A második Marshall-terv – Európa újjáépíti Ukrajnát (?)

A második világháború után Európa újjáépítéséhez az USA nyújtott segítő kezet a Marshall-segély formájában, most hasonló elképzelés született Ukrajna esetében is: a háborús károk felszámolása és a gazdaság újraindítása érdekében az Európai Unió és számos nemzetközi szervezet és pénzintézet együttesen nyújtana Ukrajna számára ehhez anyagi segítséget, amely méltán kapta meg a második Marshall-terv elnevezést. Az alábbi rövid elemzésben áttekinthetjük, hogy 2014 óta Ukrajna számára kik, milyen formában biztosítottak hozzájárulást az újrakezdéshez, valamint, hogy a napjainkban egyeztetés alatt álló terv milyen módon és kritériumokkal kész segíteni keleti szomszédunknak.

 

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti: Orosz-ukrán háború: háborús károk a megújuló energia termelésben – Oeconomus

#Ukrajna #rebuildUkraine #Marshallterv #újjáépítés #Európa #USA

Elemző | Megjelent írások

Szigethy-Ambrus Nikoletta, nemzetközi kapcsolatok elemző. Mestertanulmányait a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karán folytatta. Kutatásokat folytat az orosz-ukrán konfliktus, a külkereskedelmet érintő és gazdaságtörténeti témakörökben is. Jelenleg az ELTE BTK PhD hallgatója, kutatási területe a Magyarországra áramló külföldi tőke szerepe az ország iparosodásában a XIX-XX. század során.

Iratkozzon fel hírlevelünkre