Categories
OecoGlobus

Az új típusú koronavírus-járvány társadalmi, gazdasági és pszichológiai hatásai

📝 Az advent nem csupán a várakozás időszaka. Sokszor ilyenkor összegezzük az egész elmúlt évet. 2020 különös esztendő volt, számos váratlan helyzetet tartogatott, amelyeknek része volt a bizonytalanság illetve a félelemérzet. Idén azt is megtapasztalhattuk, hogy személyes és társadalmi életünk, valamint pénzügyeink szorosan összefüggnek, emellett erőteljesen befolyásolják mentális egészségünket is. Ugyanakkor a járványhelyzet is tartogat ambivalens vonásokat. A pszichológiai kutatások azt mutatják, hogy a trauma, az elszigeteltség és a stressz sikeres leküzdése hozzájárul a jó mentális egészség kialakulásához, és megelőzhet későbbi mentális betegségeket, vagyis a kihívások pszichés edzettséget adnak.

😷 A BBC számos tudományterület szakértőit szólaltatta meg a témában. A körképből több tendencia is körvonalazódott. A világjárvány keltette fenyegetettség érzés számos olyan életterületen megjelent, mint például az egészség, a fizikai biztonság, a gazdasági jólétet (például munkahely elvesztése), vagy a közösséghez tartozás érzete. A félelmek különböző hatásokkal jártak:

  • a pénzügyi döntéshozatal estében például a fogyasztás helyett a megtakarítás kerül előtérbe,
  • a politikai magatartás is átalakult: a kormányzat gazdasági beavatkozását vártak olyan gazdasági szegmensekben is, ahol korábban a szabad verseny szabályai érvényesültek,
  • a másokkal való bánásmód is sokat változott. Így a távolságtartás a bizalmatlanság vagy elszigeteltség érzések verhettek gyökeret. Ez akár erősítheti az egocentrikus, önvédő gondolatokat és magatartásformákat is. Ugyanakkor az észlelt fenyegetettség mellett a mások iránti aggodalmak is felszínre kerültek, mint a fokozottabb más fókuszú, altruista, pro-szociális gondolatok és viselkedés. Míg megint mások úgy érezhették, hogy kívül állnak a félelemre okot adó tényezőkön.

👪 Egyes csoportok különösen kitettek a fokozottabb stressznek és terhelésnek, így a kisgyerekes családok, illetve a távmunkában dolgozó anyák. Míg az elszigeteltség különösen az időseket sújtotta. Ugyanakkor az irodában dolgozók esetében már a járvány előtt is megfigyelhető volt az elmagányosodás, (az USA-ban végzett felmérések szerint 40%-uk érezte magát egyedül). A járvány ezt a hatást felerősítette.

🙃 Mit várhatunk a szakértők szerint a járványgörbe ellaposodása után? A katasztrófák túlélésével foglalkozó pszichológiai kutatások azt mutatják, hogy az emberek többsége hosszabb távon visszatér a korábbi állapotához (legyenek akár pozitív, akár negatív alaphangulatúak). Idén augusztusban Wuhan már zenei fesztivál zajlott, amelyen emberek ezrei tolongtak védőmaszk és társadalmi távolságtartás nélkül. Hasonló fordulat bárhol bekövetkezhet, amikor a világjárvány véget ér. A legtöbb ember képes rugalmasan alkalmazkodni. Ugyanakkor ennek a hátrányával is szembesülhettünk a második hullám során, amikor romlott a fegyelem az előírások betartása során.

🇭🇺 Mi a helyzet hazánkban? A pandémia kultúránként eltérően hat, de még Magyarországon belül is jelentős különbségek adódhatnak az érintettségben. A település méret növekedésével, és az életkor előrehaladtával egyre nagyobb a valószínűsége a lelki megterhelésnek (bezártság érzés, depressziós állapot, szorongás). A legveszélyeztetettebb csoport ilyen módon a budapesti lakhelyű idős korosztály. A társadalmi összetartozás ugyanakkor jól vizsgázott. A Kantar piackutató-intézet első hullám alatt végzett felmérése szerint az Európai Uniós országok közül Magyarországon volt a legmagasabb azoknak az aránya, akik arról számoltak be, hogy segítséget kaptak a környezetükben élő személyektől (46%).

👪 Emellett hazánkban is a legnagyobb terhelésnek kitett csoport a családosok, és különösen a munkahellyel rendelkező anyák voltak. A Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány felmérése alapján cégvilágot meglepte a krízishelyzet, de hatékonyabbá vált a munka. Azok a munkavállalók, akik korábban már dolgoztak home office-ban jobban bírták a jelenlegi átállást. A családbarát cégeknek jobban sikerült motiválni dolgozóikat. A home office iránt nagyobb igény mutatkozik a korábbiaknál. A családok védelme – a járvány során rájuk nehezedő kiemelt terhek miatt – különösen fontos. A témáról részletesen a Családvédelmi intézkedések a koronavírus árnyékában című elemzésünkben számoltunk be (link a bejegyzés alján).

💾 Az eredeti cikk itt, itt, itt és itt olvasható:

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/a-koronavirus-jarvany-csucsan-is-milliok-utaznak-majd-az-unnepek-soran/

http://www.oeconomus.hu/irasok/csaladvedelmi-intezkedesek-a-koronavirus-arnyekaban/

#gazdasag #pszichologia #tarsadalom #covid-19 #koronavirus-jarvany

Senior kutató

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot geopolitika szakirányon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az MKB-nál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre