Categories
OecoGlobus

A kriptodevizák jelentős kockázatokat hordoznak, miközben főleg az azokat nem észlelő fiatal generáció körében népszerűek

💰 A CNBC felmérése alapján a fiatal generáció meglehetősen vonzó befektetési lehetőségnek tartja a kriptodevizákat. Az Y generációba tartozó milliomosoknak több mint négyötöde tartja vagyonának egy jelentősebb részét ebbe a rendkívül kockázatos pénzügyi eszközben. A CNBC adatai alapján a fiatalok több mint fele tartja vagyonának az 50 százalékát kriptoeszközökben, de harmaduk 75 százalékát is ebben a formában tartja. Ezzel szemben a Z generációhoz tartozó vagyonosabb emberek negyede, míg a korábbi generáció tagjainak alig négy százaléka fektetett valamelyik kriptodevizába. Annak ellenére, hogy a 2021-es évben is folytatódott a jelentős volatilitás ezen pénzügyi eszközök piacán, a fiatalok közel fele a 2022-es évben tovább tervezi növelni kriptobefektetéseit, miközben alig hat százalékuk tervezi a jelenlegi összeg csökkentését.

✋Kína mellett 2021-ben már Egyiptom, Irak, Katar, Omán, Marokkó, Algéria, Tunézia és Banglades is tiltja a kriptodevizák használatát, míg összesen 42 országban korlátozzák a bankokat a fizetőeszköz alkalmazásakor a Law Library of Congress összefoglaló jelentése alapján. Mindez azt jelenti, hogy 2018 óta duplájára nőtt azon országok száma, amelyek valamilyen akadályt állítanak a kriptoeszközökkel szemben. Ugyanakkor számos ország, így az Amerikai Egyesült Államok vagy az Európai Unió is, arra törekszik, hogy a megfelelő szabályozást alakítsa ki a kriptoeszközök számára. Warren Buffett befektetőtársa, Charlie Munger is kritikusan áll a kriptovalutákhoz, és például dicsérte a kínai kormányzat szigorú fellépését az eszközzel szemben. Munger a 2000-es évek eleji dotkom-lufival hasonlította össze a jelenlegi piaci helyzetet, mivel szerinte most erősebb kockázatok állnak fenn

🏆 A kriptodevizák piaci kapitalizációja 2022 január elején eléri a kétezer milliárd dolláros értéket, amelyből az első helyen álló Bitcoin 40 százalékos részesedéssel rendelkezik. Jelenleg a Bitcoin árfolyama 42 ezer dolláron áll, miközben 2021 novemberében 20 ezer dollárral magasabban állt az árfolyam, így alig két hónap leforgása alatt harmadával csökkent az értéke. Mindez továbbra is jól szemlélteti a kriptodevizákkal kapcsolatos kockázatokat.

🇭🇺 A kriptodevizákba történő befektetési lehetőségekre hazánkban is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik, és Magyarországra is egyre jobban igaz, hogy a Bitcoin mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az altcoinok. Mogyorósi Attila, a CoinCash ügyvezetőjének összegzése alapján csak olyan pénzzel szabad ilyen befektetést csinálni, amelynek elvesztése nem hiányozna a mindennapokból, illetve megfelelően hosszú, három – öt éves megtérülési idővel számolnak. A CoinCash kriptovaluta kereskedéssel foglalkozó cégnek több olyan ügyfele van, akik 2017-es árfolyamcsúcsok közelében fektettek be és hosszú évekig veszteséget halmoztak volna fel egy esetleges kiszállással, de végül 2021-ben realizálták befektetésüket és akár három – négyszeres haszonnal tudták lezárni pozíciójukat. 2021 november elején a CoinCash felvásárolta egy hazai versenytársát, a Mr.Coin-t, amelynek eredményeképpen rövidesen Magyarországon is nem csak a legnépszerűbb tíz kriptodeviza, hanem akár több száz darab hasonló eszköz válik elérhetővé a lakosság számára.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az ábra forrása itt található.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/a-maganszektor-jelentos-szerepet-tolt-be-a-hazai-egeszsegugyi-rendszerben/

#Kriptodeviza #Bitcoin #Altcoin #Befektetes #Hozam  

Külső senior elemző

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre