Categories
OecoGlobus

Az IMF előrejelzése szerint a magyar gazdaság a világ átlaga felett bővülhet az idén

🔍 Az IMF (Nemzetközi Valutaalap) friss, októberi előrejelzése szerint a világ országainak átlagos gazdasági növekedése 5,9% lehet, (júniusban 6,0%-t prognosztizáltak). Hazánk esetében 7,6%-os GDP-bővülést várnak (a júniusi 6,2%-os és az áprilisi 3,3%-os prognózis helyett). Ezzel Magyarország az Európai Unió harmadik legjobb teljesítményével rendelkező ország lehet. Az EU-s tagállamok átlagosan 5,1%-kal növekedhetnek. Emellett a visegrádi országokat is megelőzheti hazánk az IMF előrejelzése szerint: Lengyelország 5,1%-os, Szlovákia 4,4%-os, Csehország 3,8%-os növekedést mutathat 2021-ben.

❔ A világra vonatkozó 0,1%-kal mérsékelt előrejelzés okait a nemzetközi szervezet a fejlett gazdaságokban jelentkező ellátási zavarokban, valamint a fejlődő országokban tapasztalható romló járványhelyzetben látja. A fejlett gazdaságok közül az USA kilátásait csökkentették leginkább, 1%-ponttal visszafogottabbnak várja azt az IMF: a korábbi 7% helyett 6%-ot prognosztizált októberben. Míg az euróövezet esetében 0,4%-ponttal javították az előrejelzést, 4,6%-ról 5%-ra. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a térség országai már 2021 végére utolérhetik a járvány előtti gazdasági teljesítményüket. Eközben a jelenleg hektikusabb gazdasági teljesítményt mutató USA már a második negyedévben elérte azt.

📊 Az IMF a 2022-es globális növekedést kissé kedvezőbben (0,1%-ponttal) ítéli meg, amely 4,5% lehet. Az USA esetében kismértékben (0,3%-pont) kedvezőbb lehet, 5,2%. Az EU esetében 4,4% körül alakulhat a bővülés üteme Magyarországon 5,1%-os bővülést jeleznek előre. A V4-ek többi tagja esetében hazánkhoz hasonló számokat láthatunk: Szlovákiában 5,2%, Lengyelország 5,1%, míg Csehország 4,5%.

📈 A Nemzetközi Valutaalap a magyarországi foglalkoztatási adatokat is kedvezően ítéli meg. A munkanélküliségi ráta a 2021-ben az átlagos 4,1%-os mértékről 3,8%-ra zsugorodik, megközelítve a válság előtti értéket.

🗠 A nemzetközi szinten tapasztalt magas árnyomás kedvezőtlenül hathat a növekedési kilátósokra. Az IMF a világban tapasztalható megemelkedett árnyomás fokozatosan csillapodását várja. Az Egyesült Államokban 2021-ben 5,1%, 2022-ben 2,6%, míg Európa esetébe 2021-ben 4,2%, majd 2022-ben 3,6%. Magyarországon idén 4,5% és jövőre 3,6% lehet az infláció. A folyamat hátterében a gazdaságok idei újra nyitásából fakadó lendület áll, amely felhajtotta a nyersanyagok árait. Így például a kőolajárak a 2020-as árszinthez képest 60 százalékkal, míg az egyéb nyersanyagok árai 30 százalékkal emelkedhetnek az idén. Ami a világkereskedelem volumenét illeti, az előrejelzés szerint 2021-ben 10%-os bővülés várható, ami 2022-ben 7%.on alakulhat.

💾 Az eredeti cikk itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/a-kiugroan-magas-masodik-negyedeves-gdp-adat-kozelebb-vitte-a-csaladokat-a-2022-es-ado-visszaterites-megvalosulasahoz/

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/miert-bovult-kimagasloan-a-magyar-gazdasag-a-masodik-negyedevben/

 

#GDP #Magyarország #Vilag #Globalis #Europa #EU #Foglalkoztatas #COVID19 #IMF

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre