti utazások esetében kezdődhet el a visszarendeződés. Ugyanakkor a teljes ágazat 2023-ra térhet vissza a válság előtti szintre a UNWTO előrejelzése alapján. A következő évek teljesítménye ugyanakkor rendkívül bizonytalan. Fontos lesz, hogy más ágazatok milyen gyorsan találnak magukra, és ezáltal hogyan hatnak a turizmusra. Továbbá a bizalom helyreállítása is kulcskérdés.

🌍 A világjárvány előtt az OECD tagállamok esetében a turizmus átlagosan a GDP 4,4%-t adta, és a foglalkoztatottak 6,9%-t. Magyarországon az ágazat gazdasági súlya az OECD átlaga felett alakult, GDP-arányosan 6,7% volt 2018-ban. Az összes turizmushoz kötődő foglalkoztatás aránya 9% felett mozgott.

🇭🇺 A nemzetközi szervezet előzetes foglalásokon alapuló előrejelzése szerint a magyarországi turizmus a vidéki helyszíneken (Budapesten kívül) élénkülhet érdemben 2021-ben, a belföldi utazásoknak köszönhetően.

💾 Az eredeti cikk itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/irasok/a-nagy-lezaras-gazdasagi-hatasa-a-ket-legerintettebb-szektorokban/

#turizmus #belfolditurizmus #nemzetkoziturizmus #koronavirus-jarvany #covid-19 #valsag #OECD #turizmusjovoje #gazdasagelenkites #zoldturizmus #zoldgazdasag #fenntarthatofejlodes #fenntarthatoturizmus

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre