Emelkedik a kávé ára a világpiacon, az arabica kávéfajta idén júliusban 33%-kal, a robusta 68%-kal drágult egy év alatt a Világbank adatai szerint. Cikkünkben annak járunk utána, tényleg luxussá válik-e a kávézás a következő években, mi zajlik világszinten a kávé piacán, és mi magyarok ebből mit érzékelhetünk.
Az ábra itt hivatkozható: https://public.flourish.studio/visualisation/19060699/
Jelenleg elsősorban időjárási körülmények befolyásolják a kínálatot és a tőzsdei hangulatot. A világ legnagyobb kávétermelő országában, Brazíliában jelenleg a fagyok okoznak aggodalmakat, bár terméskár egyelőre nem keletkezett emiatt, ami nem mondható el a szárazságra. Az idei szárazság a jövő évi betakarításra hat negatívan Brazíliában. Világszinten (pl. Karib-térség, Közép-Amerika, Ázsia) az El Nino jelensége is befolyja a termést: hirtelen áradások jelentkeznek, illetve hosszabb aszályos időszakokra kell felkészülni.
Továbbá a kávé iránti világszintű kereslet több évben is meghaladta a kínálatot, mely alapot adott az árak emelkedésének. Ázsiában is fellendülőben van a kávéfogyasztás kultúrája, így hosszú távon a kereslet tartós emelkedése várható, mely az árakat is felfelé hajthatja.
A klímaváltozás gondot okoz a kávétermelésben is, emellett a kávérozsdagomba és a kávéaszú is tizedeli a termést. Hosszú távon továbbá a legnagyobb kávétermő régiókra jellemző társadalmi problémák is kockázatokat jelentenek (pl. Brazília, Kolumbia), mely tényezők tartós emelkedő pályára állíthatják a kávé árát. Ugyanakkor pozitív tendencia lehet, miszerint az egyre enyhébb telekkel Európában is megjelenhetnek a kávéültetvények.
Magyarországon a kávéfogyasztásunkat teljes egészében importból fedezzük, így a hazai árakra a világpiaci drágulás mellett a forint árfolyamának és a szállítási költségeknek az alakulása is kihat. Egy 200-250 grammos őrölt kávé jelenleg 1400 forint körül mozog országos átlagban a boltokban (+8% éves szinten). Ha pedig vendéglátóhelyeken szeretünk kávézni, akkor egy eszpresszó átlagára 540 forint körüli (+10% éves szinten). Ugyanakkor az éttermekben fogyasztott cappuccino árát összevetve Európa országaiban, a magyar kifejezetten olcsónak számít, még a régiós országok között is.
Az ábra itt hivatkozható: https://infogram.com/kavezas-2024-1hnq41o9o5njp23?live
A cikk forrásai itt, itt és itt olvashatóak.
Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott közgazdasági elemző mesterszakon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja. 2022. szeptembere óta az Oeconomus senior elemzője.