Categories
OecoGlobus

A Bitcoin árfolyama erőteljesen hullámzik, ugyanakkor egyre szélesebb körben válik elfogadottá

💻 Satoshi Nakamoto, a bitcoin megalkotója, 21 millió darab érmében maximalizálta a legértékesebb kriptodeviza mennyiségét. Az Investopedia adatai alapján 2021 augusztusában a felhasználók birtokában már 18,7 millió bitcoin volt, amely azt jelenti, hogy az elérhető állomány közel 90 százalékát már kitermelték a bányászok. Az utolsó elérhető kriptodevizát várhatóan csak 2140-ben fogják kitermelni.

💰 A kriptodeviza elfogadottsága ugyanakkor továbbra is kérdéses. Miközben El Salvador 2021. szeptember 7-től hivatalos fizetőeszközként tartja nyilván, és Brazília tervezi az elfogadását, addig Kína a tiltás felé mozdult el. Kína a korábbi években többször is a kriptoeszközök korlátozásával foglalkozott majd pedig 2021. szeptember 24-én mind a bányászatot, mind pedig a pénzügyi tranzakciókat egyenesen illegálisnak minősítették. Eközben világszerte a kisbefektetők egyre szélesebb köre kap egyre könnyebb hozzáférést a kriptotőzsdékhez olyan innovatív applikációkon keresztül, mint a Revolut, vagy a Robinhood, amely megkönnyíti a bitcoin helyzetét is. Mérföldkövet jelent az elfogadásban az, hogy 2021. október 19-én elindult az első, amerikai bitcoin ETF, azaz egy tőzsdén kereskedett alap. Számos intézményi nagybefektető direkten nem, de ETF-en keresztül kereskedhet kriptodevizával. Mindezek a fejlemények odáig vezettek, hogy egyetlen hónap leforgása alatt, 2021. szeptember és október közepe között, közel 70 százalékot emelkedett a bitcoin árfolyama, ezzel átlépve a 67 ezer dolláros árat és újabb történelmi csúcshoz ért. Ebből az is látszik, hogy a világ legnagyobb gazdaságának számító Kína negatív lépései ellenére a bitcoin szárnyalását nem tudja megfékezni. Ráadásul sokan egyfajta menekülő eszközként használják, mint amely korábban az arany volt, de a növekvő inflációs nyomás hatására inkább a bitcoin felé mozdulnak el a befektetők.

🇭🇺 Magyarországon a Blockchain Magyarorszag Egyesület (BCME) becslése alapján körülbelül 300 milliárd forint összértékben állhat rendelkezésre kriptodeviza.  Hazánkban sokáig nem volt tételesen szabályozva a kriptovaluták utáni adózás, de végül a BCME által kidolgozott javaslatot fogadták el. Varga Mihály pénzügyminiszter 2021. májusában jelentette be, hogy 15 százalékos személyi jövedelemadó fog terhelni minden, kriptodevizához köthető tevékenységen elért nyereséget. Korábban minden kriptojövedelmet általánosan egy 26,5 százalékos adókulcs terhelt. Fontos részlet, hogy a nyereségből levonhatóak a tevékenységhez kapcsolódó olyan racionális költségek, mint a bányagép vagy a felhasznált villany ára. A szabályozás a jövő évi adócsomag része, ezáltal a bitcoin vagy más kriptodevizával kapcsolatos első adóbevallás határideje 2023. májusa lesz. Fontos pont az is, hogy akik eddig nem adóztak, úgy öt évre visszamenőlegesen adóamnesztiába részesülnek és 2023-ban büntetlenül bevallhatják és befizethetik a korábbi években keletkezett adóterhüket.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti: https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/folyamatosan-novekszik-az-online-forgalom-es-az-adat-valik-a-vilag-legfontosabb-eroforrasava/

💾 Az ábra forrása itt található.

#Bitcoin #Kriptodeviza #Elfogadas #Adozas

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre