Categories
OecoGlobus

A kriptodevizákat követően az NFT-k világkora is elérkezett – OecoGlobus

👛 Évekkel ezelőtt a kriptodevizák megjelenése, illetve elterjedése nem csak egy újabb pénzügyi terméket adott a világnak, hanem egy új technológiát is, a blockchaint. Most erre a technológiára építve, a művészeti világban is népszerűvé vált egy új termék, az NFT (non-fungible token, azaz nem helyettesíthető token). Az NFT-vel az adott alkotás egyedivé tétele történik meg, amelyért kriptodevizával fizetnek. A token egyfajta digitális tulajdonjogot jelent, mivel az adott alkotás (legyen az egy kép, videó vagy bármilyen digitális fájl) a vásárló sajátjának tekintheti az adott blokkláncban, ugyanakkor az adott dolgot bárki letöltheti vagy lementheti magának. Ezáltal a klasszikus tulajdonjog mégsem áll meg. Az NFT értéke azon alapul, mint a kriptodevizák esetében is. Ameddig van más potenciális vevő, aki később drágábban megveszi tőlünk a digitális tárgyat, addig emelkedni fog az ára. Mindez azonban azt jelenti, hogy az NFT-vel egy újabb kockázatos eszköz jött létre, amelynek kereskedése és aktuális „értéke” szinte kizárólag a spekuláció függvénye. Az NFT-k először a 2010-es évek közepén jelentek meg, de az utóbbi pár évben lett nagyon népszerű világszerte. 2021 első 9 hónapjában az NFT kereskedelem 3,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le a világon. Összehasonlításul ennek alig egytizede történt 2020 folyamán.

🏆 Az Exploding Topics összegyűjtötte a 2021-es év legnagyobb NFT értékesítéseit. Az első helyen The Merge alkotás áll, amely közel 92 millió dolláros áron kelt el. Egy Beeple nevű művész képe áll a második helyen, amelyet ötezer napon keresztül szerkesztett 2007 és 2021 januárja között. Egy aukciót követően az NFT végül több mint 69 millió dolláros áron kelt el 2021 márciusában. A harmadik legdrágább NFT tavaly Beeple egy másik munkája novemberben közel 29 millió dollárért talált vevőre. A negyedik és ötödik helyen álló alkotások egy-egy pixelesen rajzolt arcot mutatnak, amelyeknek vételára rendre 10, 7,7 és 7,6 millió dollárig emelkedett és mindhárom CryptoPunks-hoz köthető. A tíz eddigi legnagyobb NFT értékesítésből négy-négy Beeple-hez, és CyberPunks-hoz köthető.  Lényegében bármiből lehet token-t csinálni és értékesíteni. A Vodafone például az első, 1992, december 3-án elküldött, első SMS üzenetét (amely angolul a „Boldog Karácsonyt” tartalmazta) adta el NFT-ként összesen 107 ezer euró értékben.

💳 Az NFT elfogadottságát nem csak az egyre nagyobb forgalom biztosítja. 2022 elején jelentette be a Coinbase, a legnagyobb amerikai kriptodeviza tőzsde, hogy a Mastercarddal partnerséget kötve nemsokára a piacterükön már bankkártyával is vásárolhatnak NFT-t. Az NFT piacteret a Coinbase 2021 októberében jelentette be, és már több mint 2,5 millió regisztrált felhasználó vár az elindítására.

🇭🇺 Magyarországon a Ludwig Múzeum közlése szerint 2021 közepén először került magyarországi múzeumi gyűjteménybe NFT, adományozáson keresztül. A tranzakció keretében BarabásiLab alkotása, a „Rejtett mintázatok” került az intézmény birtokába. Weiler Péter művész Kádár János segít apámnak beprogramozni az új színes tévénket című alkotásából készült NFT, amely végül 750 ezer forintos áron adták el 2021 júniusában.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/hatastalan-de-koltseges-az-inflacio-elleni-kuzdelemben-az-afacsokkentes/

💾 Az ábra forrása itt található.

#NFT #Token #Kriptodeviza #Spekuláció

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre