Categories
OecoGlobus

Egyre jelentősebbek a régiós különbségek az Egyesült Államokban

🇺🇸 Az ábrán az Egyesült Államok különböző államainak a GDP-hez való hozzájárulása látható. A legnépesebb állam, Kalifornia a maga 3200 milliárd dolláros GDP-jével, ha önálló nemzet lenne Németország után az ötödik legnagyobb gazdasággal rendelkezne. Iparszerkezete rendkívül összetett, legdominánsabb szektorok a technológia és pénzügy mellett a szórakoztatóipar és élelmiszer-feldolgozás. Az USA második legnagyobb gazdaságát Texas állam jelenti, a maga 1900 milliárd dolláros GDP-jével Brazília előtt a világ kilencedik gazdasága lenne. Fő húzóágazatai az olaj és földgáz kitermelés és feldolgozás, kohászat, földművelés és a pénzügy-biztosítás. New York állam 7,6%-os hozzájárulása 1700 milliárd dollárt jelent, melyet főleg a pénzügyi, technológiai, ingatlanpiaci és egészségügyi szektora ad. Florida a harmadik legnagyobb lakosszámú állam és a maga 5,1%-os hozzájárulását főleg a turizmusnak és élelmiszer-feldolgozói iparának köszönheti. Végül Illinois a közel 900 milliárd dolláros össztermékével (magyar GDP közel hatszorosa, pedig lakossága csupán 12,7 millió) az ötödik legjelentősebb gazdaság az Egyesült Államokban. Ezt főleg a Chicago környéki gépjármű-ipari parkok és a biztosítási szektor eredményezik.

👪 A népesebb államok a jelentősebb munkaerőállomány miatt nagyobb arányban járulnak hozzá az országos bruttó hozzáadott termékhez, így ennek a korrigálása érdekében az egy főre jutó GDP-t is érdemes megvizsgálni. Washington DC-ben az országos átlag közel háromszorosa, 180 ezer dollár az egy főre jutó bruttó hazai össztermék, míg azokban az államokban, ahol a mezőgazdaság a legjelentősebb ágazat, általában alacsonyabb a mutató a kisebb hozzáadott érték miatt.

📈 Az Egyesült Államokban a 70-es évek óta növekszenek a jövedelmi egyenlőtlenségek országos szinten. 1980-ban a nagyvárosi lakosok csupán 12%-a élt az országos átlagjövedelemtől 20%-kal nagyobb vagy kisebb keresetből, míg 2013-ban már ennek a két és félszerese: 30%. 1980 óta az amerikai állampolgárok leggazdagabb 1%-a az adózás előtti átlagjövedelmét megháromszorozta, míg a lakosság alsó fele csupán 200 dollárral növelte. A fővároshoz vagy Atlantához hasonló közigazgatási és pénzügyi centrumokban és metropoliszokban az országos átlagnál 40-50%-kal magasabb lehet az átlagkereset és többszöröse a vidéki régióknak. A területi és egyéb egyenlőtlenségek komoly akadályokat gördítenek az országos érdekegyeztetést igénylő közigazgatási és gazdasági döntések elé. Egy adott kamatszint vagy pénzkínálati szint különböző területeken teljesen más hatást válthat ki, akár tovább fokozva a régiós különbségeket. A téregységek közötti gazdasági eltérés a társadalmi és területi mobilitást is csökkenti, mivel az emberek nem tudnak a fejlettebb régiókba költözni a magasabb kvalitásokat elváró munkahelyek és ingatlanárak miatt. A belső migráció tovább feszíti a különbségeket, mivel a tehetősebbek a drágább, jobb környéknek számító területek felé, a szegényebbek fordított irányba az olcsóbb régiók irányába vándorolnak. A térségek fejlettsége közti szakadék csökkentése érdekében különböző lépéseket tettek, többek között célzott befektetésekkel, közigazgatási központok áthelyezésével. Érdemes még megjegyezni, hogy a különböző területekhez eltérő árszínvonal is tartozik, így életszínvonalbeli különbségeket nem feltétlenül eredményeznek a jövedelmi különbségek.

🏙️ Szintén érdekes megvizsgálni, hogy az adott ország fővárosa mekkora mértékben járul hozzá az ország GDP-jéhez. A világon Dél-Koreában a legnagyobb a főváros gazdasági teljesítménye az ország többi részéhez képest: míg Szöulban a lakosság 19%-a lakik, mégis a GDP 52%-át adja. Görögországban lakosságarányosan még torzabb a kép: Athénban a görög lakosság 6%-a lakik, de a GDP 48%-át adja. A rangsor másik végén Németország (4,4%), India (3,8%), Kína (3,3%) és az Egyesült Államok áll (0,7%).

🇭🇺 Magyarországon megyei bontásban vizsgálva a gazdaság országos teljesítményéhez való hozzájárulást kimagaslik a főváros teljesítménye. Utána következik Pest megye 10,5%-kal, majd Győr-Moson-Sopron megye 5,5%-kal. Az egy főre jutó GDP viszonylatában Budapest az országos átlag 207%-át, Győr-Moson-Sopron megye a 114%-át jelenti. Pest megyében ellenben az országos átlag csupán 80%-a, mivel a fővárosi agglomerációból sokan naponta ingáznak lakóhelyük és munkahelyük között, sok alvótelepülés alakult ki a főváros körül. Legalacsonyabb hozzájárulás Nógrád megyében van, mindössze 0,9%-os és az egy főre jutó érték is itt a legalacsonyabb, mindössze az országos középérték 44%-a.

💰 A területi különbségek mögött többek között a beruházási és kutatási kiadások nagysága áll. Budapesten az OECD adatai alapján a GDP kétszer akkora hányadát költötték kutatásra és fejlesztésre (1,5%) mint az ország többi részében (0,7%). Emellett Magyarországon Közép-Magyarország régióban nyújtották be lakosságarányosan a legtöbb szabadalmat (57 darab per millió fő, a többi nagyrégióban 10-20 között). Nemzetközi szinten a volt szocialista országok között Csehország után ez a második legnagyobb érték. Európában népességarányosan Svájcban, Norvégiában és Németországban védetik le a legtöbb találmányt. A vállalkozói kedv felfutása az elmúlt évtizedben volt a legjelentősebb Magyarország elmúlt 30 évét tekintve, 2015-ben a vállalkozásindítási ráta (ami a tárgyévet megelőző öt évben alapított új vállalatok arányát mutatja az összes vállalat számához képest) 22%-volt, ez az OECD tagállamok közötti legmagasabb érték. Az újonnan megszüntetett cégek tekintetében a tagállamok közül hatodikak vagyunk 11%-kal. A nem létszükségletekre költött, szabadrendelkezésű jövedelem a nemzeti átlaghoz való viszonya az OECD tagállamok közül Svédország, Dánia, Ausztria, Norvégia és Írország után Magyarországon a legkisebb szórású régiónként (Közép-Magyarországban 103%, Észak-Magyarország 88%). Ez csökkentheti a területek közötti egyenlőtlenségek kialakulásának esélyét. Összehasonlításképpen Franciaországban közel kétszeres a szakadék a legjobb és a legrosszabb helyzetű régió között (Párizs környéki Ile de France, 113% és Hauts de France 87%)

💾 A térkép forrása itt található.

💾 Az adatok forrása: OECD Regions and Cities at a Glance 2018

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/valoban-felszamolta-kina-a-melyszegenyseget/

#usa #gdp #videk #kulonbsegek #fovaros

Junior kutató | Megjelent írások

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdaság- és pénzügy-matematikai elemző mesterképzés szak hallgatója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre