Categories
OecoGlobus

Az IMF előrejelzésénél kedvezőbben teljesíthetnek a régió gazdaságai?

📉 Április 19-én publikálta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzését, a World Economic Outlook-ot (WEO). A nemzetközi szervezet jelentésében kiemelte, hogy az orosz-ukrán konfliktus a globális gazdasági növekedés lassulásához vezet 2022-ben, és jelentősen megemeli az inflációt. Az egyes régiók közötti fejlődési pálya nagy eltéréseket mutathat, az üzemanyag- és élelmiszerárak gyors drágulása leginkább az alacsony jövedelmű országok lakosságát sújtja.

📊 A globális növekedés az előrejelzések szerint a 2021-es becslések szerint 6,1%-ról 2022-re és 2023-ra egyaránt 3,6%-ra lassulhat. Ez a szám 0,8 és 0,2%-ponttal alacsonyabb az idei és a következő évre, mint a szervezet által januárban prognosztizált érték. Az előrejelzések szerint 2023 után a globális növekedés középtávon körülbelül 3,3%-ra mérséklődik, amely megegyezik az elmúlt évtizedek átlagos gazdasági növekedésével.

💸 A háború okozta nyersanyagárak emelkedése, és az emiatt növekvő árnyomás 2022-ben 5,7%-os inflációt eredményezhet a fejlett gazdaságokban, és 8,7%-at a feltörekvő piacokon és fejlődő országokban, ami 1,8 és 2,8%-ponttal magasabb a januárban előre jelzettnél. 2023-ban az árnyomás 2,5%-ra enyhülhet a fejlett gazdaságokban, míg fejlődő országok esetében 6,5% lehet.

🇨🇿🇵🇱 Csehország esetében az IMF 2,3%-os növekedést vár, 9,0%-os infláció mellett. Lengyelországban 3,7% lehet a gazdasági bővülés, 8,9%-os infláció mellett. A lengyel növekedés szempontjából azonban kedvező előjel, hogy az alapanyagárak emelkedése és az ellátási láncok zavarának leginkább kitett ágazat, az ipar még márciusban is 17,3%-kal emelkedett éves alapon, miközben az elemzők 5,5%-ponttal kisebb emelkedést vártak, 11,8%-ot.

🇭🇺 Magyarország esetében az IMF 3,7%-os GDP-növekedést vár, miközben az infláció 10,3%-ra gyorsulhat éves átlagban. Az MNB január eleje és március eleje között 8%-ot is meghaladó gazdasági bővülést detektált. Ez a kimagasló lendület mérséklődhetett az ukrajnai háború hatására. A KSH május 6-án ismerteti első becslését a márciusi ipari adatokról, míg a 2022 első negyedéves GDP-növekedés ütemét május 17-én publikálja. A fokozódó árnyomás hatásaira indikációt adhatnak a május 4-én megjelenő kiskereskedelmi adatok. Az ágazat februárban még kiemelkedő, 9,8%-os bővülést mutatott, amelyben olyan intézkedéseknek is fontos szerepe van, mint a családok SZJA-visszatérítése. Gulyás Gergely az április 21-i Kormányinfón elmondta, hogy 4,4%-kal mérsékelte a négy árstop az inflációt. Így az intézkedések nélkül 8,6% helyett 13% lenne az infláció a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.

💾 Az eredeti cikk itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/az-imf-elorejelzese-szerint-a-magyar-gazdasag-a-vilag-atlaga-felett-bovulhet-az-iden/

#GDP #Magyarország #Vilag #Globalis #Europa #EU #Inflacio #Oroszukrankonfliktus #IMF

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre